Summer Photography: Tips και συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες!

28 Ιουνίου, 2018

Συγχαρητήρια, εμπιστευτήκατε τους οδηγούς αγοράς του Matrix Life, και αγοράσατε μια νέα φωτογραφική. Δυστυχώς οι γνώσεις σας στην φωτογραφία δεν είναι μεγάλες, και αφού περάσατε αρκετά λεπτά κοιτώντας τα πλήκτρα και τα κουμπάκια ξύνοντας το κεφάλι, καταλήξατε να κλαίτε με λυγμούς γυμνοί στην μπανιέρα.
Για όνομα του Θεού, δεν χρειάζονται δράματα και σίγουρα δεν πετάξατε τα πολύτιμα λεφτά σας. Παρακάτω θα διαβάσετε αναλυτικά τι κάνει το κάθε ένα από αυτά τα πλήκτρα, ενώ θα σας δώσουμε και μερικά tips για να τραβήξετε μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες!
Φυσικά ο οδηγός αυτός δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν αναλυτικό φωτογραφικό οδηγό αλλά ούτε και ένα φωτογραφικό σεμινάριο. Για το κάτι παραπάνω θα πρέπει να επενδύσετε χρόνο και να δώσετε πολύ αγάπη στην νέα σας φωτογραφική.

 

CAMERA FRONT

 


1 ΚΛΕΙΣΤΡΟ

Πολύ απλά τραβάει τη φωτογραφία. Πιο αναλυτικά ανοίγει το κλείστρο και αφήνει το φως να μπει στον αισθητήρα μέσα από τον φακό. Μισό πάτημα ενεργοποιεί την εστίαση και κλειδώνει τις μετρήσεις.

2 ΦΛΑΣ
Εδώ υπάρχει το πτυσσόμενο φλας ή και το hot shoe για εξωτερική μονάδα φλας. Η κάμερα αποφασίζει αυτόματα την ένταση του φωτός ή μπορεί να επιτρέπει και στον χρήστη να επιλέξει.

3 ZOOM
Με το δαχτυλίδι αυτό μπορείτε να ρυθμίζετε το zoom του φακού όταν αυτό είναι διαθέσιμο. Βάλτε τα δάχτυλα από κάτω και τον αντίχειρα από επάνω για να έχετε γρήγορη πρόσβαση

4 EXPOSURE COMPENSATION
Μην τρομάζετε, στα Ελληνικά μεταφράζεται ως αντιστάθμιση έκθεσης. Πατώντας το πλήκτρο αυτό ακυρώνετε την αυτόματη έκθεση και επιλέγετε χειροκίνητα.

5 ΦΑΚΟΣ
Η δύναμη των DSLR και mirrorless είναι η δυνατότητα επιλογής φακών. Επιλέξτε τον κατάλληλο ανάλογα με το είδος φωτογραφίας που σας αρέσει.

6 ΕΣΤΙΑΣΗ
Αν δεν επιλέξετε αυτόματη εστίαση, το δαχτυλίδι αυτό πάνω στον φακό σάς επιτρέπει να εστιάζετε χειροκίνητα.

 

CAMERA BACK

 

1 ΣΗΜΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Εμφανίζονται ως μικρές κουκκίδες ή τετράγωνα στην οθόνη ή το οπτικό σκόπευτρο. Οι καλές φωτογραφικές σάς δίνουν τη δυνατότητα να επιλέγετε συγκεκριμένο σημείο εστίασης, ώστε το αντικείμενό σας να είναι πάντα εστιασμένο.

2 ΣΚΟΠΕΥΤΡΟ
Απαραίτητο σε μια σοβαρή μηχανή, καθώς προσφέρει καθαρότερη εικόνα από μια οθόνη LCD. Στις DSLR η εικόνα περνάει από μια σειρά από καθρέφτες και πρίσματα και σας δίνει ακριβή εικόνα του τι βλέπει ο φακός.

3 LIVE VIEW
Το Live View σας δίνει μια ψηφιακή απεικόνιση του τι βλέπετε μέσα από το σκόπευτρο. Ιδιαίτερα χρήσιμο όταν φωτογραφίζετε με τη βοήθεια τριπόδου, καθώς σας επιτρέπει να ρυθμίζετε το κάδρο σας με μεγαλύτερη ακρίβεια.

4 NAVIGATION
Το χειριστήριο αυτό επιτρέπει την πλοήγηση στα μενού, στο υλικό που έχετε ήδη τραβήξει, ενώ με αυτό επιλέγετε και κάποιο συγκεκριμένο σημείο εστίασης. Συνήθως διαθέτει και κλείδωμα για να αποφεύγετε τις κατά λάθος αλλαγές στις ρυθμίσεις.

CAMERA TOP

 

1 MODE DIALS

M-Manual
Εδώ έχετε τον πλήρη έλεγχο του διαφράγματος και της ταχύτητας του κλείστρου. Ιδανικό για φωτογραφίσεις με περίεργο φωτισμό, όπου οι αυτόματες μετρήσεις δε λειτουργούν σωστά.

Α-Aperture Priority
Εσείς επιλέγετε πόσο πολύ θα ανοίξει το κλείστρο, άρα πόσο φως θα μπει στον αισθητήρα, και η κάμερα επιλέγει την ταχύτητα κλείστρου. Ιδανικό για τον έλεγχο του βάθους πεδίου. Στις Canon θα το βρείτε ως Av.

S- Shutter Priority
Επιλέγετε ταχύτητα κλείστρου και η κάμερα το πόσο θα ανοίξει το κλείστρο. Ιδανική για ιδιαίτερα μικρές ή μεγάλες ρυθμίσεις ταχύτητας κλείστρου.

P-Program
Η κάμερα επιλέγει ταχύτητα και aperture αυτόματα. Εσείς από την άλλη μπορείτε να αλλάξετε την ισορροπία μεταξύ τους, ενώ ελέγχετε και άλλες ρυθμίσεις, όπως την ευαισθησία ISO.

2 ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΛΕΥΚΟΥ (WHITE BALANCE)
Η θερμοκρασία του φωτός μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το αν πρόκειται για τεχνητό ή φυσικό, με αποτέλεσμα να είναι πιο ψυχρό μπλε ή θερμό κίτρινο. Δυστυχώς η κάμερα δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά, όπως το μάτι μας. Με τη ρύθμιση αυτή ενημερώνετε την κάμερα για τη σωστή θερμοκρασία.

3 ΤΥΠΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ
Οι φωτογραφίες σας μπορούν να αποθηκευτούν ως JPEG ή RAW. Φυσικά τα JPEG προσφέρουν συμβατότητα και ευκολία, αλλά, αν θέλετε να έχετε πλήρη έλεγχο σε ρυθμίσεις της εικόνας ακόμη και μετά τη λήψη τους, το RAW είναι μονόδρομος.

Σελίδες: 123