Microsoft Surface Go: Το νέο ευέλικτο tablet PC!

11 Ιουλίου, 2018

Η Microsoft κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αποδείξει ότι εκτός από software, μπορεί να φτιάξει και φανταστικό hardware. Δυστυχώς όπως συμβαίνει με όλα τα «φανταστικά» πράγματα στην ζωή, έτσι και τα προϊόντα της Microsoft είναι πανάκριβα. Αλήθεια ποιος δεν θα ήθελε να έχει ένα Surface Pro, ένα πανίσχυρο PC το οποίο μπορείς να μεταφέρεις στην τσάντα σου, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν tablet;

Φυσικά μπορείς να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις και να πας για το προσιτά μοντέλα Surface Pro, αλλά ποιος αλήθεια μπορεί να δώσει έτσι απλά 800-850 ευρώ για ένα tablet με επεξεργαστή m3;

Κάπως έτσι πρέπει να το σκέφτηκε και η Microsoft, και παρουσίασε το νέο Surface Go. Ένα πραγματικό Surface το οποίο όμως μπορεί κανείς να το αποκτήσει σε ένα κόστος που αρχίζει από τα 399 δολάρια και δεν ξεπερνάει τα 549 δολάρια για την μεγάλη έκδοση με τα 8GB RAM και τον σκληρό δίσκο SSD 128GB.

 

Το κόστος αυτό δεν είναι τυχαίο, μιας και οι τελευταίες στατιστικές δείχνουν ότι ο μέσος αγοραστής PC βάζει το όριο στα 600 δολάρια. Το ερώτημα φυσικά παραμένει. Είναι το Surface αυτό που ζητάει ο μέσος αγοραστής PC, ο οποίος θέλει μεν την ευκολία, αλλά δεν ξεχνάει και την χρηστικότητα ενός πραγματικού PC;

 

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟ IPAD

Στο απέναντι στρατόπεδο, η Apple κάνει τα τελευταία χρόνια φιλότιμες προσπάθειες να μας πείσει ότι τα iPad δεν είναι απλά παιχνιδάκια αλλά σοβαρά εργαλεία δουλειάς. Δυστυχώς δεν έπεισε κανέναν, και οι πωλήσεις των iPad το δείχνουν ξεκάθαρα.
Γιατί λοιπόν να ισχύει το αντίθετο για την σειρά Surface- και πιο συγκεκριμένα για το νέο Surface Go- της Microsoft;

 

Πρώτα από όλα το Go είναι λίγο πιο ελαφρύ από το iPad ενώ στον τομέα της σχεδίασης είναι πανομοιότυπο με το Surface Pro. Τίποτα επάνω του δεν μαρτυράει ότι πρόκειται για μια ποιο οικονομική πρόταση, κάτι που μας άφησε άριστες εντυπώσεις. Ακόμη και το stand στην πίσω πλευρά είναι ίδιο και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.
Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα Pro και Go μοντέλα είναι το μέγεθος της οθόνης. Έτσι ενώ στο Pro έχουμε μια οθόνη 12.3 ιντσών το Go «φοράει» μια 10άρα οθόνη με 3:2 aspect ratio και ανάλυση 1800×1200. Μικρότερη οθόνη αυτομάτως σημαίνει και μικρότερες διαστάσεις, και έτσι το Go έχει και το μισό βάρος σε σύγκριση με το Pro. Το μέγεθός του κρίνεται ιδανικό, καθώς είναι αρκετά μεγάλο για να διαβάζει κανείς με άνεση αλλά και αρκετά μικρό για να μπορεί να το χειριστεί και με το ένα χέρι.

Επάνω στο tablet υπάρχει μια θύρα USB-C, ένα card reader microSDXC και η θύρα 3.5mm για τα ακουστικά.
Υπάρχει ενσωματωμένη και μια κάμερα Hello η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου, κάτι που ακόμη δεν υποστηρίζει κανένα iPad.

