Shazam! 4 Απριλίου στους κινηματογράφους!

21 Μαρτίου, 2019

Μετά την εμπορική επιτυχία του θεαματικού Aquaman, η DC μας συστήνει τον πανίσχυρο, απολαυστικό και ξεκαρδιστικό υπερήρωα που ακούει στο όνομα Shazam, ακρωνύμιο των Σολομώντα, Ηρακλή, Άτλαντα, Δία, Αχιλλέα και Ερμή (Solomon, Hercules, Atlas, Achilles, Mercury). Ως alter ego ενός 14χρονου, ο Shazam παραμένει ένα παιδί με υπεράνθρωπες δυνάμεις που υπόσχεται να μας διασκεδάσει με την ανεμελιά και τις περιπέτειες του. Άλλωστε τον πρωταγωνιστικό ρόλο υποδύεται ο Ζάκαρι Λιβάϊ, γνωστός από την κωμική τηλεοπτική σειρά Chuck. Τον 14χρονο Μπίλι που αποκτά ξαφνικά υπερδυνάμεις και μεταμορφώνεται σε Shazam, υποδύεται ο Άσερ Έιντζελ (Jolene), στον ρόλο ενός αινιγματικού μάγου εμφανίζεται ο Ντζιμόν Χουνσού (Amistad), ενώ ο Μαρκ Στρονγκ αναλαμβάνει τον ρόλο του κακού Δρ. Σιβάνα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ των θρίλερ Lights Out και Annabelle: Creation.


Σύνοψη
Όλοι κρύβουμε έναν υπερήρωα μέσα μας, απλά χρειάζεται ένα ξόρκι για να τον κάνουμε να φανερωθεί. Ο Μπίλι Μπάτσον (Άσερ Έιντζελ), χάρη στην ευγενική «χορηγία» ενός αρχαίου μάγου (Ντζιμόν Χουνσού), κάθε φορά που φωνάζει τη λέξη SHAZAM! μεταμορφώνεται από 14χρονο έφηβο στον ενήλικα ομώνυμο υπερήρωα (Ζάκαρι Λίβαϊ). Ωστόσο, παρά το θεόρατο και γεροδεμένο σώμα του, παραμένει μέσα του ένα παιδί που, όπως είναι φυσικό, διασκεδάζει με την ενήλικη έκδοση του εαυτού του, κάνοντας ό,τι θα έκανε κάθε έφηβος που θα αποκτούσε υπερδυνάμεις: κάνει την πλάκα του! Μπορεί να πετάξει; Βλέπει με ακτίνες Χ; Μπορεί να εξαπολύσει αστραπές από τα χέρια του; Μπορεί να κάνει κοπάνα από το σχολείο; Με τη βοήθεια του ειδήμονα σε υπερηρωικά ζητήματα φίλου του Φρέντι (Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ), ο Shazam δοκιμάζει τα όρια των ικανοτήτων του με την ανεμελιά του παιδιού που κρύβει μέσα του. Αλλά θα χρειαστεί να μάθει να ελέγχει τις ικανότητες του για να κατατροπώσει τις φονικές δυνάμεις του κακού που βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Δρ. Σιβάνα (Μαρκ Στρονγκ), ο οποίος έχει βάλει στο μάτι τον Shazam.

 

Αν θες να σώσεις τον κόσμο, πες τη μαγική λέξη!

«Κάθε παιδί ονειρεύεται να γίνει υπερήρωας» λέει ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ. «Στον κόσμο της ιστορίας μας, εκεί όπου υπάρχει ο Superman και ο Batman, o Μπίλι Μπάτσον είναι ένα παιδί που πραγματοποιεί αυτή την ευχή». Αλλά για τον Μπίλι, υπάρχει μία ανατροπή. Δεν αποκτά απλώς υπερδυνάμεις, αλλά γίνεται ένας ενήλικας, τουλάχιστον εμφανισιακά, που ακούει στο όνομα SΗΑΖΑΜ, ακρωνύμιο των Solomon, Hercules, Atlas, Zeus, Achilles και Mercury.

Σε ό,τι αφορά τον ψυχικό του κόσμο, ο υπερήρωας Shazam είναι ένα θετό παιδί που παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο, που δεν ξέρει τίποτα για ήρωες, πόσο μάλλον να είναι το ίδιο ένας ήρωας. Είναι κάτι που τον ξεχωρίζει σαν πρωταγωνιστή, επισημαίνει ο σκηνοθέτης, μαζί με ένα ακόμα χαρακτηριστικό: «Η δύναμη του προέρχεται από τη μαγεία. Είναι απλώς ένα παιδί, αλλά επειδή είναι τόσο αγνός στην ψυχή και δυνατός στο πνεύμα, είναι ο εκλεκτός. Είναι ο πρωταθλητής. Αυτό είχε πολύ ενδιαφέρον για μένα».

Ο πρωταγωνιστής Ζάκαρι Λίβαϊ λέει ότι είναι ο συνδυασμός όλων των πλευρών της ιστορίας που τον συνεπήραν. «Ναι, έχει να κάνει με το ότι ο Μπιλ Μπάτσον γίνεται ο πιο δυνατός θνητός και υπερασπιστής της Γης πάνω στην ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρές υπερφυσικές κακές δυνάμεις, αλλά είναι και μία σπουδαία ιστορία ενηλικίωσης στην καρδιά μιας οικογενειακής ιστορίας στην καρδιά μιας ταινίας δράσης».

Για τον Λίβαϊ, ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην ταινία –μία ταινία για την εκπλήρωση μιας ευχής- είναι σαν η ζωή να μιμείται την τέχνη… ή και το αντίστροφο. Είναι δύσκολο να πούμε ποιανού τα όνειρα πραγματοποιήθηκαν, του Shazam ή τα δικά του. «Πολύ συχνά, έχεις έναν χαρακτήρα που μπλέκεται απρόθυμα σε υπερηρωικές περιπέτειες, αποκτά δυνάμεις, όλοι τον χρειάζονται και εκείνος σκέφτεται ότι πάλι πρέπει να σώσει τον κόσμο» εξηγεί ο πρωταγωνιστής. «Αλλά ο Μπίλι Μπάτσον είναι ενθουσιασμένος, κάνοντας τον Shazam έναν από τους λίγους υπερήρωες που χαίρονται γνήσια που είναι υπερήρωες. Ήξερα ότι αυτό θα κάνει τη δουλειά μου πιο εύκολη, γιατί δεν χρειαζόταν να κρύψω όλο τον ενθουσιασμό μου που ενσάρκωνα τον Shazam».

Ο σεναριογράφος Χένρι Γκέιντεν λέει για την ξεχωριστή αυτή ιστορία: «Διέκρινα κατευθείαν τη γοητεία της ιστορίας και των χαρακτήρων και εστίασα σε όλα αυτά για τα οποία μου αρέσει να γράφω. Μου άρεσε που έγραφα από την προοπτική ενός παιδιού, μεταφέροντας τη λογική ενός 14χρονου που αποκτά ξαφνικά όλες αυτές τις δυνάμεις και που δεν σκέφτεται πώς θα σώσει τον κόσμο, αλλά πόσα φανταστικά πράγματα μπορεί να κάνει».

Ο Λίβαϊ λέει ότι όταν διάβασε το σενάριο, «δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου! Το διάβασα, γυρίζοντας τις σελίδες και αναφωνώντας κάθε λίγο. Έπιανε την ιστορία του ήρωα, του παιδιού, της οικογένειας… έχει χιούμορ και συναίσθημα στα γονίδια της».

Ο σκηνοθέτης λέει ότι το πάθος του Λίβαϊ και η νεαρή του φύση ήταν καταλυτικά για την επιλογή του ηθοποιού για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Ήταν σημαντικό να βρούμε κάποιον που μπορούσε να νιώσει σαν παιδί στο σώμα ενός μεγάλου. Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι όταν οι μεγάλοι παίζουν τα παιδιά, πέφτουν σε νοημοσύνη και το παίζουν πιο χαζοί. Τα παιδιά δεν είναι πιο χαζά, απλώς δεν έχουν εμπειρίες και έχουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τη ζωή. Και δεν έχουν το φίλτρο που έχουν οι μεγάλοι. Οπότε ψάχναμε κάτι τέτοιο και το βρήκαμε στον Ζάκαρι Λίβαϊ».

