Οι Φινλανδοί τιμωρούν την Xiaomi και σταματούν την διάθεση των κινητών της από τα καταστήματα

21 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Xiaomi αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την πώληση συσκευών στην Φινλανδία, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Suomimobiili. Οι τρεις μεγάλοι πάροχοι, Telia, DNA και Elisa, αναστέλλουν τις πωλήσεις της κινεζικής εταιρείας ως απάντηση στην παρουσία της στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες λιανικής πώλησης Gigantti και Verkkokauppa δήλωσαν ότι εφόσον η ΕΕ δεν απαγορεύει τη Xiaomi, θα συνεχίσουν να πωλούν προϊόντα μέχρι νεωτέρας.

Η Xiaomi κηρύχθηκε ως “διεθνής χορηγός πολέμου” από την Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης της Διαφθοράς στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος λόγω της ενεργής παρουσίας της στη Ρωσία. Η δυσαρέσκεια για τις δραστηριότητες της Xiaomi στην Ουκρανία οδήγησε την Telia να διακόψει τη συνεργασία της με την κατασκευάστρια εταιρεία τηλεφώνων και να μην πουλάει νέες συσκευές, εκτός φυσικά από όσες έχει ήδη σε απόθεμα.

 

Τα καταστήματα DNA δεν έχουν πλέον τηλέφωνα Xiaomi στις βιτρίνες τους και ο πάροχος επιβεβαίωσε τη στάση του απέναντι στη μάρκα μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Sami Aavikko ο οποίος δήλωσε στη Suomimobiili ότι η εταιρεία δεν είναι ικανοποιημένη με τον χειρισμό της κατάστασης από την Xiaomi στη Ρωσία και ότι τα σχέδια είναι να μην αναπληρωθούν τα αποθέματα μόλις εξαντληθούν οι τρέχουσες συσκευές.

Η Elisa υιοθέτησε μια πιο ήπια προσέγγιση και θα περιορίσει τη γκάμα των συσκευών Xiaomi, δήλωσε ο Olli-Pekka Nokkonen, διευθυντής του τμήματος Consumer Device Business.
Η εταιρεία λιανικής πώλησης Veikon Kone ήταν η πρώτη που απέκλεισε τις πωλήσεις τηλεφώνων Xiaomi το καλοκαίρι, αλλά αργότερα ανέτρεψε την απόφασή της αφού ο ανταγωνισμός αρνήθηκε να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Ωστόσο, δεν σχεδιάζει να προσθέσει νέα μοντέλα στα καταστήματά της. Οι εκπρόσωποι της Xiaomi φυσικά δεν έχουν σχολιάσει επίσημα το θέμα αυτό.

Πηγή