Η Apple αντιμετωπίζει “κινεζικό” πρόβλημα και οι πωλήσεις των iPhone πέφτουν συνεχώς

29 Μαρτίου, 2024

Η Apple είχε μια θεαματική χρονιά το 2023 καθώς οι αποστολές iPhone ξεπέρασαν τόσο την Samsung όσο και τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Το 2024 όμως φαίνεται να δυσκολεύει λίγο η κατάσταση και είναι αμφίβολο το αν θα κάνει και πάλι την υπέρβαση.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Κίνα, σύμφωνα με τοπικά στοιχεία που επικαλείται σήμερα το Bloomberg. Βέβαια, πρόκειται μόνο για δύο μήνες και μία χώρα, αλλά η πτώση κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών φαίνεται αρκετά άσχημη ώστε να θέσει σε κίνδυνο την απόδοση της εταιρείας για ολόκληρο το έτος. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μιλάμε για την μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο.

Μιλάμε για μια τεράστια πτώση 33% από 3,6 εκατομμύρια μονάδες τον Φεβρουάριο του 2023 σε μόλις 2,4 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα, η οποία ήρθε μετά από μια συγκλονιστική πτώση 39% από τις 9 εκατομμύρια αποστολές στην Κίνα τον Ιανουάριο του 2023 σε ένα χαμηλότατο νούμερο 5,5 εκατομμυρίων μονάδων κατά τη διάρκεια των πρώτων 31 ημερών του 2024.
Αυτό φέρνει το σύνολο των περιφερειακών πωλήσεων της Apple για τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους σε λιγότερο από 8 εκατομμύρια μονάδες, σε σύγκριση με τα εντυπωσιακά 12,6 εκατομμύρια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Τα iPhones κατάφεραν να βρεθούν στην κορυφή της κινεζικής αγοράς τόσο το πρώτο τρίμηνο του 2023 όσο και στο τέλος του 2023, σημειώστε, νικώντας οριακά τις στρατιές Android των Honor, Oppo και Vivo, κάτι που είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί το 2024.

Η Huawei αναμένεται να επιστρέψει στην πρώτη θέση που κατείχε για τελευταία φορά πριν από μερικά χρόνια. Η αναγεννημένη κινεζική εταιρεία θα αναρριχηθεί πιθανότατα και στο παγκόσμιο διάγραμμα το 2024, αν και αμφιβάλλουμε έντονα ότι τα αποτελέσματά της στην Δύση θα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να φτάσουν τις αποστολές της Apple ή της Samsung.
Από την άλλη πλευρά, ολόκληρη η αγορά smartphones της Κίνας φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση χάνοντας “σχεδόν το ένα τρίτο” των πωλήσεων του Φεβρουαρίου 2023 τον Φεβρουάριο του 2024.

Βέβαια για παρηγοριά η Apple παραμένει ο μόνος “σημαντικός ξένος παίκτης” της Κίνας, κάτι που μάλλον δεν θα έχει καμία σημασία αν τα iPhone γίνουν λιγότερο δημοφιλή από τα κινητά των Huawei, Honor, Oppo, Vivo και Xiaomi.