Summer Photography: Tips και συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες!

28 Ιουνίου, 2018

SHOOTING THE PERFECT LANDSCAPE

Ήρθε η άνοιξη, μύρισε το καλοκαίρι, η καλύτερη εποχή δηλαδή για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις σε μαγευτικές τοποθεσίες της χώρας μας. Αυτά είναι τα μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε τα πιο εντυπωσιακά τοπία ever! Αλλά πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε. Ακριβός εξοπλισμός δε σημαίνει καλός φωτογράφος. Κάποιος που γνωρίζει τι κάνει μπορεί να τραβήξει μοναδικές λήψεις ακόμη και με το κινητό. Επενδύστε λοιπόν σε καλά βιβλία φωτογραφίας και μάθετε πώς να βελτιώσετε την τεχνική σας

 

 


1 Κανόνας των τρίτων
Χωρίζοντας την εικόνα μας σε τρίτα, οι γραμμές που τέμνονται δείχνουν τα σημεία τομής των τρίτων που αποτελούν τα δυνατά σημεία του κάδρου. Ό,τι βρίσκεται εκεί είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

 

 

2 Σωστός φωτισμός
Αποφύγετε τη φωτογράφιση τοπίων όταν ο ήλιος είναι ψηλά. Οι σκιές είναι σκληρές και οι ανακλάσεις δε συγχωρούν. Το ξημέρωμα και λίγο πριν τη δύση του ο ήλιος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος, καθώς προσφέρει ζεστό και απαλό φωτισμό. Τη μαγική στιγμή που μόλις έχει δύσει μπορείτε να πάρετε τις καλύτερες φωτογραφίες της πόλης γιατί υπάρχει αρκετό φως για να φαίνεται το περίγραμμα των κτιρίων και ο ουρανός κάνει τα δικά του φωτιστικά παιχνίδια.

 

 

3 Περίεργος καιρός
Πυκνά σύννεφα, ομίχλη, ουράνια τόξα, ξαφνικές μπόρες είναι η ιδανική στιγμή για να πάρετε ενδιαφέρουσες και πιο δραματικές λήψεις.

 

 

4 Long exposure
Πηγαίνετε τη φωτογράφιση τοπίων σε άλλο επίπεδο χρησιμοποιώντας μεγάλες εκθέσεις. Αφήνοντας το κλείστρο της μηχανής ανοιχτό για μεγάλα διαστήματα μπορείτε να αλλάξετε την υφή του νερού, να τραβήξετε εντυπωσιακές λήψεις δρόμων με γραμμές από τα φώτα των αυτοκινήτων, ή ακόμη και να εξαφανίσετε την πολυκοσμία από ένα τουριστικό αξιοθέατο.

 

 

5 Συμμετρία
Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό για το ανθρώπινο μάτι από μια συμμετρική εικόνα. Εδώ θα πρέπει να ξεχάσετε τον κανόνα των δύο τρίτων και να ισορροπήσετε την εικόνα όσο καλύτερα γίνεται.

 

 

6 Ανθρώπινο στοιχείο
Ο θεατής δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε ένα τοπίο που έχει και το ανθρώπινο στοιχείο. Η προσθήκη ενός ανθρώπου μπορεί επίσης να δώσει την αίσθηση του μεγέθους, τονίζοντας έτσι θέματα όπως λίμνες, καταρράκτες ή τεράστια αιωνόβια δέντρα.

 

 

7 Ευκρίνεια χάρη στα υψηλά f-stop
Ένα τοπίο πρέπει να είναι ευκρινές σε όλο το κάδρο της φωτογραφίας. Για να έχετε όλα τα στοιχεία σε προσκήνιο και παρασκήνιο σωστά εστιασμένα, θα πρέπει να έχετε το διάφραγμα τουλάχιστον στο f / 8. Όσο υψηλότερος ο αριθμός f-stop τόσο μεγαλύτερο βάθος πεδίου και πιο καθαρή εικόνα. Το μειονέκτημα είναι ότι μπαίνει λιγότερο φως στην κάμερα, άρα θα πρέπει να το αντισταθμίσετε με χαμηλότερες ταχύτητες διαφράγματος. Συνιστάται ταχύτητα τουλάχιστον 1/125 για να αποφύγετε κουνημένες λήψεις.

 

 

8 Πολωτικό φίλτρο
Ένα καλό πολωτικό φίλτρο θα βελτιώσει αισθητά το contrast και το βάθος των χρωμάτων και θα κόψει τις περισσότερες περιττές ανακλάσεις. Είναι το πιο απλό και οικονομικό αξεσουάρ που μπορείτε να προμηθευτείτε, και πιστέψτε μας αξίζει και με το παραπάνω το έξτρα έξοδο.

 

 

9 Photoshop ναι, αλλά διακριτικά
Το πρόβλημα του υπερβολικά φωτεινού ουρανού και της υποφωτισμένης γης είναι παλιό και οι φωτογράφοι συνήθως έλυναν το πρόβλημα με τη χρήση φίλτρων, τα οποία ήταν πιο σκούρα στην επάνω πλευρά. Τώρα μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα παίζοντας λίγο με τις ρυθμίσεις Exposure, Highlights και Shadows στις RAW φωτογραφίες σας. Απλά μην το παρακάνετε γιατί θα χάσετε λεπτομέρεια αλλά και ρεαλισμό.

 

 

10 Πάνω από όλα δημιουργικότητα
Αφήστε τις αναμενόμενες λήψεις. Γιατί να φωτογραφίσετε άλλη μια παραλία όταν μπορείτε να κάνετε λίγο πίσω και να συμπεριλάβετε και ένα κομμάτι της πολύχρωμης ομπρέλας; Μη φωτογραφίζετε τον κορμό ενός δέντρου, αλλά σηκώστε την κάμερα ψηλά για να βάλετε μέσα στη σύνθεση τις ακτίνες του ήλιου που περνούν από το πυκνό φύλλωμα. Αυτή είναι η ομορφιά της ψηφιακής φωτογραφίας άλλωστε. Μπορείς να κάνεις χιλιάδες λήψεις και έπειτα να διαγράψεις όσες δε σου αρέσουν

Σελίδες: 123