Οι rollable οθόνες υπόσχονται να κάνουν τα κινητά και τα laptop ακόμη πιο ελκυστικά

4 Μαρτίου, 2023

Τα foldables έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας, είτε πρόκειται για κάποιο κινητό με αναδιπλούμενη οθόνη είτε για φορητό υπολογιστή όπως το Lenovo ThinkPad X1 Fold.

Δυστυχώς φαίνεται να μην υπάρχει μεγάλο περιθώριο για καινοτόμες προτάσεις όσον αναφορά τον σχεδιασμό. Για αυτό άλλωστε τα περισσότερα foldable κινητά έχουν παρόμοια σχεδίαση η οποία δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από τις προτάσεις Flip και Fold της Samsung.
Στο Mobile Congress 2023 όμως Lenovo και Motorola μας έδειξαν ότι οι τυλισσόμενες οθόνες ίσως να είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση. Στο booth της Lenovo λοιπόν είδαμε ένα φορητό αλλά και ένα κινητό με ιδιαίτερη σχεδίαση. Και τα δύο αυτά gadgets ήταν εξοπλισμένα με rollable οθόνες και πιστέψτε μας έκλεψαν τα φώτα της δημοσιότητας.


Η Motorola (που ανήκει στη Lenovo), μας έδειξε το κινητό Rizr το οποίο έχει μια οθόνη 5 ιντσών με αναλογία διαστάσεων 15:9 η οποία ανεβαίνει και αυξάνει το μέγεθος της στις 6 ίντσες (αναλογία22:9) όταν πατηθεί δύο φορές το κουμπί λειτουργίας. Η εύκαμπτη οθόνη στην ουσία ξεδιπλώνεται από την κάτω πλευρά του τηλεφώνου.

Αυτός ο σχεδιασμός δίνει μια μεγαλύτερη οθόνη όταν τη θέλετε για πράγματα όπως η παρακολούθηση ταινιών και μπορεί να γίνει πιο συμπαγής για να χωράει καλύτερα στην τσέπη σας.
Το τηλέφωνο δεν είναι το πιο λεπτό που έχουμε δει ποτέ ενώ όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα πρωτότυπο που ίσως δεν βρει ποτέ τον δρόμο του προς τις προθήκες των καταστημάτων. Το γεγονός και μόνο όμως ότι μοιάζει με κάτι που βγήκε από ταινία Star Trek εμάς μας συγκίνησε ιδιαίτερα.


Ομοίως, η μητρική εταιρεία της Motorola, η Lenovo, παρουσίασε ένα φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιεί τον ίδιο μηχανισμό, με οθόνη 12,7 ιντσών η οποία επεκτείνεται στις 15,3 ίντσες όταν ξεδιπλώνει.


Ο αναδιπλούμενος μηχανισμός παρακάμπτει το κύριο ελάττωμα των αναδιπλούμενων συσκευών: την τσάκιση στην μέση της οθόνης. Μην ρωτήσετε για την αξιοπιστία του μηχανισμού και της οθόνης. Από την στιγμή που δεν έχει κυκλοφορήσει τίποτα παρόμοιο στην αγορά θα πρέπει να κρατήσουμε και εμείς κάποιες επιφυλάξεις.


Ο ΑΓΏΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ROLLABLES
Η Lenovo δεν είναι η μόνη εταιρεία που δοκιμάζει αυτή τη νέα τεχνολογία οθόνης. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει εξίσου εντυπωσιακές προτάσεις από Oppo, Samsung, LG και TCL, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις τα προϊόντα ήταν πρωτότυπα τα οποία είχαν ως μοναδικό σκοπό την επίδειξη τεχνολογικής υπεροχής.
Από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα πάντως, η τεχνολογία των τυλισσόμενων οθονών είναι κλάσεις πιο χρηστική και ενδιαφέρουσα από αυτή των αναδιπλούμενων, και θα θέλαμε να λυθούν γρήγορα τα όποια τεχνικά προβλήματα ώστε να απολαύσουμε στην αγορά νέες ενδιαφέρουσες συσκευές.

 

 

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R