Η Κίνα απαγορεύει τους επεξεργαστές Intel και AMD σε κυβερνητικούς υπολογιστές

26 Μαρτίου, 2024

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Κίνα εισήγαγε κατευθυντήριες γραμμές που απαγορεύουν τη χρήση αμερικανικών επεξεργαστών της AMD και της Intel σε κυβερνητικούς υπολογιστές και servers. Οι νέοι κανόνες μπλοκάρουν επίσης τα Microsoft Windows και τα ξένα προϊόντα βάσεων δεδομένων υπέρ των εγχώριων λύσεων, σηματοδοτώντας την τελευταία κίνηση σε έναν μακροχρόνιο εμπορικό πόλεμο τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες πρέπει πλέον να χρησιμοποιούν “ασφαλή και αξιόπιστα” εγχώρια υποκατάστατα για τα τσιπ της AMD και της Intel. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 18 εγκεκριμένους επεξεργαστές, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ της Huawei και της εταιρείας Phytium που υποστηρίζεται από το κράτος – και οι δύο απαγορεύονται στις ΗΠΑ.

Οι νέοι κανόνες – που θεσπίστηκαν τον Δεκέμβριο και εφαρμόστηκαν αθόρυβα πρόσφατα – θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην Intel και την AMD. Σύμφωνα με τους FT, η Κίνα αντιπροσώπευε το 27% των πωλήσεων της Intel ύψους 54 δισ. δολαρίων πέρυσι και το 15% των εσόδων της AMD ύψους 23 δισ. δολαρίων. Φυσικά τα νούμερα αυτά δεν περιλαμβάνουν μόνο τα τσιπ που χρησιμοποιούνται από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Οι κινήσεις αυτές είναι οι πιο επιθετικές που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Κίνα για να περιορίσει τη χρήση τεχνολογίας που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Πέρυσι, το Πεκίνο απαγόρευσε στις εγχώριες εταιρείες να χρησιμοποιούν τσιπ της Micron σε κρίσιμες υποδομές. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει ένα ευρύ φάσμα κινεζικών εταιρειών, από κατασκευαστές τσιπ έως εταιρείες αεροδιαστημικής. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης εμποδίσει αμερικανικές εταιρείες όπως η NVIDIA να πωλούν AI και άλλα τσιπ στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι Κάτω Χώρες έχουν κυριαρχήσει στην κατασκευή επεξεργαστών τελευταίας τεχνολογία και τα εν λόγω έθνη συμφώνησαν πρόσφατα να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους των εξαγωγών σε μηχανήματα λιθογραφίας της ASL, της Nikon και της Tokyo Electron. Ωστόσο, οι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Baidu, Huawei, Xiaomi και Oppo, έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν τους δικούς τους ημιαγωγούς για να προετοιμαστούν για ένα μέλλον στο οποίο δεν θα μπορούν πλέον να εισάγουν τσιπ από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.