Οι Beatles επιστρέφουν με νέο τραγούδι με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

14 Ιουνίου, 2023

Η μουσική που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πολύπλευρο και γεμάτο προκλήσεις θέμα, με τους καλλιτέχνες είτε να αντιτίθενται ακόμη και στην παραμικρή υποψία AI, είτε να την αγκαλιάζουν πλήρως. Τώρα, ο Paul McCartney φαίνεται να είναι στο στρατόπεδο των “οπαδών”, τουλάχιστον εν μέρει, αφού δημιούργησε ένα “νέο” τραγούδι των Beatles χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη το οποία θα κυκλοφορήσει στο κοινό αργότερα φέτος.

Το τραγούδι περιλαμβάνει φωνητικά του John Lennon, που προέρχονται από μια παλιά demo ηχογράφηση, και σύμφωνα με το BBC που αποκάλυψε πρώτο την είδηση πιθανότατα πρόκειται για το “Now and Then”, μια ηχογράφηση του Lennon το 1978, η οποία ηχογραφήθηκε σε κασέτα μέσα στο σαλόνι του Lennon στη Νέα Υόρκη λίγο πριν από το θάνατό του. Η έμπνευση για την αναβίωση του τραγουδιο προήλθε από το ντοκιμαντέρ “Get Back” του Peter Jackson, δήλωσε ο McCartney στο BBC, καθώς για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκε ένα προσαρμοσμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τον διαχωρισμό των φωνητικών των διαφόρων μελών των Beatles από τον θόρυβο του περιβάλλοντος, επιτρέποντας την αναπαραγωγή υψηλής ποιότητας.

Υπήρξε μια προηγούμενη προσπάθεια να ηχογραφηθεί αυτό το κομμάτι με τους επιζώντες Beatles γύρω στο 1995, αλλά ο George Harrison στην πορεία διαφώνησε λόγω της κακής ποιότητας του κομματιού του Lennon. Η διαδικασία διαχωρισμού και καθαρισμού των κομματιών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης όμως αποκατέστησε τα φωνητικά σε σημείο όπου ο McCartney δήλωσε ότι ήταν δυνατό να γίνει καθαρή μίξη του κομματιού σαν να είχαν ηχογραφηθεί πρόσφατα.


Ο McCartney εξακολουθεί να δείχνει κάποιο σκεπτικισμό για την τεχνητή νοημοσύνη, και όπως δήλωσε στο BBC “είναι κάπως τρομακτικό αλλά και συναρπαστικό, γιατί είναι το μέλλον. Θα πρέπει απλώς να δούμε πού θα οδηγήσει αυτό”.

Πηγή