Η Google θέλει να μας χρεώνει για τις αναζητήσεις με τεχνητή νοημοσύνη

5 Απριλίου, 2024

Σύμφωνα με ένα νέο δημοσίευμα των Financial Times η Google εξατάζει σοβαρά το ενδεχόμενο στο μέλλον να χρεώνει την αναζήτηση που γίνεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Αν αυτό συμβεί, τότε θα είναι η πρώτη φορά που η Google χρεώνει ένα προϊόν αναζήτησης.

Για την ώρα η Google βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης της υπηρεσίας οπότε δεν υπάρχει κάποια ασφαλής πληροφορία για το θέμα αυτό. Παρόλα αυτά, αν η εταιρεία προχωρήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο, το μέλλον δεν φαίνεται ιδιαίτερα λαμπρό για τους χρήστες καθώς θα αναγκάζονται να πληρώνουν για όλες τις νέες premium λειτουργίες αναζήτησης.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να συνδυάσει κάποιες premium λειτουργίες αναζήτησης AI με τις υπάρχουσες συνδρομές της, οι οποίες ήδη προσφέρουν πρόσβαση στο Gemini στο Gmail και στα Docs μέσω του προγράμματος Google One AI Premium. Ό,τι κι αν συμβεί πάντως, η “παραδοσιακή” μηχανή αναζήτησης θα παραμείνει δωρεάν, ενώ, το ενδιαφέρον είναι ότι η επί πληρωμή υπηρεσία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι χωρίς διαφημίσεις.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η Google “αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην απειλή από το ChatGPT εδώ και περίπου 18 μήνες. Βλέπετε δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας το ChatGPT να γίνει ο αντικαταστάτης του γνωστού Google Search και μην ξεχνάτε επίσης ότι το σημαντικότερο κομμάτι των εσόδων της Google έρχεται από τις αναζητήσεις.

Σε δήλωσή του, ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε: “Η Google έχει την δυνατότητα να παρέχει την υπηρεσία αυτή σε όλους τους πελάτες της και σε όλους τους πελάτες της: Εδώ και χρόνια, επανεφευρίσκουμε την Αναζήτηση για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες με τον πιο φυσικό γι’ αυτούς τρόπο. Με τα πειράματα τεχνητής νοημοσύνης στην Αναζήτηση, έχουμε ήδη εξυπηρετήσει δισεκατομμύρια ερωτήματα και βλέπουμε θετική αύξηση των ερωτημάτων Αναζήτησης σε όλες τις μεγάλες αγορές μας. Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε με ταχείς ρυθμούς το προϊόν για την εξυπηρέτηση των νέων αναγκών των χρηστών. Δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή.