Ο όμιλος Tata είναι και επίσημα κατασκευαστής των iPhone στην Ινδία

13 Νοεμβρίου, 2023

Ο όμιλος Tata Group ολοκλήρωσε τελικά την εξαγορά του τμήματος της Wistron που συναρμολογεί τα iPhone στην Ινδία. Η συμφωνία περιλαμβάνει 100% ποσοστό των μετοχών της Wistron Infocomm Manufacturing, πληρωμή 125 εκατομμυρίων δολαρίων για τις γραμμές παραγωγής και ένα ενδοεταιρικό δάνειο ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων που χορηγήθηκε στη μητρική εταιρεία Wistron India.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια εγκατάσταση 44 στρεμμάτων (σχεδόν 180.000 τ.μ.) με οκτώ γραμμές παραγωγής κοντά στο Bengaluru το οποίο ήταν ένα από τα μέρη όπου συναρμολογήθηκαν τα iPhone 12 και iPhone 14 και οι προσδοκίες είναι ότι η Tata θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αυξανόμενη παραγωγή iPhone στην ασιατική χώρα.
Η Apple έχει αρκετούς συνεργάτες που κατασκευάζουν iPhones στην Ινδία – Foxconn, Pegatron, Luxshare – αλλά είναι όλες κινεζικές εταιρείες. Η Tata είναι η πρώτη ινδική εταιρεία που αναλαμβάνει την παραγωγή iPhone και ο διευθύνων σύμβουλος της δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί “σημαντικό ορόσημο”.

Ο όμιλος Tata Group είναι ο μεγαλύτερος όμιλος στην Ινδία και έχει 29 εταιρείες στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένης της Tata Motors, η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα από το 2020 και φυσικά είναι και ιδιοκτήτης των Land Rover και Jaguar. Η παραγωγή του iPhone θα υπάγεται στην ομπρέλα της Tata Electronics, το ίδιο τμήμα που κατασκευάζει τα σασί του iPhone SE σε μια εγκατάσταση στο Hosur του Tamil Nadu.