Τα πρώτα κινητά της HMD δείχνουν δεύτερο “θάνατο” για την Nokia

2 Φεβρουαρίου, 2024

Τα τηλέφωνα Nokia έχουν αντέξει στο χρόνο όχι μόνο στη συνείδηση του κοινού, αλλά και κυριολεκτικά καθώς είχαν πάντα απίστευτη ποιότητα και την αντοχή τεθωρακισμένου. Μετά ήρθε ο «θάνατος» αλλά τα memes έφεραν για άλλη μια φορά το όνομα της Nokia στο προσκήνιο.

Το 2014 η Microsoft πήρε τα δικαιώματα για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων της Nokia αλλά σύντομα (το 2016) τα πούλησε στην Human Mobile Devices (HMD Global) . Έκτοτε, η HMD έχει πουλήσει smartphones Android χρησιμοποιώντας το όνομα Nokia και παρουσιάζοντας μάλιστα μερικά άκρως ενδιαφέροντα μοντέλα. Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, η HMD δημοσίευσε μια σύντομη ανάρτηση που έλεγε (“Κάνουμε τηλέφωνα Nokia”), αλλά και ότι “υπάρχουν περισσότερα που έρχονται”. Με λίγα λόγια η HMD εξακολουθεί να είναι ο κατασκευαστής τηλεφώνων Nokia, αλλά η εταιρεία ζεσταίνεται για να “σας φέρει ακόμα περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτότυπων συσκευών HMD και τηλεφώνων από ολοκαίνουργιες συνεργασίες”. Συνεχίζει επίσης να λέει ότι τα τρέχοντα τηλέφωνα Nokia θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πλήρη υποστήριξη και ότι οι καταναλωτές μπορούν ακόμα να αγοράζουν τηλέφωνα, tablet και αξεσουάρ Nokia στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Αυτό που δεν λέει η ανακοίνωση είναι αυτό που όλοι μας σκεφτόμαστε. Η Nokia μάλλον πεθαίνει για άλλη μια φορά!
Ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να γίνεται καθώς η HMD σχεδιάζει ήδη την δική της σειρά από κινητά ενώ η συμφωνία αδειοδότησης της HMD με την Nokia λήγει το 2026. Δηλαδή σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η μάρκα Nokia πεθαίνει ξανά, κάτι που είναι προφανώς κρίμα. Ο Lars Silberbauer, ο CMO της Nokia Phones και της HMD, ουσιαστικά δήλωσε κάτι τέτοιο στο LinkedIn.

“Μεταβαίνουμε από αδειούχος σε μια εταιρεία πολλαπλών εμπορικών σημάτων με τη δική μας ξεχωριστή σειρά προϊόντων με το εμπορικό σήμα HMD, που συμπληρώνεται από διάφορες συνεργασίες αδειοδότησης και σημαντικές συνεργασίες με εμπορικά σήματα που ανυπομονούμε να αποκαλύψουμε στο MWC αργότερα αυτό το μήνα”.

Η Nokia είναι μια θρυλική εταιρεία η οποία έχει γράψει την δική της τεχνολογική ιστορία στην κατηγορία των κινητών τηλεφώνων, και σίγουρα δεν της αξίζει αυτή η τύχη.
Από την άλλη…δεν είναι και ο μοναδικός κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων που έχει «πεθάνει» περισσότερες από μια φορές.