Kirin 980: Τρέμε Snapdragon 845 έρχεται ο νέος επεξεργαστής της Huawei!

31 Αυγούστου, 2018

Στην ομιλία του στην IFA 2018 με τίτλο “Η Απόλυτη Ισχύς της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Φορητές Συσκευές”, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τμήματος Καταναλωτικών Συσκευών της Huawei, Richard Yu, παρουσίασε τον επεξεργαστή Kirin 980 που μπορεί να υπερηφανεύεται για αρκετές παγκόσμιες πρωτιές. Είναι ο πρώτος επεξεργαστής 7nm, ο πρώτος που κατασκευάστηκε γύρω από την CPU Cortex-A76 του ARM και τη GPU Mali-G76, ο πρώτος με μόντεμ smartphone Cat.21 που υποστηρίζει ταχύτητες έως 1,4Gbps και το πρώτο chip για υποστήριξη 2,133MHz LPDDR4X RAM. Ο Kirin 980 έχει 6,9 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, μεγέθους 1cm2, δηλαδή έως και 1,6 φορές περισσότερα transistors σε σχέση με τον προκάτοχό του 10nm Kirin 970.

Ο δρόμος προς τη σημερινή ανακοίνωση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια για την Huawei, με την εταιρεία να απασχολεί περισσότερους από 1.000 κορυφαίους εμπειρογνώμονες σχεδιασμού ημιαγωγών και να ανακαλύπτει περισσότερες από 5.000 πατέντες μηχανικής. Το τελικό αποτέλεσμα είναι περίπου 20% βελτίωση της ταχύτητας και 40% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με την προηγούμενη γενιά της Huawei.

Αλλά το προϊόν με το οποίο θέλει πραγματικά η Huawei να αναμετρηθεί ο Kirin 980 είναι ο επεξεργαστής Snapdragon 845 της Qualcomm. Δηλαδή με το το chip που αριθμεί σχεδόν κάθε κινητό τηλέφωνο Android που δεν έχει κατασκευαστεί από την Huawei. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 845 έχει βγει εδώ και πολλούς μήνες, ενώ ο 980 της Huawei δεν θα είναι σε καμία συσκευή λιανικής πώλησης μέχρι το επόμενο μήνα το νωρίτερο.

H Huawei ισχυρίζεται ό,τι στο μπροστινό μέρος της μνήμης ο Kirin 980 έχει 20% καλύτερο εύρος ζώνης και 22% χαμηλότερη καθυστέρηση από το Snapdragon 845. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ταχύτερη εκτέλεση των πιο δημοφιλών εφαρμογών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Όσο για το gaming, o 980 επιδεικνύει 22% υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης καρέ από τον 845, ενώ  η κατανάλωση ρεύματος λέγεται ότι είναι 32% χαμηλότερη.

Η απόδοση στην επεξεργασία φωτογραφίας είναι μια άλλη σημαντική αναβάθμιση για το τσιπ Kirin, σύμφωνα με τους αριθμούς της Huawei. Χρησιμοποιώντας ένα νέο ISP (επεξεργαστή σήματος εικόνας) 4ης γενιάς , ο Kirin 980 είναι 46% ταχύτερος στην επεξεργασία συγκριτικά με το προκάτοχό του. Ο νέος ISP προσφέρει επίσης καλύτερη υποστήριξη, καθώς και νέα τεχνολογία χρωματικής αναπαραγωγής HDR. Επιπλέον, χρησιμοποιεί τη multi-pass λύση μείωσης θορύβου και αφαιρεί με ευστοχία αντικείμενα χωρίς όμως να επηρεάζει τις λεπτομέρειες της εικόνας, ενώ εξασφαλίζει βέλτιστη ποιότητα φωτογραφιών ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό του ISP είναι ο βελτιωμένος εντοπισμός κίνησης. Όταν ένας χρήστης προσπαθεί να τραβήξει μια φωτογραφία ενός ανθρώπου εν κινήσει, ο ISP μπορεί να αναγνωρίσει πλήρως το αντικείμενο με ακρίβεια που αγγίζει το 97,4%!

Η Huawei έχει διπλασιάσει τις προσδοκίες επεξεργασίας της τεχνιτής νοημοσύνης AI, προσθέτοντας μια διπλή NPU (μονάδα επεξεργασίας νευρινικών δικτύων) στο Kirin 980. Έτσι τώρα μπορεί να αναγνωρίζει έως και 4.500 εικόνες το λεπτό, ικανότητα αυξημένη κατά 120% συγκριτικά με τον Kirin 970. Όσο για τον Snapdragon 845 αυτός φθάνει τις 2.371 εικόνες ανά λεπτό, ενώ ο A11 της Apple μόλις και μετά βίας τις 1.458. Όσο για την αρχιτεκτονική του Kirin 980 αυτή έχει οκτώ πυρήνες: δύο είναι για τη λεγόμενη turbo απόδοση, δύο είναι για μακροπρόθεσμη απόδοση, και οι τελευταία και μικρότεροι τέσσερεις χρησιμοποιούνται για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας όταν δεν συμβαίνουν πολλά.

Τέλος, ο Kirin 980 θα προσφέρει το ταχύτερο Wi-Fi σε smartphone στον κόσμο, με ταχύτητα 1,732 Mbps, η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη από το 866Mbps του Snapdragon 845 σε μόντεμ της Qualcomm. Έτσι, από όλες τις μετρήσεις που έχουν σημασία για έναν τελικό χρήστη, κι εδώ το νέο chip της Kirin είναι ο απόλυτος νικητής!

Μείνετε συντονισμένοι μέχρι το λανσάρισμα των Mate 20 και Honor Magic 2 που θα ενσωματώνουν τον Κιριν 980 και θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε τις επιδόσεις του νέου επεξεργαστή στην πράξη.