Τα “αφεντικά” των social media δίνουν εξηγήσεις στην Γερουσία για την παιδική εκμετάλλευση

1 Φεβρουαρίου, 2024

Άσχημη ημέρα για τους «μεγάλους» των social media και ειδικότερα για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς οι γερουσιαστές των ΗΠΑ τους επιφύλαξαν μια δυσάρεστη έκπληξη.

Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Γερουσία, οι νομοθέτες συζήτησαν για το πώς οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τα παιδιά από τις κλιμακούμενες απειλές σεξουαλικής επιθετικότητας στα δίκτυά τους και κάλεσαν το Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία (μέσω Reuters). Αυτή είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια των νομοθετών να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των γονέων και των ειδικών ψυχικής υγείας οι οποίοι κατηγορούν ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δίνουν προτεραιότητα στα κέρδη τους αντί να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή για τα παιδιά.


Στην ακρόαση συμμετείχαν για να καταθέσουν ο διευθύνων σύμβουλος της Meta (Facebook, Instagram) Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η διευθύνουσα σύμβουλος του X/Twitter Λίντα Γιακαρίνο, ο διευθύνων σύμβουλος του Snap Έβαν Σπίγκελ, ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Shou Zi Chew και ο διευθύνων σύμβουλος του Discord Τζέισον Σιτρόν.
Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ ήρθε σε άμεση αντιπαράθεση με τον Ζούκερμπεργκ, αλλά δεν άφησε έξω και τους συναδέλφους του:
“Κύριε Ζούκερμπεργκ, εσείς και οι εταιρείες που έχουμε μπροστά μας, ξέρω ότι δεν το θέλετε, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας” και πρόσθεσε: “Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους”.


“Αυτή η ανησυχητική αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών οφείλεται σε ένα πράγμα: στις αλλαγές στην τεχνολογία”, είπε ο γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Ο Ντέρμπιν, ως Δημοκρατικός πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής, επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία από τη μη κερδοσκοπική ομάδα National Center for Missing and Exploited Children (Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά) που έδειξαν αλματώδη αύξηση της “sextortion” – της κακόβουλης πράξης κατά την οποία ένας επιτήδειος εξαπατά έναν ανήλικο για να στείλει φωτογραφίες και βίντεο.
Με την έναρξη της ακρόασης, η επιτροπή έπαιξε ένα βίντεο στο οποίο παιδιά μιλούσαν για τη θυματοποίησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Στην ακρόαση της Γερουσίας ήταν παρόντες γονείς παιδιών που υπέστησαν ζημία λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κρατούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους και ορισμένοι χλεύαζαν τον Ζούκερμπεργκ κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του και τον διέκοπταν με φωνές.
Ο Ζούκερμπεργκ εξέφρασε τη λύπη του για αυτό που βίωσαν και δεσμεύτηκε να εργαστεί για να αποτρέψει να συμβεί σε άλλους, αλλά απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για τη διευκόλυνση της κακοποίησης.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R