Υβριδικό, Plug In υβριδικό ή ηλεκτρικό; Ποια είναι η πιο λογική επιλογή;

29 Δεκεμβρίου, 2022

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/matrixlife.gr/htdocs/wp-content/themes/newstar/views/author_reviews.php on line 10

Η πανδημία δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην παραγωγή αυτοκινήτων, αλλά δεν φαίνεται να άγγιξε καθόλου τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών για νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Μάλιστα δεκάδες ολοκαίνουργια, αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα πρόκειται να κάνουν το ντεμπούτο τους μέχρι το τέλος του 2024. Η εξάπλωση των νέων EV, των plug-in υβριδικών και των παραδοσιακών υβριδικών σίγουρα σας έχει βάλει και εσάς σε σκέψεις, ειδικά αν θέλετε να αντικαταστήσετε το παλιό σας αυτοκίνητο. Βλέπετε τα νέα μοντέλα είναι αποδοτικά, ενώ παράλληλα μειώνουν ή εξαλείφουν τις εκπομπές ρύπων, μειώνουν τον θόρυβο αλλά και το λειτουργικό κόστος.

Απλά θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η ζωή με ένα ηλεκτροκίνητο όχημα -ιδιαίτερα με ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο- διαφέρει από την κατοχή ενός τυπικού βενζινοκίνητου μοντέλου. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς λειτουργούν και να είστε έτοιμοι να κάνετε και τις απαραίτητες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς κάτι που ίσως αλλάξει δραματικά και την καθημερινότητά σας.

Τα διλλήματα που προκύπτουν είναι αρκετά. Ένα υβριδικό όχημα δεν απαιτεί να το φορτίζετε αλλά από την άλλη δεν σας γλυτώνει το κόστος του καυσίμου και της συντήρησης του κινητήρα. Τα Plug In υβριδικά χρειάζονται φόρτιση η οποία μπορεί να σας προσφέρει 30 με 60 χιλιόμετρα αυτονομίας (μόνο με μπαταρία) αλλά και εδώ υπάρχει κινητήρας εσωτερικής καύσης ο οποίος χρειάζεται συντήρηση.
Τα ηλεκτρικά τέλος πετάνε τον κινητήρα στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά απαιτούν συχνή φόρτιση της μπαταρίας κάτι που μάλλον θα σας προσθέσει ένα αρκετά μεγάλο άγχος ειδικά αν δεν έχετε το δικό σας πάρκινγκ.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις τεχνολογίες αυτές καθώς και τα θετικά και αρνητικά που μας φέρνουν.

 

ΥΒΡΙΔΙΚΑ

Τα υβριδικά οχήματα συνδυάζουν έναν ηλεκτροκινητήρα με έναν βενζινοκινητήρα για να παρέχουν αποτελεσματική μεταφορά. Οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την φόρτιση του οχήματος και αυτά τα μοντέλα κινούνται παρόμοια με τα κανονικά αυτοκίνητα. Υπάρχουν πολλά προσιτά υβριδικά οχήματα, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι κάτοχοι υβριδικών είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τα οχήματα τους.

Πλεονεκτήματα
– Λογική κατανάλωση βενζίνης.
– Χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.
– Δεν υπάρχει ανάγκη φόρτισης

Μειονεκτήματα
– Πιο υψηλό κόστος από τα βενζινοκίνητα
– Πολύπλοκη κατασκευή που απαιτεί σχολαστική συντήρηση
– Μικρή αυτονομία μπαταρίας

Η τεχνολογία
Τα υβριδικά οχήματα συνήθως συνδυάζουν έναν σχετικά μικρό βενζινοκινητήρα, τουλάχιστον έναν ηλεκτροκινητήρα και μια μικρή μπαταρία. Ο ηλεκτροκινητήρας συμπληρώνει τον βενζινοκινητήρα και επιτρέπει στον κινητήρα να σβήνει σε χαμηλές ταχύτητες και κατά την κίνηση στο ρελαντί. Το regenerative braking επιτρέπει στα υβριδικά οχήματα να ανακτήσουν με το φρενάρισμα ενέργεια που διαφορετικά θα χανόταν και να τη χρησιμοποιήσουν για την επαναφόρτιση της μπαταρίας. Αυτή η τεχνολογία κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

 

Plug-In υβριδικά

Τα plug-in υβριδικά-ηλεκτρικά οχήματα (PHEV) αποτελούν γέφυρα μεταξύ των παραδοσιακών υβριδικών και των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων, επιτρέποντας οδήγηση μόνο με ηλεκτρική ενέργεια αλλά και την άνεση και ασφάλεια που προσφέρει ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης.

