Το Exynos 2500 πιο αποδοτικό από το Snapdragon 8 Gen 4 χάρη στη χρήση τρανζίστορ GAA

19 Απριλίου, 2024

Ο επεξεργαστής Exynos 2400 (AP) αποδεικνύεται μια εξαιρετική πρόταση καθώς διαθέτει 10πύρηνη CPU και accelerated ray tracing το οποίο προσφέρει πιο ρεαλιστικά εφέ φωτισμού στα games. Μάλιστα οι δοκιμές στο Geekbench έδειξαν ότι το Exynos 2400 SoC είναι σχεδόν εξίσου ισχυρό με το Snapdragon 8 Gen 3 SoC.

Το 2023, όλα τα μοντέλα Galaxy S23 ήταν εξοπλισμένα με το chipset Snapdragon 8 Gen 2 για Galaxy αλλά φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς η Samsung χρησιμοποίησε την δική της λύση για όλες τις αγορές εκτός ΗΠΑ και Κίνας.
Σύμφωνα με το Wccftech, η Samsung θα εφαρμόσει παρόμοια στρατηγική για τη σειρά Galaxy S25 την επόμενη χρονιά, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε τον Exynos 2500 να βρίσκεται στο εσωτερικό των Galaxy S25 και Galaxy S25+ σε όλες τις αγορές εκτός από ΗΠΑ και Κίνα οι οποίες και πάλι θα έχουν την πρόταση της Qualcomm.


Να σας θυμίσουμε ότι ο Exynos 2400 κατασκευάζεται από τη Samsung Foundry χρησιμοποιώντας τεχνολογία 4nm ενώ οι πρώτες φήμες λένε ότι το Exynos 2500 θα κατασκευαστεί στα 3nm. Ένας leaker του “X” γνωστός με το όνομα χρήστη PandaFlash λέει ότι χάρη στην τεχνολογία δεύτερης γενιάς 3nm που χρησιμοποιεί το Samsung Foundry για την παραγωγή του Exynos 2500, το SoC αναμένεται να είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά από τον Snapdragon 8 Gen4.


Υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ της τεχνολογία της Samsung και της TSMC; Και όμως υπάρχει! Η διαφορά είναι ότι η Samsung χρησιμοποιεί τρανζίστορ Gate-All-Around (GAA) τα οποία περιορίζουν τις διαρροές και αυξάνουν το ρεύμα οδήγησης.
Η TSMC δεν θα χρησιμοποιήσει τρανζίστορ GAA μέχρι να αρχίσει να παράγει στα 2nm δηλαδή από το δεύτερο μισό του επόμενου έτους. Μέχρι τότε, τα τσιπ δεύτερης γενιάς στα 3nm θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τρανζίστορ FinFET ακόμη και σε SoC όπως το επερχόμενο Snapdragon 8 Gen 4 και τα A18 Pro και A18 Bionic που θα χρησιμοποιηθούν στη σειρά iPhone 16 Pro και στα μοντέλα iPhone 16 χωρίς Pro αντίστοιχα.


Υπήρξαν αναφορές ότι το chipset Snapdragon 8 Gen 4 έχει προβλήματα κατανάλωσης ενέργειας που αναγκάζουν τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες μπαταρίες 5500mAh για να αντισταθμίσουν το πρόβλημα. Όχι ότι το chipset Exynos 2500 είναι εγγυημένα απαλλαγμένο από προβλήματα. Το πρόβλημα της Samsung στο παρελθόν ήταν οι χαμηλές αποδόσεις. Παλαιότερα, η Samsung Foundry είχε χαμηλή απόδοση της τάξεως του 20% για την παραγωγή 3nm. Η Samsung Foundry υποτίθεται ότι αύξησε την απόδοσή της στο 60%, γεγονός που αποτελεί σημαντική βελτίωση αν αληθεύει.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R