Ο αμερικανικός στρατός έχασε ένα F-35 Lightning αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων

19 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα τελευταία 24ωρα ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35B Lightning II αναφέρθηκε ως αγνοούμενο στη Νότια Καρολίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος ανέφερε προβλήματα με το αεροσκάφος και εκτινάχθηκε.

Ευτυχώς, ο πιλότος δεν υπέστη κάποιο σοβαρό τραυματισμό, αλλά ας μην ξεχνάμε και το ζήτημα ενός ολόκληρου μαχητικού αεροσκάφους που παραμένει αγνοούμενο. Σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Facebook από την στρατιωτική βάση του Τσάρλεστον, οι αξιωματούχοι ζητούν από το κοινό να τους αναφέρει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πού θα μπορούσε ενδεχομένως να βρίσκεται το αεροσκάφος. Θα πίστευε κανείς ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο να χαθεί ένα F-35, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το αεροπλάνο κοστίζει περίπου 130 εκατομμυρίων δολαρίων.


Για να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για τους στρατιωτικούς ερευνητές, το CNBC αναφέρει ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο πιλότος ενεργοποίησε το σύστημα αυτόματου πιλότου του F-35 πριν εκτιναχθεί. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό το αεροπλάνο να πετούσε χωρίς πιλότο για αρκετή ώρα. Δηλαδή όχι μόνο ότι η ακτίνα αναζήτησης θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά υπήρξε και μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδος στην οποία ένα εξαιρετικά προηγμένο κομμάτι στρατιωτικού υλικού πετούσε μόνο του πάνω από κατοικημένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το πρωί της Δευτέρας, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη ιδέα για το πού μπορεί να βρίσκεται το αεροπλάνο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το αναζητούν κοντά στις λίμνες Moultrie και Marion στη Νότια Καρολίνα.

Το Lockheed Martin F-35 Lightning II, το δεύτερο αεροσκάφος που φέρει το προσωνύμιο “Lightning” μετά το Lockheed P-38 Lightning της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που περιγράφεται από τον κατασκευαστή του ως “το πιο θανατηφόρο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο”. Και όχι μόνο αυτό, η Lockheed Martin λέει ότι “το F-35 ενισχύει την εθνική ασφάλεια, ενισχύει τις παγκόσμιες συνεργασίες και δίνει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη”. Ενώ ένα F-22 Raptor, που κατασκευάζεται επίσης από τη Lockheed Martin, είναι κυρίως ένα μαχητικό αεροσκάφος και μαχητικό “αεροπορικής κυριαρχίας”, το F-35 σχεδιάστηκε με πολλούς ρόλους στο μυαλό και έχει εξαχθεί σε πολλές χώρες.


Η παραλλαγή F-35B, ο ίδιος τύπος με το προαναφερθέν αγνοούμενο αεροσκάφος, έχει σχεδιαστεί με δυνατότητες STOVL (Short Takeoff and Vertical Landing) για το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό σημαίνει ότι είναι ειδικά κατάλληλο για να απογειώνεται από πολύ μικρούς διαδρόμους και επίσης να προσγειώνεται κάθετα ή να αιωρείται στη θέση του, ανάλογα με τις ανάγκες. Το Σώμα των Πεζοναυτών χρησιμοποιεί αυτή τη δυνατότητα για να προσγειώνεται σε πλοία στη θάλασσα χωρίς να χρειάζεται συμβατικό αεροπλανοφόρο.

Η Lockheed Martin αναφέρει επίσης ότι το αεροπλάνο μπορεί να φτάσει 1,6 φορές την ταχύτητα του ήχου και μπορεί να μεταφέρει αρκετά καύσιμα για να διανύσει περισσότερα από 1.000 μίλια με μια πλήρη δεξαμενή. Μην γνωρίζοντας λοιπόν και το πόσα καύσιμα είχε στην διάθεσή του το αεροπλάνο, η εύρεση του είναι μια πραγματικά πολύπλοκη υπόθεση. Και μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα stealth αεροσκάφος, κάτι που σημαίνει ότι και τα ραντάρ είναι κυριολεκτικά άχρηστα.