Samsung Galaxy S24 Ultra: Μεγάλο, εξοπλισμένο μέχρι τα δόντια και με υψηλό IQ

18 Ιανουαρίου, 2024

Τόσο καιρό σας γράφουμε για τις φήμες που κυκλοφορούν για το Galaxy S24 Ultra. Εμείς φυσικά γνωρίζαμε όλες τις λεπτομέρειες μιας και είχαμε κάνει τα πρώτα hands on, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε να αποκαλύψουμε πολλά. Τώρα όμως που η επίσημη παρουσίαση έγινε μπορούμε να πούμε τα πάντα και με λεπτομέρειες.

Οπτικά λοιπόν μην περιμένετε μεγάλες αλλαγές από το S23 Ultra, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα το πλαίσιο είναι πλέον κατασκευασμένο από κράμα τιτανίου αντί για αλουμίνιο. Ο λόγος είναι ότι το τιτάνιο είναι πιο ανθεκτικό από το αλουμίνιο χωρίς να αυξάνει το βάρος.

Δεν μιλάμε βέβαια για μεγάλες διαφορές καθώς το Galaxy S24 Ultra είναι στην πραγματικότητα ένα γραμμάριο ελαφρύτερο από το S23 Ultra. Το νέο Ultra είναι λίγο πιο λεπτό (0,3 χιλιοστά) και πιο κοντό (1,1 χιλιοστά), κυρίως χάρη στα λεπτότερα πλαίσια. Από πλευράς γυαλιού, το S24 Ultra χρησιμοποιεί ένα νέο Gorilla Glass Armor στην μπροστινή αλλά και την πίσω πλευρά, το οποίο είναι 4x πιο ανθεκτικό στο ράγισμα και 75% λιγότερο ανακλαστικό.

Το Galaxy S24 Ultra επίσης έχει κάνει την οθόνη εντελώς επίπεδη γιατί έτσι ήθελαν οι χρήστες σύμφωνα με την Samsung. Το καλό εδώ είναι ότι θα μπορέσετε να βάλετε ένα πραγματικά ανθεκτικό έξτρα κρύσταλλο αν δεν εμπιστεύεστε τα χεράκια σας ή έχετε βεβαρυμμένο παρελθόν με πτώσεις κινητών. Στο προσκήνιο βρίσκεται η οθόνη 6,8 ιντσών QHD+ Dynamic AMOLED 2X με μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης που κυμαίνεται από 1Hz έως 120Hz αλλά εδώ έχουμε ένα πολύ πιο φωτεινό πάνελ (2.600 nits).

Σε αντίθεση με τα Galaxy S24 και Galaxy S24+, το Ultra θα φοράει τον Snapdragon 8 Gen 3 σε όλες τις αγορές (αμήν) ενώ και εδώ πρόκεται για μια παραλλαγή “για Galaxy” με, κατά πάσα πιθανότητα, έναν πυρήνα Prime με υψηλότερο χρονισμό. Η Samsung έχει τοποθετήσει έναν σχεδόν διπλάσιο θάλαμο vapor στο εσωτερικό ο οποίος θα βοηθήσει τη θερμική απόδοση κάτω από όλα τα σενάρια χρήσης.

Το νέο τσιπ φέρνει μια ολόκληρη σειρά από λειτουργίες AI στο Galaxy S24 Ultra όπως τα live translate, Interpreter και το Chat Assist τα οποία επιτρέπουν αμφίδρομη μετάφραση φωνής και κειμένου σε πραγματικό χρόνο. Το Live Translate βρίσκεται μέσα στην εγγενή εφαρμογή του τηλεφώνου, το Interpreter είναι μια split screen εφαρμογή που μεταγράφει ζωντανές συνομιλίες μεταξύ δύο ατόμων σε δύο διαφορετικές γλώσσες. Το Chat Assist βοηθά να γίνουν οι μεταφρασμένες συνομιλίες φυσικές και βρίσκεται μέσα στο πληκτρολόγιο της Samsung. Αυτές οι λειτουργίες λειτουργούν σε 13 γλώσσες, τουλάχιστον για την ώρα. Επίσης το Android Auto θα συνοψίζει τα εισερχόμενα μηνύματα και θα προτείνει απαντήσεις, μέσα στο Samsung Notes, το Note Assist θα συνοψίζει τις σημειώσεις, θα δημιουργεί πρότυπα και εξώφυλλα και θα εξορθολογίζει τις σημειώσεις με προκαθορισμένες μορφές. Τέλος το Transcript Assist θα μεταγράφει, θα συνοψίζει και θα μεταφράζει ηχογραφήσεις χρησιμοποιώντας AI και Speech-to-Text. Το Circle to Search είναι μια λειτουργία που βασίζεται σε gestures και γίνεται σε συνεργασία με την Google. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε παρατεταμένα το home button και θα μπορείτε να κυκλώσετε, να επισημάνετε, να μουτζουρώσετε ή να πατήσετε οτιδήποτε στην οθόνη για να λάβετε αποτελέσματα αναζήτησης.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί επίσης μεγάλο μέρος του συστήματος κάμερας στο Galaxy S24 Ultra, αλλά πρώτα ας πούμε μερικά πράγματα για το hardware. Το Galaxy S24 Ultra είναι εξοπλισμένο με μια νέα κάμερα 50MP 5x (115mm) με οπτική σταθεροποίηση και φακό f/3.4. Ο αισθητήρας είναι μια μονάδα 1/2,52 ιντσών (πιθανότατα ο IMX854), η οποία αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο των 10MP 1/3,52 ιντσών που βρίσκεται πίσω από την κάμερα 10x του Galaxy S23 Ultra. Η Samsung λέει ότι η νέα κάμερα 5x είναι ικανή για καλύτερες λήψεις 10x από την παλιά κάμερα κάτι που διαπιστώσαμε και εμείς στις πρώτες δοκιμές.
Οι υπόλοιπες κάμερες είναι φαινομενικά οι ίδιες – ευρυγώνια μονάδα 200MP 23mm f/1.7, ultra wide φωτογραφική μηχανή 12MP 13mm f/2.2 με AF και άλλος ένας τηλεφακός 10MP 69mm f/2.4. Μπροστά, υπάρχει μια selfie κάμερα 12MP 26mm f/2.2.

Για φέτος έχουμε μια νέα μηχανή ProVisual Engine και ένα dedicated ISP για τη μείωση του θορύβου. Η μηχανή ProVision Engine είναι μια συλλογή εργαλείων με AI – μπορείτε να διαγράψετε αντικείμενα και να αφήσετε την AI να γεμίσει τον κενό χώρο με το Generative Edit. Μπορεί επίσης να συμπληρώσει τον κενό χώρο που δημιουργείται από την ευθυγράμμιση μιας στραβής λήψης. Το Instant Slow-mo μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα καρέ για την ομαλή επιβράδυνση στιγμών σε ένα βίντεο. Η νυχτερινή φωτογραφία έχει αναβαθμιστεί χάρη στο βελτιωμένο σύστημα σταθεροποίησης εικόνας και τη βελτιωμένη αντιστάθμιση του κουνήματος του χεριού. Το dedicated ISP από την άλλη αναλαμβάνει την μείωση του θορύβου.

Το Galaxy S24 Ultra διαθέτει μπαταρία 5.000mAh με ενσύρματη φόρτιση 45W και ασύρματη φόρτιση 15W. Το τηλέφωνο διατίθεται με 12 GB RAM και αποθηκευτικό χώρο 256 GB, 512 GB ή 1 TB. Όσον αφορά το λογισμικό, το S24 Ultra τρέχει Android 14 με One UI 6.1 και σύμφωνα με την Samsung θα διαθέτει και υποστήριξη 7 ετών!

Το Galaxy S24 Ultra είναι διαθέσιμο για προ-παραγγελία από σήμερα σε Titanium Gray, Titanium Black, Titanium Violet και Titanium Yellow. Όπως και πέρυσι, η Samsung θα προσφέρει δωρεάν αναβάθμιση του αποθηκευτικού χώρου για όσους προπαραγγείλουν, ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε το μοντέλο των 512GB στην ίδια τιμή με αυτό των 256GB κ.ο.κ.