Huawei Y6 Prime & Y7 Prime, το πρώτο σας κινητό

6 Ιουλίου, 201875/100
ΤΙΜΗ Υ6 PRIME
199€
ΤΙΜΗ Υ7 PRIME
229€
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΚΑΜΕΡΕΣ
Σύνοψη αξιολογήσεων
Η Huawei με τα Y6 Prime και Y7 Prime έκανε την τέλεια στόχευση. Οι συσκευές απευθύνονται στις νεαρότερες ηλικίες που ψάχνουν για το πρώτο τους καλό smartphone ή για όσους δεν θέλουν να καταστρέψουν τον προϋπολογισμό των διακοπών τους για ένα κινητό.

Τα πράγματα γίνονται ολοένα και καλύτερα για όσους λατρεύουν τα κινητά. Η αγορά είναι γεμάτη με φανταστικές συσκευές για όλα τα γούστα και φυσικά όλα τα πορτοφόλια. Το καλύτερο δε είναι ότι ακόμη και τα προσιτά κινητά τώρα πια προσφέρουν ποιότητα, έχουν καλό εξοπλισμό και προσπαθούν να δείχνουν πιο ακριβά από ότι πραγματικά είναι.

Τον τελευταίο καιρό βέβαια οι κατηγορίες κινητών έχουν αλλάξει αρκετά, συμπαρασύροντας και τις τιμές προς τα επάνω. Έτσι ενώ κάποτε entry level ήταν ένα κινητό κάτω από τα 100 ευρώ, σήμερα το νούμερο αυτό έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Όχι δεν είναι κακό αυτό πιστέψτε μας. Άλλωστε μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, κάτω από τα 100 ευρώ οι επιλογές ήταν κάποια feature phones- για την γιαγιά και τον παππού- και κάποια smartphones που ανήκαν στην κατηγορία «σκουπίδι» ενώ δεν ήταν ούτε smart αλλά ούτε και phones.
Αυτή η αύξηση της τάξεως των 70-100 ευρώ έφερε στην αγορά εντυπωσιακά καλά κινητά, όπως η σειρά Y της Huawei η οποία και κερδίζει επάξια τον τίτλο “Budget Buy” του Matrix Life!

 

Y ΟΠΩΣ “YOUNG”


Η σειρά Υ αποτελείται από διάφορες συσκευές αλλά εμείς θα ασχοληθούμε με τα κορυφαία της σειράς Y6 Prime και Y7 Prime.
Τα δύο κινητά έχουν αρκετές ομοιότητες εμφανισιακά, ενώ μοιράζονται και αρκετά κοινά χαρακτηριστικά στο θέμα του εξοπλισμού. Και όμως, το κάθε ένα από αυτά έχει την δική του προσωπικότητα ενώ απευθύνεται και σε ένα ελαφρώς διαφορετικό κοινό,
Το Υ6 για παράδειγμα έχει μικρότερη οθόνη, κάτι που αυτομάτως το κάνει μικρότερο και πιο ελκυστικό για την πλειοψηφία των χρηστών που δεν τους έχει προλάβει η πρεσβυωπία όπως ο γράφων.
Κάθεται άνετα στο χέρι, αλλά παρόλα αυτά στις 5,7 ίντσες δεν πρόκειται να παραπονεθεί κανείς για μικρή οθόνη. Επίσης το ματ φινίρισμα στην πλάτη το κάνει πιο διακριτικό αλλά και πιο ασφαλές στο κράτημα. Από την άλλη το Y7 Prime σιχαίνεται την λέξη «διακριτικός» και υιοθετεί ένα γυαλιστερό φινίρισμα το οποίο συμβαδίζει με την μόδα που έχουν δημιουργήσει άλλες υλοποιήσεις της Huawei αλλά και την θυγατρικής Honor.
Οι διαφορές συνεχίζονται και στην κύρια κάμερα όπου το Υ7 χρησιμοποιεί μια διπλή ενώ το 6άρι έχει μια μονή, αλλά τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει περισσότερο διπλή.
Οι οθόνες χρησιμοποιούν το 18:9 aspect ratio που είναι τόσο δημοφιλές, ενώ τα ιδιαίτερα μικρά πλαίσια δεξιά και αριστερά από τις οθόνες δίνουν μια πραγματικά premium αίσθηση στις συσκευές.

 

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ


Και τα δύο κινητά έχουν οθόνες IPS LCD – άρα και καλή γωνία θέασης- την standard ανάλυση για την κατηγορία 1440×720, ενώ οι διαστάσεις είναι 5,7’’ για το Y6 Prime και 5,99’’ για το Υ7 Prime. Και οι δύο προσφέρουν καλή ποιότητα απεικόνισης, είναι φωτεινές και με όμορφα χρώματα και σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα σε καθημερινή χρήση. Σε πολύ έντονο ηλιακό φως φυσικά θα πρέπει να τερματίσετε την φωτεινότητα για να είναι χρηστικές, αλλά αυτό πάλι είναι συνηθισμένο ακόμη και για πολύ ακριβότερες οθόνες κινητών.

Το μικρό Y χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή Snapdragon 425 ενώ το μεγάλο τον Snapdragon 430, και η κύρια διαφορά ανάμεσα σε αυτούς του δύο είναι ότι ενώ ο 430 είναι οκταπύρηνος, ο 425 πέφτει στου 4 πυρήνες. Η διαφορά στις επιδόσεις πάντως δεν είναι χαοτικές, και ειδικά σε καθημερινή χρήση δεν θα διαπιστώσετε καμία διαφορά. Και τα δύο κινητά έχουν 32GB εσωτερικής μνήμης αλλά και 3GB RAM ενώ και η μπαταρία τους είναι κοινή στα 3000mAh. Το νούμερο αυτό είναι εξαιρετικό μιας και οι χαμηλές απαιτήσεις τόσο των επεξεργαστών όσο και της οθόνης δίνουν άριστη αυτονομία.

Τα Android 8.0 και EMUI 8.0 της Huawei θα βρείτε και στα δύο κινητά, και για άλλη μια φορά θα διαφωνήσουμε με τις μέτριες κριτικές που παίρνει το interface της Huawei από τα site του εξωτερικού.
Είναι απλό, χωρίς περιττές «φιοριτούρες» δεν χρειάζεται χρόνο εξοικείωσης και θα κάνει την δουλειά του αποτελεσματικά όποτε το χειρίζεστε.

 

 

ΚΑΜΕΡΕΣ


Το Y7 Prime είναι εξοπλισμένο με μια διπλή κάμερα 13MP+2MP, με τον μικρό αισθητήρα να χρησιμοποιείται για το βάθος πεδίου έτσι ώστε να μπορείτε να τραβάτε φωτογραφίες με bokeh εφέ (θόλωμα background). Ο αισθητήρας των 13ΜP είναι γνωστή μονάδα, τον έχουμε δει και σε άλλα κινητά της Huawei και προσφέρει αρκετά καλή ποιότητα φωτογραφιών τουλάχιστον σε καλές φωτιστικά συνθήκες. Το σκοτάδι δεν είναι το «φόρτε» του, αλλά από την άλλη κανείς δεν περιμένει θαύματα σε αυτή την κατηγορία τιμής. Τα ίδια ισχύουν και για την λήψη βίντεο full HD 1080p, με τα βίντεο να είναι ικανοποιητικά και με καλή λεπτομέρεια την ημέρα.
Ο ίδιος αισθητήρας φαίνεται να βρίσκεται και στην μονή κύρια κάμερα του Y6 Prime, άρα οι επιδόσεις είναι παρόμοιες τόσο στην φωτογραφία όσο και στο βίντεο αλλά φυσικά θα πρέπει να αφαιρέσετε την δυνατότητα λήψης με bokeh εφέ.

 

To interface της κάμερας είναι εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του. Κάνετε swipe από αριστερά και έχετε τις επιλογές για φωτογραφία, βίντεο, HDR, Πανόραμα, υδατογράφημα και διάφορα φίλτρα. Με swipe από δεξιά μπορείτε να αλλάξετε την ανάλυση και να ρυθμίσετε και άλλες παραμέτρους της λήψης.
Τέλος ίδιες είναι και οι selfie κάμερες με τα δύο κινητά να χρησιμοποιούν αισθητήρα 8MP ενώ δεν λείπει και το φλας για τις νυχτερινές λήψεις. Αυτό που θα λατρέψει ο γυναικείος πληθυσμός είναι οι έξυπνες λειτουργίες βελτιστοποίησης των selfies, έτσι ώστε τα πορτραίτα σας να βγαίνουν πάντα τέλεια. Εδώ δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι και τα δύο κινητά χρησιμοποιούν την μπροστινή κάμερα για το σύστημα αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν.

 

 

ΠΡΟΣΙΤΑ ΝΑΙ, ΦΤΗΝΑ ΟΧΙ


Η Huawei με τα Y6 Prime και Y7 Prime έκανε την τέλεια στόχευση. Οι συσκευές απευθύνονται στις νεαρότερες ηλικίες που ψάχνουν για το πρώτο τους καλό smartphone ή για όσους δεν θέλουν να καταστρέψουν τον προϋπολογισμό των διακοπών τους για ένα κινητό.
Και τα δύο κινητά έχουν άριστη ποιότητα κατασκευής και δείχνουν πολύ πιο ακριβά από ότι πραγματικά είναι, ενώ και το επίπεδο εξοπλισμού τους βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο. Αν ψάχνετε για τα τέλεια κινητά κοντά στα 200 ευρώ μόλις τα βρήκατε!

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R