Το Tesla Model Y ήταν το ηλεκτρικό όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2023

2 Φεβρουαρίου, 2024

Μπορεί να έμοιαζε με άπιαστο όνειρο, αλλά η Tesla όπως φαίνεται έχει στην γκάμα της το όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο για το 2023 και αυτό είναι το Model Y!

Παρά την μικρή της εμπειρία αλλά και ιστορία, καθώς ιδρύθηκε μόλις το 2003, ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων προκάλεσε μια σεισμική αλλαγή στο τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας, δημιουργώντας ένα ηλεκτρικό μοντέλο που έσπασε τα ρεκόρ για να γίνει το πρώτο EV που ηγείται της παγκόσμιας αγοράς. Ενώ ένας μικρός αριθμός αγορών δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα στοιχεία των πωλήσεών του για το 2023, τα προκαταρκτικά στοιχεία που συνέλεξε η JATO Dynamics δείχνουν ότι το Model Y βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, με 1,23 εκατομμύρια μονάδες να πωλούνται μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2023 – σημειώνοντας αύξηση 64% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο Felipe Munoz, παγκόσμιος αναλυτής της JATO Dynamics, σχολίασε: “Η αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων του Model Y είναι πρωτοφανής, ιδιαίτερα για ένα όχημα που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των best-sellers. Αυτό που κατάφερε να επιτύχει η Tesla με το Model Y σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι απλά φανταστικό”.

Το Model Y οδήγησε τις πωλήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές EV στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας (CAAM), στην Κίνα το 2023 απεστάλησαν περισσότερες από 456.000 μονάδες – σημειώνοντας αύξηση 45% από το 2022. Στην Ευρώπη, οι ταξινομήσεις του Model Y εκτοξεύτηκαν πάνω από αυτοκίνητα της εγχώριας αγοράς, όπως το Dacia Sandero, το Peugeot 208 και το Volkswagen T-Roc. Τα στοιχεία από 30 αγορές δείχνουν ότι ταξινομήθηκαν περισσότερες από 255.000 μονάδες του Model Y – μιλάμε για 19.000 μονάδες περισσότερες από το δεύτερο πιο δημοφιλές όχημα, το Dacia Sandero.

Ο Munoz πρόσθεσε: “Η μέση τιμή λιανικής πώλησης ενός Tesla Model Y τον Νοέμβριο του 2023 ήταν 18% και 23% χαμηλότερη από το μέσο κόστος ενός EV στη Γερμανία και τις ΗΠΑ αντίστοιχα. Οι μειώσεις τιμών κατά τη διάρκεια του έτους σε συνδυασμό με τη φήμη της Tesla ως αξιόπιστου και ανταγωνιστικού κατασκευαστή EV, συνέβαλαν στην ενίσχυση της ήδη υψηλής ζήτησης. Ως αποτέλεσμα, η Tesla βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μυαλού πολλών καταναλωτών που επιθυμούν να αγοράσουν ένα EV”.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το 2023 θα σημάνει το τέλος της πρώτης θέσης της Toyota στην κατάταξη των μοντέλων, με το RAV4 και το Corolla να έχουν ηγηθεί της παγκόσμιας κατάταξης τα τελευταία χρόνια. Ο Munoz, συνέχισε: “Η Toyota έχει ισχυρή παρουσία παγκοσμίως, με το RAV4 (ένα SUV) και το Corolla (ένα μικρό αυτοκίνητο) να καθιστούν τη μάρκα ελκυστική με μια ποικιλόμορφη προσφορά. Ωστόσο, και τα δύο μοντέλα δεν είναι ηλεκτρικά αλλά υβριδικά. Ενώ η Toyota εξακολουθεί να διανύει μια ισχυρή χρονιά το 2023, το RAV4 και το Corolla είναι απλά ανίκανα να ανταγωνιστούν στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία καθιερώνεται και γίνεται όλο και πιο σημαντική σε όλη την Ευρώπη και την Κίνα”.

Παρά ταύτα, το δεύτερο σε πωλήσεις όχημα το 2023 θα είναι το Toyota RAV4, με 1,07 εκατομμύρια μονάδες να πωλούνται σήμερα παγκοσμίως – από 1,02 εκατομμύρια μονάδες το 2022, όταν ηγείτο της παγκόσμιας αγοράς. Με τη συμπερίληψη όλων των τύπων αμαξωμάτων, η Corolla της Toyota κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατάταξη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.