Η Neuralink του Elon Musk εμφυτεύει το πρώτο τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

31 Ιανουαρίου, 2024

Το επαναστατικό τσιπ της Neuralink του Elon Musk μόλις πέρυσι πήρε το πράσινο φως από τον FDA και ήδη εμφυτεύτηκε σε έναν άνθρωπο!
Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Elon Musk στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Ο Musk είναι ο ιδρυτής της Neuralink αν και δεν κατέχει ενεργά εκτελεστική θέση στην εταιρεία. Το συγκεκριμένο tweet ήταν σύντομο και δεν αποκάλυπτε πολλά, αλλά φαίνεται ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής.

Τι είναι η Neuralink;
Η Neuralink είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα project του Musk και αυτό λέει πολλά μιας και ο συγκεκριμένος κύριος έχει στο βιογραφικό του την δημιουργία του PayPal, κατασκευάζει επαναστατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ δημιούργησε και πυραύλους που εκτοξεύονται και έπειτα επιστρέφουν μόνοι τους στην Γη. Το Neuralink, όπως και τα προαναφερθέντα επιτεύγματα, είναι άλλη μια ιδέα που μοιάζει να έρχεται κατευθείαν από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Η εταιρεία οραματίζεται μια εμφυτεύσιμη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή. Αυτή η διεπαφή θα επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν συσκευές χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους. Ο Musk ελπίζει ότι αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει μια μέρα στους ανθρώπους να βιώσουν εντελώς ξένες και εντυπωσιακές πραγματικότητες. Η εταιρεία επαινεί επίσης το προϊόν της ως “αισθητικά αόρατο”. Βλέπετε κανείς δεν θα ήθελε να κυκλοφορεί στον δρόμο με καλώδια να πετάγονται από το τριχωτό της κεφαλής του.

Η πρώτη δοκιμή του Neuralink σε άνθρωπο είναι γεγονός
Ο FDA έδωσε πέρυσι την άδεια στη Neuralink να ξεκινήσει πειράματα σε ανθρώπους. Για τις πρώτες δοκιμές προτιμήθηκαν υποψήφιοι με τετραπληγία και ALS. Στόχος της Neuralink ήταν να επιτρέπει στους χρήστες να “ελέγχουν” ένα πληκτρολόγιο και έναν κέρσορα υπολογιστή με το μυαλό τους, και όπως είναι λογικό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εταιρεία είδε πολλούς πρόθυμους υποψηφίους που ήλπιζαν σε μια λύση για την αναπηρία τους. Το Neuralink είχε πάντα αρκετούς επικριτές ενώ αντιμετώπισε και αρκετά προβλήματα όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες ότι αρκετά από τα πειραματόζωα αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Ο Elon Musk επιβεβαίωσε αργότερα ότι κανένας πίθηκος δεν είχε πεθάνει από ένα εμφύτευμα Neuralink.


Αν ο πρώτος άνθρωπος με το τσιπ αναρρώσει και το Neuralink κάνει τη δουλειά του, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια εντελώς νέα εποχή για την ιατρική. Θα σήμαινε επίσης ότι, καθώς το Neuralink και παρόμοιες τεχνολογίες θα βελτιώνονται, θα αρχίσουν να ανοίγονται πολλές περισσότερες χρήσεις και η πρώτη που θα επωφεληθεί θα είναι σίγουρα η βιομηχανία της ψυχαγωγίας.
Απλά ελπίζουμε θα τεθούν γρήγορα όρια και περιορισμοί μιας και δεν θα θέλαμε να ζούμε σε μια κοινωνία παρόμοια με αυτή των Borg από το Star Trek!