Το Huawei Mate 70 αναμένεται να πρωτοπορήσει με το προηγμένο chipset των 5nm της SMIC

16 Μαΐου, 2024

Η SMIC φαίνεται ότι θα κατασκευάσει ένα τσιπ 5nm για τη Huawei χωρίς τη χρήση μηχανημάτων Extreme Ultraviolet Lithography τα οποία εμπίπτουν στις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Huawei έχει υποστεί σοβαρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, κάτι που επηρέασε τα επιχειρηματικά σχέδια της τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φυσικά είναι οι επεξεργαστές κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η Huawei να μην είναι σε θέση να προσφέρει 5G στα τηλέφωνά της για χρόνια Αυτό άλλαξε πέρυσι, όταν κατάφερε να παρουσιάσει το δικό της τσιπ χρησιμοποιώντας μια παλαιότερη τεχνολογία. Αυτό το τσιπ κατασκευάστηκε από την SMIC, και είναι ένα Kirin 9000S των 7nm.

Η SMIC δημιούργησε ένα άλλο chip για τη Huawei φέτος, το Kirin 9010, το οποίο είναι μια άλλη έκδοση του Kirin 9000S και φυσικά πρόκειται επίσης για ένα τσιπ των 7 nm. Βέβαια σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή των επεξεργαστών των 3nm, οπότε πρόκειται για μάλλον ξεπερασμένη τεχνολογία. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι αυτή την στιγμή έχω στα χέρια μου το Pura 70 Ultra της Huawei, το οποίο είναι τόσο σβέλτο στην ανταπόκρισή του που σίγουρα δεν δείχνει την παλιά τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην Huawei που κατάφερε να κάνει την παλιά τεχνολογία να δείχνει ανταγωνιστική.

Τα τελευταία νέα όμως λένε ότι η SMIC θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα τσιπ 5nm για τη Huawei μέσα στην χρονιά. Ίσως αυτό να είναι το τσιπ που ακούσαμε ότι θα φοράει το επερχόμενο Huawei Mate 70! Με βάση μια έκθεση του Business Korea, η SMIC φαίνεται ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει παλαιότερες μηχανές λιθογραφίας Deep Ultraviolet (DUV) για να κατασκευάσει αυτό το τσιπ των 5nm. Τα μηχανήματα αυτά είχαν αγοραστεί πριν από την απαγόρευση οπότε δεν τα πιάνουν οι κυρώσεις.

Είναι αυτό δυνατόν; Λοιπόν, με βάση τα όσα είπαν οι αναλυτές, είναι. Υπάρχει όμως μια παγίδα, το κόστος για να γίνει κάτι τέτοιο με μηχανήματα DUV θα είναι αρκετά υψηλό, κάτι που ίσως να έχει και αντίκτυπο στην τελική τιμή του Huawei Mate 70. Ανεξαρτήτου τιμής πάντως, αυτό θα είναι ένα μεγάλο ατού για τα κινητά της Huawei, ένα κατόρθωμα των κινέζων μηχανικών και ένας τεράστιος πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ οι οποίες βλέπουν τις κυρώσεις τους να ακυρώνονται σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα.

Τέλος έχει ενδιαφέρον η ανακοίνωση της SMIC ότι τώρα είναι το τρίτο μεγαλύτερο foundry στον κόσμο μετά την TSMC και την Samsung.

Πηγή

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R