Η Samsung κατέκτησε το 80% της αγοράς των foldables το 2022

6 Μαρτίου, 2023

Η αγορά των foldable smartphones βρίσκεται σε άνοδο. Βέβαια κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι αποστολές μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο κυρίως ευθύνεται η παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Τα πράγματα παρόλα αυτά φαίνονται ενθαρρυντικά καθώς εταιρείες όπως οι Oppo, Honor και Tecno παρουσίασαν νέα ενδιαφέροντα foldables τα οποία έρχονται να ανταγωνιστούν αυτά που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Για την ώρα βέβαια το «αφεντικό» στα αναδιπλούμενα είναι η Samsung η οποία το 2022 κατάφερε να αρπάξει ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 80%.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Financial Times, η οποία επικαλείται στοιχεία της Canalys, συνολικά 14,2 εκατομμύρια αναδιπλούμενα smartphones διατέθηκαν παγκοσμίως πέρυσι. Σχεδόν 12 εκατομμύρια από αυτά ήταν αναδιπλούμενα Galaxy. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η Huawei, η οποία πουλάει foldables στην Κίνα εδώ και μερικά χρόνια, κατάφερε να πουλήσει σχεδόν δύο εκατομμύρια μονάδες. Την λίστα συμπληρώνουν οι Oppo, Vivo, Xiaomi και Honor. Η Motorola, η οποία ήταν ο πρώτος ανταγωνιστής της Samsung σε αυτή τη κατηγορία, απέστειλε μόλις 40.000 foldables την προηγούμενη χρονιά.

Συνολικά, τα foldables εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς smartphone, αλλά αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η Canalys εκτιμά ότι οι συνολικές αποστολές θα αυξηθούν πάνω από 100 τοις εκατό το 2023 και θα φτάσουν τα 30 εκατομμύρια. Η εταιρεία ερευνών πιο παλιά είχε προβλέψει ότι οι πωλήσεις αναδιπλούμενων συσκευών θα ξεπερνούσαν αυτόν τον αριθμό το 2024, όμως η είσοδος στην κατηγορία από πολλές κινεζικές εταιρείες την έκαναν να προσαρμόσει τις προβλέψεις της. Με την Google να αναμένεται επίσης να λανσάρει ένα Pixel Fold αργότερα φέτος, η εκτιμώμενη διπλάσια αύξηση φαίνεται λογική.

Η Samsung στοχεύει να κατακτήσει περισσότερο από το 50% της αγοράς αναδιπλούμενων συσκευών το 2023

Το μερίδιο της Samsung στην παγκόσμια αγορά smartphones μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια αλλά όπως διαβάσατε παραπάνω, κάθε τέσσερα από τα πέντε foldables (80%) που πωλούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι Galaxy. Αυτό είναι μια απόδειξη για το προβάδισμα της κορεατικής εταιρείας σε αυτή την ιδιαίτερα premium κατηγορία. Το να κρατήσει το προβάδισμα αυτό σίγουρα θα είναι αρκετά πιο δύσκολο με τις μεγάλες κινεζικές (Oppo, Honor, Xiaomi) να διεκδικούν ένα κομμάτι της πίτας.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο είναι αισιόδοξος και εξακολουθεί να στοχεύει να κατακτήσει πάνω από το 50% της αγοράς το 2023.

Ο επικεφαλής κινητής τηλεφωνίας της Samsung, TM Roh, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι πωλήσεις των πτυσσόμενων συσκευών της θα δουν διψήφια ποσοστιαία αύξηση και θα ξεπεράσουν τις 15 εκατομμύρια μονάδες φέτος. Στην επίτευξη του στόχου θα συνεισφέρουν σημαντικά και τα foldables 5ης γενιάς τα οποία αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η κατηγορία των foldables φαίνεται να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και τους επόμενους μήνες και το μέλλον τους φαίνεται πραγματικά λαμπρό.