Η Microsoft αρπάζει τον Sam Altman για να σχηματίσει τη δική της ερευνητική ομάδα τεχνητής νοημοσύνης

20 Νοεμβρίου, 2023

Δεν έχουν περάσει μερικά εικοσιτετράωρα που σας γράψαμε για την απόλυση του ιδρυτή της OpenAI από το ίδιο του το διοικητικό συμβούλιο, και ήδη έσκασε μια βόμβα μεγατόνων.
Βλέπετε όπως φαίνεται η Microsoft με αστραπιαίες κινήσεις προσέλαβε τον Sam Altman και τον έκανε επικεφαλής μιας νέας ομάδα έρευνας AI που ετοιμάζει η ίδια η εταιρεία.

Ο Altman μαζί με τον Greg Brockman αλλά και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους από την OpenAI θα ενταχθούν στη Microsoft “για να ηγηθούν μιας νέας ομάδας προηγμένης έρευνας AI”. Ο Nadella πρόσθεσε ότι η Microsoft “παραμένει δεσμευμένη στη συνεργασία μας με την OpenAI”, αλλά η κίνηση αυτή είναι αλήθεια ότι δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Σημαίνει επίσης ότι μεγάλο μέρος των «μυαλών» πίσω από την OpenAI μπορεί να μετακινηθούν στη Microsoft, γεγονός που σίγουρα θα ανακόψει την πρόοδο στο ευρέως χρησιμοποιούμενο ChatGPT.

Ο Altman παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλός από την Παρασκευή που κυκλοφόρησε η είδηση της απόλυσής του, αλλά τελικά επιβεβαίωσε την πρόσληψή του από τη Microsoft, λέγοντας στο X ότι “η αποστολή συνεχίζεται”. Σε μια απάντηση στην εν λόγω ανάρτηση, ο Nadella δήλωσε ότι είναι “εξαιρετικά ενθουσιασμένος” που έχει τον Altman ως CEO της νέας ομάδας. “Έχουμε μάθει πολλά όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με το πώς να δίνουμε χώρο στους ιδρυτές και τους καινοτόμους να δημιουργούν ανεξάρτητες ταυτότητες και κουλτούρες εντός της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων των GitHub, Mojang Studios”, πρόσθεσε.

Η ιστορία πιθανότατα δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς η επιβεβαίωση της απόλυσης του Altman και η επακόλουθη πρόσληψη από τη Microsoft εγείρουν πολλαπλά ερωτήματα. Βλέπετε η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια και κατέχει ποσοστό 49% στο κερδοσκοπικό τμήμα του OpenAI ενώ πρόσφατα παρουσίασε τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης Copilot που τροφοδοτείται από την τεχνολογία του OpenAI.

Έτσι, παρά τους ισχυρισμούς του Nadella, η συνεργασία με το OpenAI αναμφίβολα θα επηρεαστεί από το γεγονός ότι η Microsoft θα έχει τη δική της ερευνητική ομάδα AI – ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα ηγείται ο πρώην CEO του OpenAI.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R