Τετράτροχο, ηλεκτρικό και άκρως Ελληνικό όχημα

8 Μαΐου, 2024

Παίρνετε μια δόση φιλικότητας προς το περιβάλλον, διπλή δόση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου και μερικές σταγόνες από την προστασία που προσφέρει ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ανακατεύετε καλά και το αποτέλεσμα είναι τα νέα ηλεκτρικά τετράκυκλα funky Orion και Ilos από την ελληνική startup εταιρεία Gloubos.

Πίσω από αυτά τα οχήματα βρίσκεται ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Δημήτρης Γκλούμπος ο οποίος και τα παρουσίασε στην πρόσφατη Έκθεση της Θεσσαλονίκης.


Σχεδιασμένο για μετακινήσεις σε αστικά περιβάλλοντα, το τετράτροχο Orion διαθέτει ένα ανοιχτό σύνθετο αμάξωμα πάνω σε μεταλλικό σκελετό, μαζί με ένα ενιαίο κάθισμα για τον αναβάτη/οδηγό. Η ποδηλάτηση ενισχύεται από έναν κινητήρα 250 Watt που τοποθετείται στη μέση και μπορεί να δώσει στο όχημα μέγιστη ταχύτητα 25 km/h.


Μια φόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου 20-Ah επαρκεί για μια εμβέλεια έως και 50 km, ανάλογα φυσικά με το επίπεδο ηλεκτρικής υποστήριξης που έχει επιλεγεί. Ένας προαιρετικός ηλιακός συλλέκτης μπορεί να εγκατασταθεί στην οροφή για να ανεβάσει την αυτονομία.
Η ανάρτηση προέρχεται από mountain bike και βοηθάει στην απορρόφηση των ανωμαλιών του δρόμου, ενώ τα υδραυλικά δισκόφρενα παρέχουν επαρκέστατη δύναμη φρεναρίσματος και στους τέσσερις τροχούς 20 ιντσών.

Μια όμορφη λεπτομέρεια είναι ότι δεν υπάρχουν συμβατικοί καθρέφτες. Βλέπετε το Orion χρησιμοποιεί μικρές εξωτερικές κάμερες που συνδέονται με εσωτερικές οθόνες!


Ορισμένα από τα άλλα χαρακτηριστικά του οχήματος περιλαμβάνουν ένα αυτόματο σύστημα μετάδοσης κίνησης 5 ταχυτήτων, ένα πλήρες σύστημα φωτισμού LED (το οποίο περιλαμβάνει φλας), μια οθόνη LCD που εμφανίζει πληροφορίες όπως η τρέχουσα ταχύτητα και η στάθμη της μπαταρίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι όλη η κατασκευή ζυγίζει μόλις 105 κιλά.


Ενώ το Orion διαθέτει μια μικρή πίσω σχάρα για αντικείμενα ή ψώνια, το Ilos παίρνει πολύ πιο σοβαρά το θέμα της μεταφοράς φορτίου.
Διαθέτει μια καρότσα φόρτωσης μήκους 107 cm και πλάτους 80 cm η οποία μάλιστα μπορεί να αντικατασταθεί με κλειστό cargo box το οποίο μπορεί να διαχειριστεί φορτία βάρους έως 180 κιλών. Κατά τα άλλα, οι προδιαγραφές του οχήματος μοιάζουν πολύ με αυτές του Orion, με εξαιρέσεις τις διπλές μπαταρίες, τους συμβατικούς καθρέφτες αντί για κάμερες και το μεγαλύτερο βάρος των 155 κιλών.

Τόσο το Orion όσο και το Ilos είναι διαθέσιμα τώρα μέσω της ιστοσελίδας της Gloubos, με τιμές 7.799 και 11.599 ευρώ αντίστοιχα.

GLOUBOS