Η Qualcomm ανακοινώνει νέο ταχύτατο επεξεργαστή για τα κινητά μεσαίας κατηγορίας

11 Μαρτίου, 2023

Η Qualcomm ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει έναν νέο Snapdragon. Η εκδήλωση αυτή θα γίνει στις 17 Μαρτίου στην Κίνα και οι φήμες λένε ότι εκεί θα κάνει το ντεμπούτο του ο Snapdragon 7+ Gen1.

Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί μιας και άλλες φήμες λένε ότι ίσως να δούμε τον Snapdragon 7 Gen 2. Ότι από τα δύο και να ισχύει πάντως τα νέα είναι ευχάριστα μιας και τελικά θα δούμε ένα νέο chip το οποίο θα προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στα κινητά της μεσαίας κατηγορίας.  Ο Snapdragon 7+ Gen 1 είναι ένα chipset που κατασκευάζεται στα 4nm και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει πολλές διαρροές ή φήμες σχετικά με αυτόν τον επεξεργαστή της Qualcomm γνωρίζουμε ήδη κάποιες λεπτομέρειες. Μια καταχώριση στο Geekbench αποκάλυψε πρόσφατα ότι το chipset με κωδικό SM7475 διαθέτει έναν κύριο πυρήνα Cortex-X2 CPU χρονισμένο στα 2,92GHz, τρεις πυρήνες Cortex-A710 που λειτουργούν σε μέγιστη συχνότητα 2,5GHz και τέσσερις πυρήνες απόδοσης Cortex-A510 χρονισμένους στα 1,8GHz. Η GPU Adreno 725 χειρίζεται τα γραφικά με μέγιστη ταχύτητα ρολογιού 580Hz. Αυτός θα είναι ο πρώτος επεξεργαστής της σειράς Snapdragon 7 της Qualcomm που διαθέτει CPU της σειράς Cortex-X της ARM. Οι γνώστες του κλάδου αποκαλούν το Snapdragon 7+ Gen 1 ως ένα υποχρονισμένο Snapdragon 8+ Gen 1, κάτι που όπως καταλαβαίνετε είναι εντυπωσιακό καθώς ο 8+ Gen 1 συνεχίζει να είναι ένας από τους ταχύτερους επεξεργαστές της αγοράς.
Ο επερχόμενος επεξεργαστής σημείωσε 1.232 πόντους στη δοκιμή CPU ενός πυρήνα και 4.095 πόντους στη δοκιμή CPU πολλαπλών πυρήνων στο Geekbench, νούμερα άκρως εντυπωσιακά για την midrange κατηγορία.

 

Τον νέο επεξεργαστή θα κατασκευάσει η TSMC, κάτι που σίγουρα δεν θα άρεσε στην Samsung η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του Snapdragon 7 Gen 1 την προηγούμενη χρονιά. Η Ταιβανέζικη εταιρεία στην ουσία άρπαξε το συμβόλαιο από τα χέρια της Samsung και σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου η Qualcomm την επέλεξε μετά από διάφορα προβλήματα ενεργειακής απόδοσης που αντιμετώπισε με τα chip της Samsung.

Αυτό ήταν σίγουρα ένα πλήγμα για το τμήμα Samsung Foundry μιας και αυτή την στιγμή ακόμη και το τμήμα Samsung Mobile δεν χρησιμοποιεί τα δικά τους chip.

ΠΗΓΗ