Ο Λίβαϊ ενθουσιάστηκε με την ευκαιρία να ξυπνήσει τον 14χρονο μέσα του. «Δεν θέλω να πω ότι είμαι ένας άντρας-παιδί» λέει αστειευόμενος «αλλά είμαι ενθουσιώδης, γεμάτος ελπίδα, ενέργεια. Οπότε το να παίζω αυτόν τον χαρακτήρα, τον Shazam, και να πετάω γύρω γύρω και να πολεμώ του κακούς; To λάτρεψα! Περίμενα πώς και πώς να γυρίσω την κάθε σκηνή της ταινίας, να φέρω στη ζωή όχι μόνο έναν ζόρικο χαρακτήρα, αλλά και έναν τύπο με γοητεία και χιούμορ».

Ο ηθοποιός υποθέτει πως το γεγονός ότι μεγάλωσε διαβάζοντας κόμικ και έπαιζε video games μάλλον τον προετοίμασαν για τον ρόλο, αλλά και πάλι «η σκηνή που ο Μάγος μεταμορφώνει τον Μπίλι για πρώτη φορά σε Shazam και ακούει τη φωνή του για πρώτη φορά και είναι η φωνή μου…! Δεν έβλεπα την ώρα για αυτή τη στιγμή, την πρώτη φορά, το όλο μοντάζ που τον βλέπουμε να μαθαίνει τις δυνάμεις του».

Ο Λίβαϊ λέει ότι το να παίζει ένα αγόρι που είναι στο σώμα ενός μεγάλου άντρα γεφυρώνει τις δύο του πλευρές. «Τα παιδιά δεν τα ρίχνει η ζωή όπως τους μεγάλους. Δεν έχουν να κάνουν με δάνεια και υποθήκες. Πάνε στο σχολείο και σκέφτονται τα μαθήματα που έχουν να κάνουν. Δεν έχουν φτιάξει ακόμα τον κατάλογο των εμπειριών ενός ενήλικα. Αλλά και ως ενήλικας, ειδικά ως ηθοποιός, διατηρώ μια λαχτάρα για τη ζωή, έναν ενθουσιασμό και μία ειλικρίνεια, τα οποία είναι χαρακτηριστικά των παιδιών. Μέχρι ενός σημείου, έχουν αγνότητα και νομίζω ότι αυτό είναι ωραίο στην ιστορία και μοναδικό στον Μπίλι. Είναι αγνός και για αυτό προικίζεται με τις δυνάμεις αυτές από τον Μάγο. Είναι μεγάλο ρίσκο να δώσεις αυτές τις θεϊκές δυνάμεις σε έναν 14χρονο».

Μαζί με τη σοφία του Σολομώντα, τη δύναμη του Ηρακλή, την αντοχή του Άτλα, την εξουσία του Δία, τις πολεμικές ικανότητες του Αχιλλέα και την ταχύτητα του Ερμή, «έχει και την ικανότητα να ελέγχει το φως» επισημαίνει ο Λίβαϊ.

Στο γύρισμα, ο ηθοποιός διασκέδασε πολύ με την ανακάλυψη των δυνάμεων του Shazam. «Μία από τις στιγμές που με ενθουσίασαν ήταν η σκηνή που εμποδίζει μία ληστεία και καταλαβαίνει ότι είναι απυρόβλητος. Βασικά, αρχίζει να χασκογελάει γιατί οι σφαίρες τον γαργαλάνε». Πολύ πριν το γύρισμα, διαβάζοντας τη σκηνή, ο Λίβαϊ ομολογεί: «Τα έχασα, άρχισα να γελάω δυνατά, ξεκαρδιζόμουν στο δωμάτιο. Γιατί είναι η χαρά της στιγμής. Δεν βλέπεις τον Batman ή τον Superman να γαργαλιούνται εξαιτίας των δυνάμεων τους. Αυτοί οι τύποι έχουν πολλά στο κεφάλι τους για καιρό, ενώ ο Μπίλι μπαίνει φρέσκος σε αυτόν τον κόσμο. Βλέπεις τη χαρά του και μου άρεσε αυτό».
Μιλώντας για τις δυνάμεις των άλλων υπερηρώων, ο σκηνοθέτης λέει: «Ο Shazam έχει την καλύτερη ιδιότητα από όλους. Είναι ένα τελείως διαφορετικό άτομο. Αν θέλει να ξεφύγει από κάπου απλώς λέει Shazam και μπορεί να μεταμορφωθεί σε Μπίλι, ένα κανονικό παιδί».

Ο ξεχωριστός Μπίλι Μπάτσον, ο φίλος, ο μάγος, ο αντίπαλος

Το κανονικό αυτό παιδί ζει στη Φιλαδέλφεια και είναι ο έφηβος Μπίλι Μπάτσον, που πολύ πριν προικιστεί με υπερδυνάμεις, το σκάει από διάφορες θετές οικογένειες, πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται κανέναν πέρα από τη βιολογική του μητέρα. Την ψάχνει από τότε που χάθηκαν σε ένα πανηγύρι και το να βρει την οικογένεια του είναι η μόνη του ευχή.

Τον ρόλο υποδύεται ο Άσερ Έιντζελ, που δεν ήξερε κάτι για τον χαρακτήρα μέχρι που διάβασε το σενάριο. Αλλά ο νεαρός ηθοποιός έμαθε γρήγορα το μάθημα του. «Μόλις πήρα τον ρόλο, έσπευσα να πάω σε ένα μαγαζί με κόμικ και να μάθω πόσο σπουδαίος χαρακτήρας είναι». Ο ηθοποιός όχι μόνο εκτίμησε τον υπερήρωα, αλλά και τον ίδιο τον Μπίλι. «Ο Μπίλι έχει δύσκολη ζωή, αλλά είναι έξυπνος και περπατημένος. Και ναι, είναι λίγο πονηρός, αλλά έτσι πρέπει. Προσέχει ο ίδιος τον εαυτό το, δεν έχει κανέναν, που ήταν η επιλογή του γιατί θέλει να βρει τη μαμά του. Οπότε, κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει ζωντανός και να την αναζητά».

Καθώς υπάρχουν δύο πλευρές του ίδιου χαρακτήρα, ο Έιντζελ και ο Λίβαϊ δεν μοιράστηκαν κάποια σκηνή. Όμως, πέρασαν χρόνο μαζί και ακολούθησαν τις οδηγίες του σκηνοθέτη για να υπάρχουν κάποιες μανιέρες στην ερμηνεία τους.
«Θέλαμε να βρούμε κοινό τόπο για να έχουν και οι δύο ερμηνείες παρόμοια αίσθηση. Ο Μπίλι είναι σαρκαστικός, οπότε το τσιμπήσαμε αυτό» λέει ο Λίβαϊ.
«Ήταν σημαντικό να καταλάβουμε τις μανιέρες μας και να κάνουμε κάποια πράγματα με τον ίδιο τρόπο, ώστε το κοινό να καταλάβει ότι βλέπει τον ίδιο άνθρωπο» συμφωνεί ο Έιντζελ.

Καθώς η μόνη του έγνοια είναι να βρει τη μητέρα του, ο Μπίλι δεν βλέπει την ευκαιρία που του δίνεται όταν μία αξιαγάπητη οικογένεια βρίσκεται στον δρόμο του. Θέλει μόνο να το σκάσει ξανά. Αλλά πριν συμβεί αυτό, μεταφέρεται σε άλλη διάσταση. «Ο Μπίλι είναι στο μετρό και ξαφνικά βρίσκεται σε ένα τρελό μέρος που λέγεται Βράχος της Αιωνιότητας, όπου συναντά τον Μάγο που ψάχνει κάποιον και διακρίνει κάτι στον Μπίλι. Τον διαλέγει ως εκλεκτό και του λέει να πει το όνομα του».

