Η τεχνολογία των ακουστικών μετά από 100 χρόνια αλλάζει και γίνεται υπερηχητική

15 Νοεμβρίου, 2023

Μπορεί η τεχνολογία να αναπτύσσεται ταχύτατα σε άλλους τομείς, αλλά στα ακουστικά χρησιμοποιούμε την ίδια τεχνολογία τα τελευταία 100 χρόνια. Δηλαδή υπάρχει ο ενισχυτής που παράγει τον ήχο ο οποίος προβάλλεται σε ένα διάφραγμα ηχείου το οποίο στην συνέχεια πάλλεται και ακτινοβολεί ήχο στα αυτιά μας.

Η xMEMS labs όμως θέλει να αλλάξει το status quo και μας συστήνει μια νέα εναλλακτική λύση για τα ασύρματα ακουστικά με τα υπερηχητικά ηχεία στερεάς κατάστασης Cypress. Αυτά τα ηχεία δεν χρησιμοποιούν φυσικούς ενισχυτές, αλλά χρησιμοποιούν υπερηχητικούς ηχητικούς παλμούς που συνήθως δεν είναι ανιχνεύσιμοι από το ανθρώπινο αυτί.

Το ηχείο εδώ παράγει υπερηχητικούς ηχητικούς παλμούς που στη συνέχεια μετατρέπονται σε ακουστό ήχο για τον χρήστη μέσω ενός αποδιαμορφωτή (demodulator). Οι υπερηχητικοί παλμοί παρέχουν ακριβή ακουστική αναπαραγωγή του σήματος πηγής, με αποτέλεσμα την αναπαραγωγή ήχου υψηλής ποιότητας σε όλες τις ηχητικές συχνότητες. Τα ηχεία υπερήχων της Cypress υποτίθεται ότι προσφέρουν βελτιωμένη ποιότητα ήχου και λεπτομέρεια σε σύγκριση με τα ηχεία πηνίων, ενώ εξακολουθούν να υποστηρίζουν ήχο υψηλής ανάλυσης και spatial audio.

Επιπλέον, κάθε ηχείο MEMS της Cypress έχει σχεδιαστεί για να χωράει σε μια συμπαγή συσκευασία 6,3 x 6,5 x 1,65 χιλιοστών και λογικά θα πρέπει να παρέχει δυνατότερα και βαθύτερα μπάσα από τα τυπικά ηχεία. Ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το νέο ηχείο υπερήχων μπορεί να παράγει στάθμη ηχητικής πίεσης χαμηλής συχνότητας (SPL) 140dB και να κατέβει μέχρι τα 20Hz. Ένα άλλο πλεονέκτημα των ηχείων MEMS της Cypress στα ακουστικά είναι το ευρύτερο εύρος ζώνης ANC, το οποίο καταστέλλει αποτελεσματικά τους περιβαλλοντικούς θορύβους υψηλής συχνότητας. Επιπλέον, τα ηχεία έχουν χαμηλότερη καθυστέρηση λόγω του σταθερού χρόνου μετατροπής τους από ηλεκτρικό σε ακουστικό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα τα πρώτα ηχεία στερεάς κατάστασης υπερήχων στον κόσμο για TWS ακουστικά, και τα ηχεία υπερήχων της Cypress θα παρουσιαστούν στη CES 2024, ενώ η έναρξη της μαζικής παραγωγής έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2024.