Γιατί οι μπαταρίες των Tesla δεν μπορούν να φορτίσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες (και τι να κάνετε γι’ αυτό)

1 Φεβρουαρίου, 2024

Το τραγούδι λέει ότι δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, αλλά κάποιες φορές και σε κάποια μέρη αυτό δεν ισχύει. Όταν λοιπόν (έστω και σπάνια) σας βρει το κρύο, καλό θα ήταν να ξέρετε ότι το Tesla σας δεν θα είναι και τόσο χαρούμενο.

Όταν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από το μηδέν, η αυτονομία οδήγησης των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) πέφτει μαζί με αυτές. Το χειρότερο είναι ότι μερικές φορές οι μπαταρίες τους σταματούν να λειτουργούν εντελώς. Καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, αυτό μπορεί να προκαλέσει χάος – εμποδίζοντας τους ανθρώπους να πάνε στη δουλειά τους, προκαλώντας ουρές στους σταθμούς φόρτισης και απογοητευτικές καθυστερήσεις.

Ο κρύος καιρός μπορεί ακόμη και να επιβαρύνει τον χρόνο φόρτισης ενός EV έτσι μια φόρτιση που θα έπρεπε να διαρκεί 45 λεπτά μπορεί να πάρει και δύο ώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο πιο κρύο είναι, τόσο λιγότερη ενέργεια απορροφούν οι μπαταρίες των EV.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου τροφοδοτούν τα Tesla και τα περισσότερα EV είναι ακριβώς όπως οι μπαταρίες που βρίσκετε στους φορητούς υπολογιστές και τα smartphones, μόνο που είναι πολύ μεγαλύτερες. Αυτές οι μπαταρίες αποθηκεύουν την ενέργεια που κάνει το Tesla σας να λειτουργεί. Ενώ η βέλτιστη θερμοκρασία για μια μπαταρία Tesla είναι μεταξύ 15 και 26 βαθμών Κελσίου, το αυτοκίνητ3ο αποδίδει καλά σε ένα εύρος θερμοκρασιών πριν αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Ωστόσο, μόλις ο υδράργυρος πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς, τα Tesla μπορεί να αρχίσουν να παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση και μεγαλύτερους χρόνους φόρτισης.
Σε κρύο καιρό, το υγρό ηλεκτρολύτη στις μπαταρίες Tesla γίνεται υποτονικό, εμποδίζοντας τη ροή των ιόντων λιθίου. Όταν συμβαίνει αυτό, η μπαταρία δεν μπορεί να απορροφήσει τόση ενέργεια.

Θεωρητικά, τα Tesla θα έπρεπε να μπορούν να αντέχουν σε ψυχρές θερμοκρασίες, επειδή είναι εξοπλισμένα με ένα σύστημα προ-προετοιμασίας της μπαταρίας και ένα προηγμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης, τα οποία εργάζονται για να διατηρούν τη μπαταρία σε βέλτιστη θερμοκρασία, ώστε να αποδίδει αποτελεσματικά, ακόμη και σε κρύο καιρό. Εάν προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας πριν βγείτε στο δρόμο, μπορείτε να βελτιώσετε την αυτονομία και να μειώσετε την ανάγκη για συχνή φόρτιση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ενεργοποιώντας τις ρυθμίσεις τουλάχιστον 30-45 λεπτά πριν από την αναχώρησή σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι η μπαταρία είναι επαρκώς προετοιμασμένη. Όταν κάνει κρύο έξω, μπορεί να εμφανιστεί ένα μπλε εικονίδιο χιονονιφάδας στην οθόνη αφής και στην εφαρμογή σας, που σας ενημερώνει ότι η μπαταρία είναι πολύ κρύα για να λειτουργήσει με τη μέγιστη ισχύ και εμβέλεια.

Δεδομένου ότι η Tesla γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί σε κρύα κλίματα, κυκλοφορεί τακτικά ενημερώσεις για τη βελτίωση της απόδοσης του οχήματος σε αυτές τις συνθήκες. Αυτές οι ενημερώσεις συχνά βελτιώνουν τη διαχείριση της μπαταρίας και την ενεργειακή απόδοση, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει το αυτοκίνητό σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
Παρόλο που η Tesla διαθέτει εκτεταμένα συστήματα που βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας των αυτοκινήτων της σε ακραίες καιρικές συνθήκες, στην πράξη μπορεί να αντιμετωπίσετε ακόμα προβλήματα. Ωστόσο, με τις σωστές πληροφορίες, μπορείτε συχνά να αποφύγετε τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα, ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες, εξασφαλίζοντας ότι θα φτάσετε εκεί που πρέπει να πάτε χωρίς καθυστέρηση.

  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε το γκαράζ για να διατηρήσετε το Tesla σας σε σταθερή θερμοκρασία το χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε την καταπόνηση της μπαταρίας και να βοηθήσετε στη διατήρηση της εμβέλειας και της υγείας της μπαταρίας σε κρύο καιρό.
  • Δεδομένου ότι το Tesla σας συχνά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φορτίσει σε κρύο καιρό, θα πρέπει να προσπαθείτε να διατηρείτε το επίπεδο φόρτισης πάνω από 20% όταν δεν είναι συνδεδεμένο στην πρίζα.
  • Διατηρείτε το αυτοκίνητό σας συνδεδεμένο στην πρίζα όποτε είναι δυνατόν για να το βοηθήσετε να διατηρήσει την ιδανική θερμοκρασία.
  • Προγραμματίστε την ώρα αναχώρησής σας στο μενού φόρτισης στην οθόνη αφής του αυτοκινήτου σας ή στην εφαρμογή Tesla.
  • Χρησιμοποιήστε το σύστημα πλοήγησης για να ορίσετε έναν Supercharger ως προορισμό σας. Αν το κάνετε αυτό, το Tesla σας θα προθερμάνει αυτόματα την μπαταρία κατά τη διαδρομή, επιτρέποντάς σας να φορτίσετε την μπαταρία σας με τη μέγιστη ταχύτητα όταν την συνδέσετε στην πρίζα.