Το TikTok απαγορευμένος καρπός στην Βουλή των Αντιπροσώπων

28 Δεκεμβρίου, 2022

Το TikTok είναι πλέον απαγορευμένο στα κινητά όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters. Ο επικεφαλής διοικητικός υπάλληλος (CAO) της Βουλής φέρεται να είπε σε όλους τους νομοθέτες και το προσωπικό τους σε ένα email ότι πρέπει να διαγράψουν την εφαρμογή από τις συσκευές τους, επειδή θεωρείται “υψηλού κινδύνου λόγω μιας σειράς ζητημάτων ασφαλείας”. Όλοι όσοι λοιπόν έχουν την εφαρμογή, θα πρέπει να την διαγράψουν ενώ απαγορεύεται και οποιαδήποτε μελλοντική εγκατάσταση της.

Αυτή δεν είναι παρά η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε μια σειρά κινήσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αποκλείσει την εφαρμογή από συσκευές που ανήκουν σε κυβερνητικούς εργαζόμενους.
Μάλιστα για να το επιτύχει αυτό, την περασμένη εβδομάδα, ενέκρινε ένα κονδύλιο δαπανών ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Η κίνηση αυτή εναντίον της εφαρμογής έγινε μετά την ομόφωνη ψήφιση από τη Γερουσία του νόμου No TikTok on Government Devices Act που είχε κατατεθεί από τον γερουσιαστή Josh Hawley.

Η εκπρόσωπος της TikTok, Brooke Oberwetter, δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία είναι “απογοητευμένη που το Κογκρέσο προχώρησε στην απαγόρευση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές”, κάνοντας λόγο για “μια πολιτική χειρονομία που δεν θα κάνει τίποτα για να προωθήσει τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας”.

Οι επικριτές του TikTok στην κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατασκοπείας των ΗΠΑ από Κινέζους αξιωματούχους. Ο διευθυντής του FBI Chris Wray το αποκάλεσε “δούρειο ίππο για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα” και δήλωσε ότι δεν έχει θέση σε κυβερνητικές συσκευές μέχρι να κόψει εντελώς τους δεσμούς με την Κίνα. Η TikTok, η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες δρομολογώντας όλη την κίνηση δεδομένων μέσω διακομιστών Oracle στις ΗΠΑ και δεσμευόμενη να διαγράψει όλα τα δεδομένα των αμερικανών χρηστών από τους διακομιστές της.
Δυστυχώς η κίνηση αυτή καλής θέλησης μάλλον δεν συγκίνησε τους αμερικανούς νομοθέτες.