Το νέο chipset της Qualcomm για Windows φέρνει σοβαρό ανταγωνισμό στην Apple

26 Οκτωβρίου, 2023

Τα chipsets της σειράς M της Apple έχουν κάνει θραύση, προσφέροντας στους χρήστες τεράστιες αναβαθμίσεις στον τομέα των επιδόσεων σε σχέση με τις CPU της Intel και δίνοντας επίσης τρελή αυτονομία μπαταρίας.

Φαίνεται όμως ότι οι χρήστες των Windows θα μπορούσαν σύντομα να απολαύσουν παρόμοια οφέλη, τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποτελέσματα του Geekbench benchmark.

Τα benchmarks αφορούν το επερχόμενο chipset Snapdragon 8cx Gen 4 της Qualcomm, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία Windows PC. Σύμφωνα με τις βαθμολογίες του benchmark, το chipset κατάφερε να πετύχει 1.197 βαθμούς στα single-core τεστ και 9.337 βαθμούς σε multi-core. Όπως σημειώνει το Windows Latest, αυτό το νέο chipset εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με το M2, το οποίο σημείωσε βαθμολογία μεταξύ 2.592-2.645 για single-core και 9.797-14.197 για multi-core, αλλά η διαφορά σίγουρα δεν είναι σημαντική. Κατάφερε, ωστόσο, να νικήσει το chipset Apple M1, τουλάχιστον στο μέτωπο των πολλαπλών πυρήνων.

Λάβετε υπόψη σας ότι τίποτα επίσημο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα και ότι τα benchmarks μπορεί να είναι πλαστά ή παραποιημένα, αλλά αν υποθέσουμε ότι αυτά είναι αρκετά ακριβή κάτι που σημαίνει ότι με αυτόν τον ρυθμό σε μία ή δύο ακόμα γενιές η Qualcomm μπορεί να κλείσει την ψαλίδα ή ακόμα και να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό.

Πρόσφατα, υπήρξαν επίσης φήμες ότι το 2024/2025, η NVIDIA και η AMD θα μπορούσαν να μπουν στο παιχνίδι με τα δικά τους chipsets ARM για PC, παρέχοντας στους κατασκευαστές υπολογιστών και στους χρήστες περισσότερες ισχυρές επιλογές. Δεν είναι σαφές πότε θα δούμε το chipset Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 4 να κάνει το ντεμπούτο του, οπότε για την ώρα απλά θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Πηγή