Ο δημιουργός του ChatGPT απολύεται από την ίδια του την εταιρεία

18 Νοεμβρίου, 2023

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τα ChatGPT και GPT-4 μόλις απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της, Sam Altman. Σύμφωνα με μια ανάρτηση στο blog της OpenAI: “Η αποχώρηση του κ. Altman ακολουθεί μια ερευνητική διαδικασία από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, κάτι που εμποδίζει την ικανότητά του να ασκεί τις αρμοδιότητές του. Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να συνεχίσει να ηγείται του OpenAI”.

Αυτοί ακούγονται σαν σοβαροί ισχυρισμοί, παρά το γεγονός ότι είναι και σκόπιμα ασαφείς. Η χρονική συγκυρία μιας μεταγενέστερης απογευματινής ανάρτησης στο blog την Παρασκευή κάνει την ανακοίνωση ακόμα πιο ανησυχητική.

Ο Altman έχει από τότε αναρτήσει στο X (πρώην Twitter) με την ακόλουθη απάντηση: “μου άρεσε η θητεία μου στην openai. ήταν μεταμορφωτική για μένα προσωπικά και ελπίζω και για τον κόσμο. Πάνω απ’ όλα μου άρεσε να δουλεύω με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους. θα έχω περισσότερα να πω για το τι θα ακολουθήσει αργότερα”.

Η απάντηση δεν απαντά σε κανένα από τα σχόλια που έγιναν στο blog post, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι ο Altman μπορεί να έχει ήδη κάτι νέο στα σκαριά.

Την ανάρτηση του Altman ακολούθησε ο Greg Brockman, ο πρόεδρος της OpenAI, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί λόγω της είδησης.
Λίγο μετά την ανακοίνωση, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, έκανε μια ανάρτηση στο X για να υποστηρίξει τον Altman, λέγοντας: “Ανυπομονώ να δω τι θα κάνει στη συνέχεια”.
Η αιφνίδια ανακοίνωση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την ομιλία του στο φόρουμ τεχνητής νοημοσύνης APEC και μία εβδομάδα αφότου ο Altman βρισκόταν στη σκηνή και ανακοίνωσε ένα πλήθος νέων χαρακτηριστικών του ChatGPT στο πρώτο συνέδριο προγραμματιστών, συμπεριλαμβανομένων του GPT-4 Turbo και των προσαρμοσμένων GPT.

Στη θέση του Altman, η Διευθύνουσα Σύμβουλος Τεχνολογίας Mira Murati θα εκτελεί χρέη προσωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου, αν και η OpenAI αναφέρει ότι επί του παρόντος βρίσκεται σε διαδικασίες για την εξεύρεση μόνιμου αντικαταστάτη. Η Murati εργαζόταν προηγουμένως στην Tesla και βρίσκεται στην OpenAI από το 2018. Η είδηση είναι σημαντική, καθώς ο Altman δεν ήταν απλώς ένας CEO, αλλά το πρόσωπο της OpenAI και μια σημαντική προσωπικότητα για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολό της.

Μια έκθεση από το The Information υποστηρίζει ότι πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση προσωπικού από την Murati, η οποία επιβεβαίωσε στο προσωπικό ότι η σχέση της εταιρείας με τη Microsoft παραμένει σταθερή. Σύμφωνα με την πηγή της έκθεσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella και ο CTO Kevin Scott ανακοίνωσαν “απόλυτη εμπιστοσύνη” στην OpenAI μετά την ανακοίνωση.

Ο Nadella έχει από τότε δημοσιεύσει δημόσια την υποστήριξή του για τη συνέχιση της συνεργασίας με το OpenAI, λέγοντας: “Έχουμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με το OpenAI με πλήρη πρόσβαση σε όλα όσα χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε την ατζέντα καινοτομίας μας και έναν συναρπαστικό οδικό χάρτη προϊόντων- και παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία μας, καθώς και στη Mira και την ομάδα”.