Η τεχνητή νοημοσύνη του Elon Musk θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το σύμπαν;

4 Νοεμβρίου, 2023

Εδώ και μήνες ακούμε φήμες για το νέο εγχείρημα τεχνητής νοημοσύνης του Elon Musk, το xAI, και τώρα φαίνεται ότι είναι σχεδόν εδώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και γνωστός γκουρού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μόλις ανέβασε στο Twitter/X το νέο ότι η επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης του θα λανσάρει το πρώτο της μοντέλο σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια φάση beta, κατά κάποιο τρόπο, καθώς θα κυκλοφορήσει μόνο σε μια “επιλεγμένη ομάδα”.
Ο Μασκ έχει υψηλές υποσχέσεις από την τεχνητή νοημοσύνη του, ανακοινώνοντας ότι “από ορισμένες σημαντικές απόψεις, είναι η καλύτερη που υπάρχει σήμερα”. Θα ανταγωνίζεται τις AI της OpenAI, της Google, της Meta και πολλών άλλων, οπότε θα δούμε ποιες “σημαντικές απόψεις” το καθιστούν το καλύτερο που υπάρχει σήμερα.

Οι υψηλές υποσχέσεις ξεκίνησαν από την αρχή με το xAI, καθώς ο σκοπός του είναι κυριολεκτικά “να κατανοήσουμε την αληθινή φύση του σύμπαντος”. Αυτό απέχει πολύ από το να ρωτήσετε ένα chatbot σε ποιο ξενοδοχείο να μείνετε ή τι μπορείτε να μαγειρέψετε με δύο αγγούρια και μια σακούλα σπανάκι.
Ο συγχρονισμός εδώ δεν φαίνεται να είναι τυχαίος. Ο Elon Musk μίλησε αυτή την εβδομάδα στην εναρκτήρια Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επενδύσεις σε προστατευτικές ζώνες Τεχνητής Νοημοσύνης. Επιπλέον, το OpenAI διοργανώνει την πρώτη DevDay στις 6 Νοεμβρίου, οπότε ο Musk μπορεί να θέλει να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας από αυτό το σημαντικό γεγονός. Οι δύο εταιρείες δεν είναι μόνο αντίπαλοι, αλλά ο Musk ήταν στην πραγματικότητα αρχικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI μαζί με τον Sam Altman το 2015 όταν μετά από μια διαφωνία τον οδήγησε σε μια γρήγορη αποχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μόλις λίγες ώρες μπροστά μας μέχρι να κατανοήσουμε την πραγματική φύση του σύμπαντος. Καθήστε αναπαυτικά και περιμένετε τα νέα!