Πλεονεκτήματα
– Τα περισσότερα μπορούν να διανύσουν έως και 60-70 χιλιόμετρα μόνο με ηλεκτρική ενέργεια.
– Έχουν καλή οικονομία καυσίμου ακόμη και μετά την εξάντληση της μπαταρίας.
– Παρέχουν τα πλεονεκτήματα ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος για σύντομες διαδρομές ή μετακινήσεις, ενώ εξακολουθούν να διαθέτουν κινητήρα βενζίνης για μεγαλύτερα ταξίδια χωρίς προβλήματα φόρτισης ή περιορισμούς στην αυτονομία.

Μειονεκτήματα
– Είναι πιο ακριβά από τα κανονικά υβριδικά ή βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.
– Για να έχει νόημα η αγορά ενός Plug In θα πρέπει να φορτίζετε συχνά
– Τα plug-in εξαρτήματα καταλαμβάνουν συχνά χώρο φόρτωσης.
– Η φόρτιση μπορεί να αποτελέσει πρόκληση εάν ζείτε σε πολυκατοικία

Η τεχνολογία
Τα Plug In υβριδικά διαθέτουν μεγαλύτερη μπαταρία από ό,τι τα υβριδικά οχήματα, κάτι που τους δίνει μεγαλύτερη αυτονομία όταν κινούνται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια. Όπως και στα κανονικά υβριδικά υπάρχει regenerative braking η οποία  μπορεί να επεκτείνει την εμβέλεια της μπαταρίας και ο βενζινοκινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας εναλλάσσονται ανάλογα με τις ανάγκες. Οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζονται ιδιαίτερα γρήγορους φορτιστές επειδή οι συστοιχίες μπαταριών είναι μικρές σε σύγκριση με αυτές των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

 

Πλήρως ηλεκτρικά


Τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV ή EV, όπως συνήθως αποκαλούνται) είναι πολύ αποδοτικά και τα περισσότερα νέα μοντέλα έχουν αυτονομία που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα, αλλά η οδήγησή τους σε μεγάλες αποστάσεις απαιτεί επιπλέον σχεδιασμό σχετικά με το πού και πότε θα φορτίζετε.

Πλεονεκτήματα
– Η φόρτιση είναι συνήθως λιγότερο δαπανηρή από την αγορά βενζίνης.
– Είναι βολικό να επαναφορτίζετε στο σπίτι.
– Λιγότερα μηχανικά μέρη σημαίνει και μικρότερο κόστος συντήρησης
– Δεν υπάρχουν εκπομπές καυσαερίων.
– Είναι πολύ αθόρυβα.
– Τα περισσότερα παρέχουν μια διασκεδαστική εμπειρία επιτάχυνσης, χάρη στην άμεση ισχύ που παρέχεται από τον ηλεκτροκινητήρα ή τους ηλεκτροκινητήρες.

Μειονεκτήματα
– Πολύ ακριβότερο κόστος αγοράς
– Τα ταξίδια χρειάζονται προγραμματισμό για τις στάσεις φόρτισης
– Η φόρτιση μπορεί να αποτελέσει πρόκληση εάν ζείτε σε πολυκατοικία
– Η φόρτιση μπορεί να διαρκέσει ώρες
– Η αυτονομία της μπαταρίας επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες ή ακόμη και το φορτίο που μεταφέρετε

Η τεχνολογία
Τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα EV βασίζονται σε μεγάλες συστοιχίες μπαταριών για την τροφοδοσία των ηλεκτροκινητήρων τους και δεν έχουν πολύπλοκα μηχανικά μέρη που απαιτούν συντήρηση. Δυστυχώς οι μεγάλες μπαταρίες απαιτούν και αρκετό χρόνο δίπλα από έναν φορτιστή. Μάλιστα σε οικιακό φορτιστή (240 volt) μπορεί να χρειαστεί έως και 10 ώρες για μια πλήρη φόρτιση. Φυσικά οι ταχυφορτιστές είναι μια λύση, αλλά αυτή την στιγμή είναι λίγοι στο Ελληνικό οδικό δίκτυο.

Ποιο από όλα τα παραπάνω είναι για εσένα; Εμείς θα λέγαμε ότι αυτή την στιγμή η πιο λογική επιλογή για την Ελλάδα είναι τα υβριδικά οχήματα. Από την μια προσφέρουν την ασφάλεια του κινητήρα εσωτερικής καύσης και δεν απαιτούν προγραμματισμό για το ταξίδι και από την άλλη έχουν την ηλεκτροκίνηση για τις φορές που μπλέκεις στα μποτιλιαρίσματα των μεγαλουπόλεων. Το Plug In υβριδικό είναι επίσης μια καλή επιλογή, αλλά θα πρέπει να έχετε την άνεση ενός γκαράζ και του δικού σας φορτιστή ώστε να εκμεταλλευτείτε την οικονομία που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση.
Τέλος αν έχετε την οικονομική άνεση για την απόκτησή του αλλά και την δυνατότητα να εγκαταστήσετε τον δικό σας ταχυφορτιστή στον χώρο σας, ένα αμιγώς ηλεκτρικό είναι μια πραγματικά καλή επιλογή.