Η πυρηνική μπαταρία είναι έτοιμη και λειτουργεί χωρίς φόρτιση για 50 χρόνια

15 Ιανουαρίου, 2024

Μια κινεζική εταιρεία με την ονομασία “Betavolt Technology” εργάζεται πάνω σε μια πυρηνική μπαταρία που μπορεί να καταστήσει τη φόρτιση των smartphone μια παλιά και αμαρτωλή ιστορία.

Η εταιρεία εργάζεται στην πραγματικότητα πάνω σε μια πυρηνική μπαταρία για διάφορες συσκευές, όχι μόνο για smartphones και οι μπαταρίες αυτές αναμένεται να μην χρειάζονται φόρτιση για 50 ολόκληρα χρόνια!


Η Betavolt Technology κατάφερε να χωρέσει 63 πυρηνικά ισότοπα σε μια μονάδα μικρότερη από ένα κέρμα. Το μοντέλο αυτό ονομάζεται BV100 και μπορεί να παράγει 100 μικροβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, αυτή η πυρηνική μπαταρία μπορεί να παρέχει τάση 3V και έχει διαστάσεις μόλις 15 x 15 x 5 mm. Εάν χρειάζεστε περισσότερες από μία, η εταιρεία λέει ότι μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους.

Αυτές οι μπαταρίες χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα τη ραδιενεργό διάσπαση προκειμένου να παράγουν ηλεκτρισμό. Είναι παρόμοια τεχνολογία με αυτές που χρησιμοποιούνται σε βηματοδότες και διαστημόπλοια αλλά οι consumer εταιρείες έμειναν μακριά από αυτή την τεχνολογία λόγω των ραδιενεργών στοιχείων, όπως το πλουτώνιο.

Προκειμένου να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες, η Betavolt επέλεξε να κατασκευάσει μια έκδοση της μπαταρίας με ένα στρώμα ημιαγωγού από διαμάντι και ένα ισότοπο νικελίου που αποσυντίθεται. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι υπάρχει απολύτως μηδενική διαρροή ραδιενέργειας και ότι δεν υπάρχουν τοξικά στοιχεία στο μείγμα. Αυτή η προσέγγιση θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης και ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε ακραίες θερμοκρασίες από -60 έως 120 βαθμούς Κελσίου.
Η Betavolt Technology ελπίζει όντως ότι οι μπαταρίες της θα μπορούσαν να καταστήσουν τη φόρτιση των smartphones παρωχημένη. Περιττό να πούμε ότι αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Μέχρι το 2025 η Betavolt Technology θέλει να κατασκευάσει μικροσκοπικές μπαταρίες που θα μπορούν να παράγουν ένα βατ.

Σημειώστε ότι το πρωτότυπο της μπαταρίας της εταιρείας έχει περάσει στο πιλοτικό στάδιο και θα μπορούσε να φτάσει σύντομα στη μαζική παραγωγή. Ποιος ξέρει, ίσως αυτή να είναι η εξέλιξη που περιμένουν και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων για να φτιάξουν το πρώτο ηλεκτρικό όχημα που παράγει την δική του ενέργεια για μερικές δεκαετίες!