Η HUAWEI θέλει να δώσει “σώμα” στην δική της τεχνητή νοημοσύνη

15 Φεβρουαρίου, 2024

Η παρουσίαση του ChatGPT από την OpenAI πέρυσι κυριολεκτικά άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου πιέζοντας όλες τις εταιρείες τεχνολογίας να δουλέψουν εντατικά στις δικές τους AI. Φυσικά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η τεχνητή νοημοσύνη έκανε τεράστια άλματα και σήμερα βλέπουμε εφαρμογές της σε όλους τους κλάδους εργασίας ή ψυχαγωγίας.

Ωστόσο, προκειμένου η τεχνητή νοημοσύνη να κάνει το επόμενο βήμα προς την τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI), οι ερευνητές της Huawei λένε ότι θα χρειαστεί ένα σώμα. Οι ερευνητές, οι οποίοι ανήκουν στο εργαστήριο Noah’s Ark Lab της Huawei με έδρα το Παρίσι, δημοσίευσαν μια προκαταρκτική έκθεση για το θέμα την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Στην έκθεση, οι ερευνητές της Huawei την αποκαλούν “ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη” ή εν συντομία E-AI. Η ομάδα των ερευνητών της Huawei λέει ότι το να δοθεί στην τεχνητή νοημοσύνη ένα σώμα είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να μάθει τον κόσμο μέσω της αλληλεπίδρασης.
Η τεχνητή γενική νοημοσύνη, ή AGI, θεωρείται ότι είναι ο τελικός στόχος της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτός είναι ο όρος για την τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να σκέφτεται στο ίδιο επίπεδο με τον άνθρωπο και μπορεί να εκτελέσει σχεδόν οποιαδήποτε εργασία.

“Πιστεύουμε ότι η αληθινή κατανόηση είναι εφικτή μόνο μέσω Ε-ΑΙ agents που ζουν στον κόσμο και μαθαίνουν για αυτόν αλληλεπιδρώντας μαζί του”.

Για την ώρα τα σχέδια των ερευνητών μοιάζουν με σχέδια για το μακρινό μέλλον καθώς δεν υπάρχει η τεχνολογία για την δημιουργία μιας τεχνητής νοημοσύνης με πραγματικό σώμα. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) που τροφοδοτούν τα chatbots AI είναι τεράστια. Δεν αποθηκεύονται τοπικά, γεγονός που θα αποτελούσε πρόκληση για την ενσωματωμένη AI. Αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι οι ερευνητές επισημαίνουν ως εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.


Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται δουλειά πάνω στην ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή. Η Boston Dynamics είναι ένα τεράστιο όνομα στη βιομηχανία ρομποτικής, αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η Tesla η οποία εργάζεται επίσης πάνω σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ.

Τα πρωτότυπα του Tesla Bot κάνουν ήδη χρήση της AI, όπως ακριβώς και τα αυτοκίνητα Tesla. Ωστόσο, το Tesla Bot δεν αποτελεί ακόμη πραγματικό προϊόν.
Αλλά για να κάνουν το επόμενο βήμα, οι ερευνητές της Huawei λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται ένα σώμα, αντίστοιχο με αυτό του Tesla Bot. Και κάπως έτσι ξεκινούν πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά σώμα και τελικά ανακαλύπτει ότι είναι ανώτερη από τα θηλαστικά τα οποία την κατασκεύασαν!