Χωρίς να καταλαβαίνει τι συμβαίνει και ανταποκρινόμενος περισσότερο στον επιτακτικό τόνο του Μάγου, ο Μπίλι απαντάει λέγοντας: «SHAZAΜ!». Αιφνιδιασμένος από αυτό που του συνέβη και από αυτό στο οποίο μεταμορφώθηκε, ο Μπίλι δεν έχει ιδέα τι να κάνει. Αλλά ξέρει ποιος μπορεί να τον βοηθήσει, ο συγκάτοικος του -και επίσης θετό παιδί- Φρέντι.

Μην έχοντας πού αλλού να απευθυνθεί, επιστρέφει στο σπίτι της θετής οικογένειας του για να ζητήσει βοήθεια από τον Φρέντι, γιατί αν κάποιος μπορεί να καταλάβει από υπερήρωες, αυτός είναι ο ειδικός επί του θέματος. Ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι πολλές από τις πιο αστείες σκηνές στην ταινία προήλθαν από τον υπερήρωα και τον φίλο του. «Ο Φρέντι είναι ο ειδικός που χρειάζεται ο Shamam».

Ο Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ υποδύεται τον Φρέντι, που έχει ζήσει δύσκολα χωρίς να χάνει το χιούμορ του. «Ο Φρέντι ζει με τη θετή οικογένεια και έχει μια αναπηρία που επηρεάζει το πόδι και τη σπονδυλική του στήλη, οπότε περπατάει με δεκανίκι. Τον πειράζουν για αυτό, αλλά δεν τους αφήνει να τον επηρεάσουν. Δεν νιώθει άσχημα για τον εαυτό του, γελάει και κάνει πλάκα με τον εαυτό του. Έχει αυτοπεποίθηση, πράγμα που εκτιμώ πολύ».

Ο Φρέντι, βέβαια, δεν είναι αλώβητος, απλώς ξέρει να το κρύβει. Αυτό που δεν κρύβει είναι η συλλογή από αναμνηστικά υπερηρώων και το γεγονός ότι είναι φανατικός αναγνώστης κόμικ. «Ξέρει τα πάντα. Οπότε όταν ανακαλύπτει ότι ο Μπίλι είναι υπερήρωας, του φεύγει το μυαλό. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ούτε που σκέφτεται ότι θα ήθελε να είναι στη θέση του. Τον παρασέρνει η παρουσία του υπερήρωα και μόνο. Και ξέρει ακριβώς τι να κάνει» λέει ο Γκρέιζερ.

«Ο Φρέντι πρέπει να δίνει οδηγίες στον Shazam» λέει ο σκηνοθέτης. «Ξέρει ποιες δοκιμασίες πρέπει να περάσει. Είναι πανίσχυρος, αόρατος, πολύ γρήγορος κτλ; Οπότε, τους βλέπουμε να διασκεδάζουν καθώς ανακαλύπτουν τις ικανότητες του Shazam. Φυσικά, επειδή είναι παιδιά, θα το τραβήξουν όλο με την κάμερα και θα το ανεβάσουν στο YouTube».

Ο Γκρέιζερ λέει ότι η ιστορία «είναι εμψυχωτική, γιατί συνήθως βλέπουμε ενήλικες να παλεύουν ενάντια στο έγκλημα και τους κακούς. Αλλά αυτή τη φορά, είναι ένα παιδί, τουλάχιστον μέσα του. Και φοβάται, αλλά θέλει να σώσει τον κόσμο. Και ο Φρέντι είναι ένα άλλο παιδί που τον βοηθάει να τα καταφέρει».

