Μπορεί μια αναβάθμιση να αυξήσει τους πυρήνες ενός επεξεργαστή; Φυσικά και μπορεί, ειδικά αν μιλάμε για τον Kirin 9000s της Huawei

21 Σεπτεμβρίου, 2023

Μπορεί μια αναβάθμιση λογισμικού να κάνει έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή δωδεκαπύρηνο; Και όμως μπορεί, αρκεί αυτό να είναι ο νέος Kirin 9000s της Huawei.

Το HarmonyOS 4.0.0.116 κυκλοφόρησε πρόσφατα για τα smartphones Huawei Mate 60 series και Mate X5. Και τα δύο αυτά κινητά είναι εξοπλισμένα με το chipset Kirin 9000s, έναν νέο επεξεργαστή από τη Huawei ο οποίος έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις αλλά και τεράστια αναστάτωση στις ΗΠΑ. Οι δύο νέες συσκευές λοιπόν έχουν περάσει λίγο καιρό πριν από το Geekbench το οποίο και μας έδειξε ότι ο νέος επεξεργαστής έχει 8 πυρήνες.

Μετά από την νέα αναβάθμιση όμως, οι πυρήνες αυτοί ανέβηκαν στους 12!

Ωστόσο, οι εφαρμογές πληροφοριών τηλεφώνων και το Geekench σημείωσαν ότι το Mate 60 τρέχει τώρα ένα chip 12 πυρήνων. Αρχικά, οι ίδιες εφαρμογές και η ίδια πλατφόρμα έδειχναν το τσιπ με αρχιτεκτονική 8 πυρήνων.
Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες μετρήσεις του επεξεργαστή μας είχαν δείξει το παρακάτω configuration.
4 x πυρήνες στα 1,53 GHz
3 x πυρήνες στα 2,15 GHz
1 x πυρήνες στα 2,62 GHz

Το νέο configuration όμως έχει ως εξής:
4 x πυρήνες στα 1,53 GHz
6 πυρήνες στα 2,15 GHz
2 x πυρήνες στα 2,62 GHz

Δηλαδή το chip εμφανίζεται να έχει 3 επιπλέον πυρήνες στα 2,15 GHz και 1 επιπλέον πυρήνα στα 2,62 GHz. Η βασική συχνότητα παραμένει κλειδωμένη στα 1,53 GHz τόσο στη νέα όσο και στην παλιά έκδοση.

Τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι, μπορεί μια ενημέρωση λογισμικού να αυξήσει τον αριθμό των πυρήνων του chipset;
Φυσικά και όχι! Ένας πυρήνας είναι μέρος του hardware του τσιπ και δεν μπορεί να προστεθεί ή να αφαιρεθεί εικονικά. Το λογισμικό στην πραγματικότητα μπορεί μόνο να βελτιστοποιήσει την απόδοση του συστήματος και να ενισχύσει τη συνεργασία με τον πυρήνα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις.
Η μόνη λογική εξήγηση που υπάρχει είναι ότι οι 4 επιπλέον πυρήνες υπήρχαν εξαρχής, αλλά έμειναν ανενεργοί μέχρι την στιγμή που στάλθηκε από την Huawei η νέα αναβάθμιση.

Πηγή – Geekbench