Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μηνύει την Apple για τις μονοπωλιακές της πολιτικές

22 Μαρτίου, 2024

Η Apple βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ανθρώπων εδώ και καιρό – της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Epic, του Spotify (για να μην αναφέρουμε τους χρήστες του Android), καθώς η προσέγγιση “τα πάντα κλειστά” στο λογισμικό και το υλικό της δεν φαίνεται να αρέσει σε όλους. Έτσι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών κατέθεσε μόλις πρόσφατα αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά του τεχνολογικού γίγαντα σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις της τεχνολογικής βιομηχανίας φέτος.

Η αγωγή περιλαμβάνει 16 γενικούς εισαγγελείς πολιτειών και περιφερειών και υποστηρίζει ότι οι στρατηγικές της Apple στην αγορά, εκτός από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών της τόσο για τους τελικούς χρήστες όσο και για τους προγραμματιστές, παραβιάζουν και τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς. Η αγωγή που κατατέθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ, επιδιώκει να ανατρέψει το μονοπώλιο της Apple στην αγορά και αναφέρει ότι η αθέμιτη κυριαρχία της εταιρείας εμπόδισε τους ανταγωνιστές να αποκτήσουν σημαντικό έρεισμα στους καταναλωτές. Η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Merrick Garland έχει ως εξής:

“Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους… Ισχυριζόμαστε ότι η Apple έχει διατηρήσει μονοπωλιακή δύναμη στην αγορά των smartphones, όχι απλώς παραμένοντας μπροστά από τον ανταγωνισμό επί της ουσίας, αλλά παραβιάζοντας τον ομοσπονδιακό αντιμονοπωλιακό νόμο. Αν δεν αμφισβητηθεί, η Apple θα συνεχίσει μόνο να ενισχύει το μονοπώλιο των smartphones της”.

Με αυτό το δεδομένο, η Apple δεν είναι το μόνο όνομα της “μεγάλης τεχνολογίας” που έχει μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης – πέρυσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε ομοίως μήνυση κατά της Google με τον ισχυρισμό παράνομων μονοπωλιακών πρακτικών, μεταξύ άλλων.

Στην υπεράσπισή της, η Apple δήλωσε ότι η αγωγή θα σταθεί εμπόδιο στην ικανότητα της εταιρείας να δημιουργήσει το είδος της τεχνολογίας που περιμένουν οι καταναλωτές της, προσθέτοντας ότι η αγωγή δημιουργεί ένα “επικίνδυνο προηγούμενο” που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παίζει απρόσκοπτα ρόλο στο “σχεδιασμό της τεχνολογίας των ανθρώπων”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Apple:

“Στην Apple, καινοτομούμε καθημερινά για να φτιάχνουμε τεχνολογία που αγαπούν οι άνθρωποι – σχεδιάζοντας προϊόντα που συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, προστατεύουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των ανθρώπων και δημιουργούν μια μαγική εμπειρία για τους χρήστες μας… Αυτή η αγωγή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που κάνουν τα προϊόντα της Apple να ξεχωρίζουν στις έντονα ανταγωνιστικές αγορές”.

Βέβαια ουδείς αμφισβητεί ότι το κλειστό οικοσύστημα της Apple και οι επιθετικές εκστρατείες μάρκετινγκ που κάνει έχουν οδηγήσει σε σημαντική υιοθέτηση από τους χρήστες, επιτρέποντας στην εταιρεία να ηγείται με μερίδιο αγοράς 60% μόνο στις ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί λίγο μετά την απαίτηση των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ να παραχωρήσει η εταιρεία στους χρήστες τη δυνατότητα να προσθέτουν και καταστήματα εφαρμογών τρίτων, μια λειτουργία που υπάρχει στο Android για περισσότερο από μια δεκαετία. Πέρυσι, η εταιρεία λάνσαρε επίσης τα πρώτα iPhones με USB-C, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές οδηγίες που επέβαλε η ΕΕ.

Πηγή: AP News

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R