Όταν ο Φρέντι δεν βοηθάει τον Shazam, περνάει χρόνο με τον Μπίλι. Η σχέση τους είναι πολύ σημαντική για την ιστορία. «Ο Τζακ ήταν όπως ακριβώς είχα φανταστεί τον Φρέντι» λέει ο Έιντζελ. «Είναι τόσο κουλ και του αρέσει η δουλειά του».
«Ο τρόπος που τον υποδύεται ο Τζακ, που μιλάει γρήγορα, είναι αστείος και περπατάει με την πατερίτσα, αποδεικνύει το μήνυμα της ταινίας, ότι όλοι μπορούν να είναι ήρωες» επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

Παρά τη σύντομη συνάντηση τους, ο Μάγος έχει μεγάλη επίδραση τον Μπίλι. Η μαγική οντότητα, η τελευταία του είδους της, κατοικεί στον Βράχο της Αιωνιότητας. Ο Ντζιμόν Χουνσού υποδύεται το απόκοσμο ον. «Ο Μάγος εκπροσωπεί όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και είναι ο φύλακας του καλού» λέει ο ηθοποιός.
Πρόκειται για τον τελευταίο από τους επτά μάγους που επιβίωσαν και παρόλο που γίνεται όλο και πιο αδύναμος, «πρέπει να κρατηθεί για να βρει τον έναν, τον πρωταθλητή. Ο Μάγος πιστεύει ότι υπάρχει κάπου εκεί έξω και έχει την πίστη ότι το προικισμένο παιδί θα εμφανιστεί». Βλέπει κάτι στον Μπίλι που τον κάνει να πιστεύει ότι το αγόρι αυτό είναι ο ήρωας που ψάχνει.

Πάνω στην ώρα εμφανίζεται ο εχθρός του Shazam, Ο Σιβάνα. Τον ρόλο υποδύεται ο Μαρκ Στρονγκ. «Ένας ήρωας είναι τόσο καλός όσο και ο αντίπαλος του, οπότε αν ο κακός δεν είναι τρομαχτικός, δεν υπάρχει μεγάλο ρίσκο. Πρέπει να είναι τρομαχτικός».

Ο Στρονγκ και ο σκηνοθέτης συζήτησαν από την αρχή το πορτρέτο του Σιβάνα. «Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων κακός» λέει ο σκηνοθέτης. «Τον συμπαθούμε γιατί ήταν ένα παιδί που παραλίγο θα γινόταν υπερήρωας, αλλά απέτυχε».

Ο Στρονγκ πιστεύει επίσης ότι ένας καλός κακός λειτουργεί καλύτερα, όταν τον καταλαβαίνουμε, ακόμα κι αν δεν μας αρέσει. «Οι υπερήρωες συχνά έχουν ευκαιρία να δείξουν τις παιδικές τους ηλικίες, οπότε καταλαβαίνουμε από πού προέρχονται» λέει. «Σε αυτή την ταινία, βλέπουμε τον νεαρό κακό να τρομοκρατείται από τον αδελφό του, να μπαίνει στο περιθώριο και να τον παρεξηγεί όλη η οικογένεια».

Η έλλειψη της οικογένειας έχει παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση του Σιβάνα όσο και του Μπίλι. Όμως, η απόρριψη ωθεί τον νεαρό Σιβάνα στα άκρα για όλη του τη ζωή, καθώς τρέφει μία εμμονή. Έτσι, ο Στρονγκ υποστηρίζει: «Όταν βρίσκει την ευκαιρία, επιλέγει τη σκοτεινή πλευρά». Το κλειδί της σκοτεινής του δύναμης είναι τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Ιδανικοί σύμμαχοι για έναν άντρα που πέρασε δεκαετίες πιστεύοντας ότι όλα είναι λάθος στη ζωή του εξαιτίας των γύρω του και όχι εξαιτίας του ίδιου. «Οι Αμαρτίες έχουν μία απίστευτη δύναμη και ενώ πιστεύει ότι τις ελέγχει, τελικά τον ελέγχουν αυτές» λέει ο Στρονγκ.
Ο σκηνοθέτης σχολιάζει σχετικά: «Ο Shazam και ο Σιβάνα είναι σχεδόν ανίκητοι, με εξαίρεση τη μαγεία, που σημαίνει ότι μόνο ένας θα βγει νικητής».

