Σε παρακολουθεί το κινητό σου ή αυτή είναι άλλη μια θεωρία συνομωσίας;

18 Δεκεμβρίου, 2023

Αλήθεια σου έχει τύχει να συζητήσεις κάτι με συναδέλφους, φίλους, μέλη της οικογένειας ή τον σύντροφό σου, μόνο και μόνο για να ανακαλύψεις ότι αμέσως μόλις μπεις στα κοινωνικά δίκτυα βομβαρδίζεσαι από ανάλογες διαφημίσεις;
Πρόκειται για μια μεγάλη θεωρία συνομωσίας ή είναι αλήθεια ότι κάποιοι παρακολουθούν τις συζητήσεις που κάνουμε στην καθημερινότητά μας;

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φυσικά έχουν αρνηθεί ότι το κάνουν αυτό.
Κάποιοι «ειδικοί» πιστεύουν ότι τις συζητήσεις που κάνουμε με οικείους μας ακολουθούν αναζητήσεις επάνω σε αυτά τα συγκεκριμένα θέματα, κάτι που φυσικά έχει ως αποτέλεσμα τα cookies να μας τροφοδοτούν με διαφημίσεις.
Το 404 Media όμως έχει άλλη άποψη και πιστεύει ότι δεν πρόκειται απλά για άλλη μια θεωρία συνομωσίας η οποία έρχεται να προστεθεί σε αυτή της επίπεδης γης, των πυραμίδων που έχτισαν οι εξωγήινοι και της ψεύτικης προσσελήνωσης στο φεγγάρι.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι εξέτασε υλικό μάρκετινγκ της Cox Media Group, στο οποίο προφανώς προωθούσε ένα προϊόν με την ονομασία “Active Listening”, το οποίο στην ουσία ισχυρίζεται ότι μπορεί να ακούει συνομιλίες μέσω των μικροφώνων που είναι ενσωματωμένα σε τηλέφωνα, τηλεοράσεις, έξυπνα ηχεία κλπ.
Έπειτα αναλύει τις συζητήσεις που κάνουν οι χρήστες και επιτρέπει στις εταιρείες να προωθήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες με τη μορφή διαφημίσεων σε αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι για παράδειγμα μπορεί να συζητάς για αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων με τον άνθρωπο σου, και όταν ανοίξετε τα κινητά σας θα κατακλυστείτε από διαφημίσεις και προσφορές για τις γιορτές.

Δεν είναι σαφές αν αυτό το εργαλείο “ενεργητικής ακρόασης” λειτουργεί πραγματικά όπως προβλέπεται ή ακόμη και το αν χρησιμοποιείται επί του παρόντος, αλλά αν είναι αλήθεια, είναι απλά απαράδεκτο. Φυσικά γνωρίζουμε όλοι ότι τόσο το iOS όσο και το Android στέλνουν προειδοποιήσεις κάθε φορά που χρησιμοποιείται το μικρόφωνο ή η τοποθεσία ενός τηλεφώνου, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρητικά οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν πότε τους ακούνε. Αυτό δεν απορρίπτει βέβαια και το ενδεχόμενο να έχει βρει το εργαλείο αυτό έναν τρόπο να παρακάμπτει τις προειδοποιήσεις. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Μα φυσικά αν εσύ σαν χρήστης να έχεις δώσει τις απαραίτητες άδειες σε κάποια εφαρμογή να το κάνει.

Φυσικά μπορεί ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από αυτή την ιστορία, αλλά αν η ιστορία (βλέπε Edward Snowden) μας έχει διδάξει κάτιείναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στα παρασκήνια και τα οποία δεν γνωρίζουμε και πιθανότατα δεν πρόκειται ποτέ να μάθουμε.