Τα smartphones της Nothing επιτρέπουν την εγγραφή κλήσεων χωρίς την χρήση κάποιας εφαρμογής

12 Μαρτίου, 2024

Ακούμε καθημερινά για νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που φέρνουν διάφορα νέα κινητά. Αυτό που δεν ακούμε καθημερινά και σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο είναι μια νέα λειτουργία να προκαλεί αναστάτωση και να χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενη!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nothing Carl Pei ανακοίνωσε πρόσφατα την προσθήκη ενός widget εγγραφής ήχου στο Nothing OS, το οποίο δίνει στους χρήστες των τηλεφώνων Nothing τη δυνατότητα να καταγράφουν διακριτικά κλήσεις χωρίς να προειδοποιούν τον συνομιλητή τους.

Ο Pei εξηγεί στην ανάρτησή του στο X (μέσω του Tom’s Guide) ότι η απόφαση ανταποκρίνεται άμεσα σε “πολυάριθμα αιτήματα” από χρήστες που αναζητούν ένα εργαλείο για να “προστατευτούν από κακόβουλους χρήστες”. Προηγουμένως, οι χρήστες Android μπορούσαν να καταγράφουν κλήσεις (με περιορισμό περιοχής) μέσω της εφαρμογής Google Phone ή μέσω ορισμένων εφαρμογών τρίτων. Αυτές οι εφαρμογές τρίτων, ωστόσο, έχουν αφαιρεθεί από το Play Store μετά την απόφαση της Google να περιορίσει αυτή τη λειτουργία το 2022.

Το να υπάρχει αυτή η δυνατότητα στα Nothing Phones είναι ωραίο και για κάποιους χρήσιμο, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και νομικά κολλήματα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η ανάρτηση του Carl Pei κατακλύζεται από ερωτήματα για το αν αυτό είναι νόμιμο. Και ενώ ο ίδιος ο Pei δεν φάνηκε να ασχολείται με αυτό, κάποιοι ανέλαβαν να απαντήσουν οι ίδιοι σε κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις. Για παράδειγμα, ένας χρήστης (@aarontbarrat) πρόσθεσε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, είναι νόμιμη η καταγραφή τηλεφωνικών κλήσεων, εφόσον η καταγραφή γίνεται για προσωπική χρήση. Ένας άλλος χρήστης (@ApravJain) πρόσθεσε ότι στην Ινδία, είναι νόμιμο και μάλιστα μερικές φορές γίνεται δεκτό στο δικαστήριο.


Τα πράγματα περιπλέκονται λίγο περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι νόμοι σχετικά με την καταγραφή κλήσεων διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία. Οι περισσότερες πολιτείες απαιτούν μόνο τη συγκατάθεση του ενός μέρους για την καταγραφή μιας συνομιλίας, αλλά έντεκα από αυτές (Καλιφόρνια, Delaware, Φλόριντα, Ιλινόις, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μοντάνα, Νεβάδα, Νιου Χάμσαϊρ, Πενσυλβάνια και Ουάσινγκτον) απαιτούν τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκομένων. Η εφαρμογή της Google για την καταγραφή κλήσεων στην εφαρμογή Phone περιορίζεται σε συσκευές και παρόχους κινητής τηλεφωνίας που το επιτρέπουν και ενημερώνει τους συμμετέχοντες στην κλήση ότι η κλήση καταγράφεται.

Η προσθήκη αυτής της δυνατότητας είναι σίγουρα μια τολμηρή κίνηση που τοποθετεί τα τηλέφωνα Nothing ως μια ελκυστική επιλογή για όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια ή χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία σε δυνητικά προβληματικές καταστάσεις. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς η εταιρεία θα αντιμετωπίσει τυχόν νομικά ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν.