Η Lenovo πρωτοπορεί με το πρώτο φορητό με τυλισσόμενη οθόνη

1 Μαρτίου, 2023

Δουλεύεις με ατελείωτα έγγραφα και σε εκνευρίζουν αφάνταστα τα sites «μακρινάρια» που σε αναγκάζουν να κάνεις συνέχει scroll; Το νέο laptop της Lenovo είναι σίγουρα για εσένα!

Να, αυτό είναι που λατρεύουμε στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Εκεί που περπατάς και βλέπεις όλα τα γνωστά (λίγο βαρετά) και αναμενόμενα, έρχεται μια εταιρεία όπως η Lenovo και κάνει το ματάκι σου να γυαλίζει!

Η Lenovo λοιπόν πήρε ένα απλό ταπεινό laptop, το εξόπλισε με μια τυλισσόμενη (rollable) οθόνη, και με το πάτημα ενός κουμπιού το φορητό γίνεται ένα εργαλείο για σοβαρή δουλειά. Είχαμε ακούσει για την τεχνολογία αυτή ήδη από την προηγούμενη χρονιά, αλλά σε αυτό το Mobile Congress είδαμε και το πρώτο πρωτότυπο σε λειτουργία.

Το φορητό αυτό με την πρώτη ματιά δείχνει ένα τυπικό laptop και μάλιστα θα λέγαμε ότι είναι και αρκετά compact και δείχνει εύκολο στην μεταφορά. Η οθόνη του έχει διαγώνιο 12,7 ιντσών, και το σώμα είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο
Αν είσαι παρατηρητικός ίσως να δεις ότι η οθόνη καμπυλώνει περίεργα προς το σώμα και αυτό θα σε κάνει να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά.
Όταν πατήσεις το κουμπί που βρίσκεται στο πλάι του laptop τότε η οθόνη αρχίζει να ξεδιπλώνεται προς τα επάνω, και ευθύς αμέσως η διαγώνιος μεγαλώνει στις 15,3 ίντσες με αναλογία 8:9.


Όταν λέμε ευθύς αμέσως μην το πάρετε και κυριολεκτικά. Η οθόνη ανοίγει με αρκετά αργό ρυθμό, κάτι λογικό μιας και το συγκεκριμένο προϊόν είναι ακόμη υπό εξέλιξη.
Αν γνωρίζεις λίγο από τεχνολογία θα καταλάβεις ότι το να χωρέσεις μια τυλισσόμενη οθόνη μαζί με τους μηχανισμούς που αυτή απαιτεί μέσα στο σώμα ενός μικρού φορητού είναι απλά ένας άθλος.
Αν αναρωτιέσαι ποια είναι η χρησιμότητα της οθόνης που ξεδιπλώνει θα σου πω ότι έτσι τα πάντα γίνονται πιο απλά. Δουλεύεις με άνεση με κείμενα και έγγραφα, διαβάζεις με ακόμη μεγαλύτερη άνεση τις ειδήσεις στο αγαπημένο σου site ενώ ακόμη και το multitasking γίνεται ακόμη πιο απλό. Μπορείς δηλαδή να έχεις ανοιχτές περισσότερες από μια εφαρμογές ταυτόχρονα χωρίζοντας την οθόνη στην μέση. Στόχος της Lenovo είναι ένα τέτοιο πάνελ να αντέχει 20.000 έως 30.000 αναδιπλώσεις όταν εμφανιστεί σε καταναλωτικό προϊόν, αλλά δυστυχώς σε ερώτηση μας για το αν το έχει καταφέρει δεν πήραμε καμία απάντηση.

Φυσικά μιας και πρόκειται για ένα concept, η Lenovo δεν αναφέρει πουθενά τις προδιαγραφές του, οπότε δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αν στο εσωτερικό υπάρχει επεξεργαστής Intel ή η AMD. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τίποτα για το βάρος ή τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας – δύο αρκετά σημαντικά πράγματα όταν πρόκειται για φορητούς υπολογιστές.
Δεν πειράζει όμως, μιας και η Lenovo μας είπε ότι η συγκεκριμένη συσκευή δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά. Αλλά η τεχνολογία που αναπτύσσεται σίγουρα θα βρει τον δρόμο της σε μελλοντικά gadgets της εταιρείας.
Πρέπει να ομολογήσουμε πάντως ότι είναι πολύ πιο βολική αυτή η λύση και σίγουρα θα την λατρέψουν όσοι ήθελαν να αγοράσουν μια δεύτερη οθόνη για να κάνουν την δουλειά τους πιο άνετη.
Στο μικρό βίντεο που τραβήξαμε στο booth της Lenovo δίπλα από το laptop θα δείτε και ένα ακόμη rollable πρωτότυπο αλλά εδώ πρόκειται για ένα κινητό. Το κινητό είναι Motorola (η οποία ανήκει στην Lenovo) και βασίζεται στην ίδια λογική. Έχεις ένα μικρό και βολικό τηλέφωνο το οποίο μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά την οθόνη του για να απολαμβάνεις καλύτερα το περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει.