Samsung Galaxy S23 Ultra: Μια κατηγορία από μόνο του

7 Μαρτίου, 202394/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΟΘΟΝΗ
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
ΚΑΜΕΡΕΣ
Σύνοψη αξιολογήσεων
Το Samsung Galaxy S23 Ultra ανεβάζει τον πήχη για το πως θα πρέπει να είναι ένα κορυφαίο smartphone το 2023. Μπορεί να μοιάζει με το S22 Ultra αλλά οι στοχευμένες βελτιώσεις της Samsung έχουν κάνει σίγουρα την διαφορά. Η αναβαθμισμένη φωτογραφική είναι αναμφίβολα το αστέρι της παράστασης, με ένα νέο κύριο αισθητήρα 200MP με προηγμένα χαρακτηριστικά ο οποίος τα καταφέρνει εξαιρετικά κάτω από όλες τις φωτιστικές συνθήκες.

Ο πλανήτης της τεχνολογίας κατοικείται από δύο διαφορετικές φυλές κατασκευαστών. Η μια προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή παρουσιάζοντας κάτι πάντα νέο. Έτσι κάθε χρόνο αλλάζει σχεδίαση, προσθέτει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες και εννοείται ότι πάντα φροντίζει να διαφημίζει το τελευταίο της προϊόν ως το αμέσως πιο σημαντικό γεγονός μετά την ανακάλυψη του τροχού.
Η δεύτερη «φυλή» από την άλλη δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες λεπτομέρειες, κυρίως γιατί έτσι και αλλιώς κάθε χρόνο έχει όλη την προσοχή στραμμένη επάνω της. Έτσι έχει την πολυτέλεια να τηρεί το «αν η συνταγή δουλεύει μην την αλλάζεις» και να αποφεύγει τις δραματικές αλλαγές προβαίνοντας μόνον σε μικρές αλλά ουσιαστικές βελτιώσεις.

Στην δεύτερη αυτή φυλή ανήκει η Samsung και η σειρά κινητών Galaxy S. Έτσι ακόμη και το εκπαιδευμένο μάτι δύσκολα θα καταλάβει την διαφορά ανάμεσα στο νέο Galaxy S23 Ultra και το προηγούμενο S22 Ultra. Οικείο τετράγωνο design, τεράστια οθόνη, ενσωματωμένο S Pen και εντυπωσιακά μεγάλο μέγεθος.


Και όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι μικρές σχεδιαστικές «πινελιές» της Samsung το έχουν κάνει πιο θετικό στο κράτημα, ενώ στο εσωτερικό οι αλλαγές καταφέρνουν να κάνουν το πολύ καλό απλά εξαιρετικό. Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά.

 

Σχεδίαση


Το Samsung Galaxy S23 Ultra συνεχίζει να τιμά το όνομα “Ultra” στον τομέα του μεγέθους.
Εννοείται ότι με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι είναι ένα premium προϊόν ενώ και στο χέρι σου δίνει αυτή την πολυπόθητη αίσθηση ποιότητας που αναζητάς από ένα κορυφαίο κινητό. Ναι, είναι λίγο πιο βαρύ (234γρ έναντι 228γρ) σε σχέση με το περσινό μοντέλο, παρόλο που δεν είναι αισθητά βαρύτερο αλλά στο χέρι σίγουρα δεν θα το καταλάβεις, ενώ είναι ελαφρύτερο από ένα iPhone 14 Pro Max. Η Samsung έκανε κάτι πολύ έξυπνο στον τομέα της σχεδίασης, το οποίο μάλιστα θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να το προσέξεις. Οι δύο πλευρές της συσκευής τώρα είναι λίγο πιο επίπεδες. Μικρή διαφορά στην εμφάνιση αλλά πίστεψέ με, τεράστια η διαφορά στο κράτημα!

Και το νέο κινητό της Samsung διαπρέπει στον τομέα της ανθεκτικότητας. Έτσι έχουμε προστασία από σκόνη και νερό IP68, ανθεκτικό πλαίσιο από κράμα Armor Aluminum, και για πρώτη φορά σε οποιοδήποτε τηλέφωνο το νέο Gorilla Glass Victus 2. Ευτυχώς δηλαδή που έχει τόσο υψηλή προστασία γιατί μια μεγάλη συσκευή σίγουρα κάνει τα μικρότερο χέρια να τρέμουν την λάθος κίνηση που μπορεί να φέρει αβάσταχτο ψυχολογικό (και οικονομικό) πόνο.

Η Samsung ανέβασε και τον πήχη στην φιλικότητα προς το περιβάλλον καθώς το 80% της μεμβράνης deco που χρησιμοποιείται στην κατασκευή της πλάτης του τηλεφώνου προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά, όπως και το 22% του γυαλιού που χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα. Τέλος το 20% του εσωτερικού καλύμματος του S Pen κατασκευάζεται εν μέρει από πλαστικό που συλλέγεται από τον ωκεανό ενώ συνολικά 12 εξαρτήματα του S23 Ultra χρησιμοποιούν υλικό που προέρχεται από πεταμένα δίχτυα ψαρέματος, βαρέλια νερού, μπουκάλια και ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Οθόνη & Επιδόσεις


Εκτός από τη μειωμένη καμπυλότητα κατά μήκος των άκρων της και τη μεγαλύτερη προστασία χάρη στο νέο Gorilla Glass Victus 2, η οθόνη του S23 Ultra θα σου προσφέρει την ίδια εντυπωσιακά καλή εμπειρία θέασης που είχες απολαύσει και στο S22 Ultra.
Έτσι, όπως και στο περσινό Ultra, υπάρχει ένα πάνελ 6,8 ιντσών Dynamic AMOLED 2X, με ανάλυση 1440 x 3088 και δυναμικό ρυθμό ανανέωσης που μπορεί να αλλάζει μεταξύ 1Hz και 120Hz, ώστε να προσφέρει ενεργειακή απόδοση ή οπτική τελειότητα ανάλογα με το υλικό που παρακολουθείς.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι οθόνες της Samsung είναι οι καλύτερες που υπάρχουν στον κόσμο των κινητών. Η χρωματική απόδοση, το δυναμικό εύρος αλλά και η ευκρίνεια ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φωτισμό είναι απλά στην κορυφή. Η ευκρίνεια αυτή οφείλεται στα 1750 nits φωτεινότητας που δηλώνει η Samsung. Εμείς την μετρήσαμε και εντυπωσιαστήκαμε με την ειλικρίνεια της εταιρείας καθώς είδαμε 1730 nits!
Δεν χρειάζεται πιστεύω να σου πω ότι η οθόνη αυτή είναι απλά κορυφαία για multimedia και gaming, και επίσης εννοείται ότι υποστηρίζει HDR10+ και Dolby Vision HDR.

Είναι γνωστό ότι η Samsung έχει σημαντικούς «φίλους». Το έχει αποδείξει άλλωστε και στο παρελθόν συν εξελίσσοντας το Wear OS 3 μαζί με την Google ή δημιουργώντας τα δικά της chip σε συνεργασία με την Qualcomm. Αυτή την φορά όμως το «τερμάτισε» καθώς όχι μόνο εγκατέλειψε τον δικό της επεξεργαστή Exynos αλλά απέκτησε πρόσβαση σε μια αποκλειστική έκδοση του κορυφαίου επεξεργαστή της Qualcomm ο οποίος μάλιστα ονομάστηκε Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy! Ποια είναι η διαφορά του με τον κανονικό Snapdragon; Λίγο υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας (3,36GHz αντί 3,2GHz) και καλύτερη απόδοση από την GPU.


Όχι δεν πρόκειται να καταλάβεις την διαφορά σε σενάρια καθημερινής χρήσης, αλλά αυτό που θα σου μείνει είναι ότι το κινητό πραγματικά πετάει στις εντολές των δαχτύλων σου και δεν καταλαβαίνει από απαιτητικές εφαρμογές, gaming ή βαριά αρχεία. Το έξτρα δωράκι σύμφωνα με την Samsung είναι ότι το τουρμπισμένο SoC θα προσφέρει υψηλότερη επεξεργαστική ισχύ σε AI και αναβαθμισμένη απόδοση στην κάμερα, ειδικά σε σενάρια νυχτερινής φωτογράφησης. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι η Samsung έχει εξοπλίσει το S23 Ultra με νέο σύστημα ψύξης το οποίο τα καταφέρνει περίφημα ακόμη και όταν ο επεξεργαστής κάνει υπερωρίες.
Η μπαταρία των 5.000mAh στο εσωτερικό του S23 Ultra μπορεί να έχει την ίδια χωρητικότητα με πριν, αλλά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στην αλλαγή σε Snapdragon. Πράγματι, το S23 Ultra μου έδωσε 28 ώρες και 41 λεπτά στη δοκιμή αναπαραγωγής βίντεο (προεπιλεγμένη ανάλυση οθόνης FHD+). Δηλαδή εννέα ώρες περισσότερο από το S22 Ultra και αρκετά καλύτερα από την πλειοψηφία του ανταγωνισμού.

 

Κάμερες


Όπως ήταν αναμενόμενο, η Samsung εστιάζει στην απόδοση των καμερών του κινητού της, με κύριο χαρακτηριστικό τον αισθητήρα των 200MP ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ η κορεατική εταιρεία σε κινητό.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη κάμερα 200MP που βλέπουμε σε smartphone. Το S23 Ultra ενσωματώνει τον ίδιο αισθητήρα ISOCELL HP1 (που κατασκευάζει η ίδια) με το Xiaomi 12T Pro και το Motorola Edge 30 Ultra, τα οποία κυκλοφόρησαν πέρυσι. Τις υπόλοιπες κάμερες τις έχουμε δει και στο S22 Ultra και είναι ένα ζευγάρι τηλεφακών 10MP (10x και 3,5x zoom),
μια ultra wide κάμερα 12MP με γωνία λήψης 120 μοιρών, και η selfie κάμερα των 12MP. Τα περισσότερα megapixel δεν οδηγούν πάντα σε καλύτερη εικόνα, αυτό το γνωρίζει όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με την φωτογραφία. Η Samsung όμως εδώ δεν βασίζεται μόνο στον αριθμό των megapixels και έχει προσθέσει αρκετές βελτιώσεις και τεχνολογίες που κάνουν την διαφορά. Όπως για παράδειγμα το Adaptive VDIS το οποίο είναι ένας αλγόριθμος σε επίπεδο λογισμικού που αναλύει την κίνηση και ανιχνεύει τις συνθήκες φωτισμού στο βίντεο και σταθεροποιεί ανάλογα.

Η νέα κάμερα των 200MP είναι το απόλυτο αστέρι. Κάθε εικόνα που λαμβάνεται με το S23 Ultra είναι απολύτως μεγαλειώδης: πλούσια και γεμάτη λεπτομέρεια σε συνδυασμό με ουδέτερα χρώματα. Ο νέος αισθητήρας έχει σαφώς κάνει όλη τη διαφορά κάτι που είναι άμεσα ορατό σε όποιον είχε την τύχη να χρησιμοποιεί το S22 Ultra.

Αυτό που σίγουρα θα σε αφήσει με το στόμα ανοικτό είναι οι νέες δυνατότητες zoom που έχει το κινητό. Ακόμη και όταν χρησιμοποιείς το 100x οι εικόνες είναι απίστευτα λεπτομερείς όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που τραβήξαμε. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η σταθεροποίηση της κάμερας, η οποία παραμένει ακλόνητη μέχρι το 30Χ.

Πέρα από αυτό, πρέπει να καταβάλλετε λίγη προσπάθεια για να κρατήσετε το τηλέφωνο σταθερό, αλλά και πάλι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ήταν στο S22 Ultra. Ωστόσο, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το τηλέφωνο τείνει να δυσκολεύεται με τη σταθεροποίηση πέραν του 30X και μπορεί να γίνει αρκετά ασταθές.


Η λειτουργία πορτραίτου έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά και μπορεί πλέον να αποτυπώσει πιο ρεαλιστικές υφές και τόνους δέρματος, χρώμα μαλλιών, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις φωτισμού. Πρόκειται για ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό με το Real Tone της Google, που χρησιμοποιείται στα smartphones Pixel 7.

 

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού οι λήψεις είναι επίσης φανταστικές και λίγες είναι οι φορές που χρειάστηκε να επιλέξω το ειδικό mode «Νύχτα». Η λεπτομέρεια που αποτυπώνει η κάμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακή όπως και το δυναμικό εύρος. Συνεχίζει να υπάρχει ένα μικρό θεματάκι με τα φώτα σε νυχτερινό δρόμο αλλά τα flares είναι σίγουρα λιγότερο επιθετικά από ότι στο S22 Ultra.


Η λειτουργία Νύχτας προσφέρει ελαφρώς ανώτερες εικόνες με λιγότερο θόρυβο, αλλά θα σε αναγκάσει επίσης να περιμένεις μερικά δευτερόλεπτα πριν αποθηκεύσεις την εικόνα, οπότε καλό θα ήταν να την χρησιμοποιείς σε εξαιρετικά σκοτεινές συνθήκες. Η αυτόματη εστίαση όπως αναμενόταν, ήταν πολύ γρήγορη ακόμη και ιδιαίτερα χαμηλό φωτισμό αποδεικνύοντας ότι η μετάβαση στον νέο αισθητήρα άξιζε και με το παραπάνω.


Η υπερ-ευρυγώνια κάμερα του Samsung Galaxy S23 Ultra προσφέρει ένα πολύ ευρύ οπτικό πεδίο 120 μοιρών. Παρόλα αυτά οι φωτογραφίες που πήρα είχαν καλή λεπτομέρεια ενώ το λογισμικό κάνει καλή δουλειά στο να θέτει υπό έλεγχο την γνωστή παραμόρφωση barrel distortion. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η κάμερα συνεχίζει να εντυπωσιάζει προσφέροντας ένα ισορροπημένο μείγμα καλών λεπτομερειών και αντίθεσης με τα συνηθισμένα κορεσμένα χρώματα, αλλά το δυναμικό εύρος υπολείπεται λίγο.

Η Samsung έχει πραγματικά βελτιώσει την ποιότητα του βίντεο στο Galaxy S23 Ultra αυτή τη φορά. Τα βίντεο 4K έχουν απίστευτη λεπτομέρεια και σταθερό ρυθμό μετάδοσης (bitrate). Το νέο ευρύτερο σύστημα OIS εξασφαλίζει επίσης ότι οι εγγραφές είναι πολύ σταθερές, διατηρώντας παράλληλα την ευκρίνεια και την ποιότητα. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν ο αυξημένος κορεσμός των χρωμάτων κατά την εγγραφή βίντεο HDR10+. Αυτό ήταν ορατό τόσο από την μπροστινή όσο και από την πίσω κάμερα. Τα έντονα κορεσμένα πλάνα, όταν προβάλλονται στο εντυπωσιακό πάνελ Super AMOLED, σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τους θεατές, αλλά δεν είναι η πιο ακριβής αναπαράσταση της σκηνής.

Η λήψη βίντεο σε χαμηλό φωτισμό ήταν επίσης εντυπωσιακή, με το θόρυβο να είναι υπό έλεγχο κατά τη λήψη σε συνθήκες φωτισμού του δρόμου, ακόμη και κατά τη λήψη σε HDR10+. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο για την κύρια κάμερα, καθώς οι καταγραφές σε χαμηλό φωτισμό στην υπερ-ευρυγώνια κάμερα δεν ήταν εξίσου εντυπωσιακές.

Δοκίμασα ακόμη και τη εγγραφή βίντεο 8K, η οποία για πρώτη φορά μπορεί να καταγράφει με σταθερά 30fps. Τα πλάνα είναι αρκετά εντυπωσιακά και διαθέτουν καλή λεπτομέρεια, θα έλεγα καλύτερη και από τα πλάνα 4K που πήρα με το S23 Ultra. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, η λήψη σε αυτή τη λειτουργία χρησιμοποιεί πλέον όλο το πλάτος του αισθητήρα, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε ένα πολύ ευρύτερο οπτικό πεδίο από πριν. Ωστόσο δεν έλειψαν και κάποια μικρά «τινάγματα» σε κινούμενα πλάνα.

 

Συμπέρασμα


Το Samsung Galaxy S23 Ultra ανεβάζει τον πήχη για το πως θα πρέπει να είναι ένα κορυφαίο smartphone το 2023. Μπορεί να μοιάζει με το S22 Ultra αλλά οι στοχευμένες βελτιώσεις της Samsung έχουν κάνει σίγουρα την διαφορά.
Η αναβαθμισμένη φωτογραφική είναι αναμφίβολα το αστέρι της παράστασης, με ένα νέο κύριο αισθητήρα 200MP με προηγμένα χαρακτηριστικά ο οποίος τα καταφέρνει εξαιρετικά κάτω από όλες τις φωτιστικές συνθήκες.
Η οθόνη του κινητού είναι απλά κορυφαία, ενώ επιδόσεις και εξοπλισμός βρίσκονται επίσης σε υψηλότατο επίπεδο.
Υπάρχουν ορισμένα παράπονα, όπως η σχετικά αργή φόρτιση 45W και η αρκετά «τσιμπημένη» τιμή του, αλλά τίποτα από αυτά δεν μπορεί να του στερήσει την διάκριση Top Choice του Matrix Life. Απλά φανταστικό.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R