Φυσικά το Go είναι ένα tablet με Windows 10, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι δεν είναι ότι πιο φιλικό για χρήση με τα δάχτυλα. Με ένα πληκτρολόγιο και ένα mouse σίγουρα θα ανέβει η χρηστικότητά του αρκετά.
Σίγουρα η Microsoft έχει κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να προσθέσει στα Windows touch friendly χαρακτηριστικά, αλλά θα χρειαστείτε τουλάχιστον το Surface Pen για αποτελεσματικό χειρισμό.

 

 

Κάτι άλλο αρκετά περίεργο είναι ότι η Microsoft σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το Go με τα Windows 10 Home σε S Mode, κάτι που σημαίνει ότι οι μόνες εφαρμογές που θα μπορεί να βάλει κανείς είναι αυτές του Microsoft Store.
Δεν χρειάζονται επιφωνήματα και κοσμητικά επίθετα. Ηρεμήστε!
Μπορεί μεν να το tablet να έχει τα Windows 10 σε S mode, αλλά αν θέλετε μπορείτε να γυρίσετε στα κανονικά Windows μέσα σε μερικά λεπτά χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

 

100% PC


Πριν την επίσημη παρουσίαση του Go υπήρχαν φήμες ότι θα είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή της Qualcomm αλλά οι φήμες αυτές αποδείχτηκαν «ράδιο αρβύλα».
Έτσι στο εσωτερικό της συσκευής τα πράγματα είναι πιο συμβατικά καθώς υπάρχει ένας επεξεργαστής Intel Pentium Gold 4415Y dual core. Οι μόνες διαφορές στις δύο διαθέσιμες εκδόσεις είναι η μνήμη με την μικρή έκδοση να έχει 4GB RAM και 64GB SSD και την μεγάλη 8GB RAM και 128GB SSD.
Ο επεξεργαστής Pentium μπορεί να μην είναι Core, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένος με την ίδια αρχιτεκτονική και προσφέρει καλές επιδόσεις σε καθημερινή χρήση.
Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι δεν παρατηρείς lags ή άλλες εκνευριστικές καθυστερήσεις, κάτι που δεν έχουμε συναντήσει ξανά σε ένα PC χαμηλού κόστους.
Το μόνο ίσως παράπονο έρχεται από την κάρτα γραφικών Intel HD, η οποία μπορεί να είναι ικανοποιητική για καθημερινή χρήση σε internet browsing, Office κλπ, αλλά για οτιδήποτε πιο απαιτητικό απλά δεν κάνει.
Τέλος στον τομέα της μπαταρίας η Microsoft δηλώνει 9 ώρες λειτουργίας, κάτι που μάλλον ακούγεται αισιόδοξο. Βλέπετε το Surface Pro με την δηλωμένη αυτονομία των 13.5 ωρών μετά βίας φτάνει τις 10 ώρες. Βέβαια η αυτονομία θα είναι καλύτερη από αυτή των περισσότερων laptop, οπότε δεν θα πρέπει να έχουμε παράπονο.

 

ΣΚΕΨΕΙΣ


Στο άκουσμα και μόνο για ένα Windows 10 tablet με οθόνη 10 ιντσών η αντίδρασή μας ήταν αρνητική, κάτι που άλλαξε όταν προσέξαμε τις μικρές λεπτομέρειες.
Το Go είναι μια υπέροχη συσκευή – σίγουρα καλύτερη από οποιοδήποτε Windows 2 σε 1 έχουμε δει μέχρι σήμερα. Έχει κορυφαία ποιότητα κατασκευής, έναν επεξεργαστή ο οποίος θα τα καταφέρει περίφημα σε καθημερινή χρήση, ενώ τα περιφερειακά (θήκη πληκτρολόγιο, Surface Pen κλπ) έχουν την ίδια ποιότητα και ευελιξία με αυτά του Surface Pro.
Μάλιστα η έκδοση με τα 8GB RAM και τα 128GB SSD στα 540 δολάρια είναι μια εξαιρετική πρόταση η οποία πιστεύουμε ότι θα τα πάει περίφημα. Εμείς πάντως θα κάνουμε σήμερα την προ παραγγελία!

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R