Ο Λίβαϊ δηλώνει για το ύφος της ταινίας: «Είναι μια ταινία που αφορά 100% το οικογενειακό κοινό, το κοινό που αγαπά τα κόμικ και όλους τους ενδιάμεσους».
Ο Σάντμπεργκ καταλήγει: «Διηγούμαστε την ιστορία του Μπίλι Μπάτσον, για το πώς η οικογένεια δεν έχει να κάνει μόνο με τους δεσμούς αίματος, αλλά με τους δεσμούς απλά. Για το πώς μπορείς να βρεις ένα σπίτι, ακόμα και όταν δεν ψάχνεις να βρεις ένα. Και επειδή είναι ο Shazam, βλέπουμε πώς θα ήταν αν η επιθυμία κάθε παιδιού πραγματοποιούνταν με τον πιο τρανό, κωμικό, συναρπαστικό, περιπετειώδη και μαγικό τρόπο».

Παρασκηνιακά

Ο υπερήρωας γνωστός ως Shazam, το άλτερ έγκο του Μπίλι Μπάτσον, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κόμικ Whiz Comics #2 του 1940 και ήταν ο πρώτος υπερήρωας που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη.

O ηθοποιός Ζάκαρι Λίβαϊ χρειαζόταν κατά μέσο όρο 20 λεπτά για να μπει στη στολή του υπερήρωα Shazam.

O Ζάκαρι Λίβαϊ γυμναζόταν πέντε με έξι μέρες την εβδομάδα και ακολουθούσε μία διατροφή που αποτελούνταν από 25 τοις εκατό πρωτεΐνη, 55 τοις εκατό λίπος και 10 τοις εκατό υδατάνθρακες, ενώ κατάπινε μία κουταλιά του γλυκού ιχθυέλαιο για επιδόρπιο.

Για τη σωστή κατασκευή της στολής του Shazam, όλο το μυϊκό σύστημα του ηθοποιού μπήκε σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ψηφιοποίησε την πληροφορία. Η ίδια η στολή έχει κλασικές αναφορές – το κόκκινο χρώμα, τη λευκή κάπα, τις μπότες και τον κεραυνό που αστράφτει. Τα υλικά και οι γραμμές έχουν κάτι σύγχρονο που μας τοποθετεί εύκολα στο σήμερα.

Τα αγάλματα που συμβολίζουν τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα και ορθώνονται στον Βράχο της Αιωνιότητας είναι σκαλισμένα στο χέρι από τεχνίτες που χρησιμοποιήσαν διαφορετικές αναφορές στις υφές, όπως κορμό δέντρου ή δέρμα ελέφαντα για να δώσουν στο κάθε Αμάρτημα διαφορετικό ύφος.

Για να δημιουργήσει το απόκοσμο εφέ του κόκκινου φωτός που βγαίνει από τα μάτια των αγαλμάτων που συμβολίζουν τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα, ο διευθυντής φωτογραφίας Μαξίμ Αλεξάντερ και η ομάδα του έκαναν διάφορα τεστ και τελικά αφαίρεσαν ένα μικρό κομμάτι από ένα φωτόμετρο και το έβαλαν σε κάθε κόχη.

Η ομάδα παραγωγής χρησιμοποίησε διαφορετικά λεωφορεία για να γυρίσει τη σκηνή στην οποία ο Shazam διασώζει ένα λεωφορείο γεμάτο με επιβάτες από μία γέφυρα. Ανάμεσα στα λεωφορεία ήταν ένα που αιωρούνταν στο χείλος της γέφυρας και ένα που ήταν κομμένο στη μέση.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ομάδα που ασχολήθηκε με τα κουστούμια της ταινίας, είναι συχνή στις ταινίες με υπερήρωες: οι αλλαγές στο σώμα του ηθοποιού. Χάρη στην ειδική διατροφή και την προπόνηση, το σώμα ενός ηθοποιού μπορεί να αλλάξει αρκετά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, οπότε το κουστούμι ενός υπερήρωα πρέπει να μετατρέπεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R