Beer Special: O απόλυτος οδηγός μπίρας για ένα απολαυστικό καλοκαίρι

21 Ιουνίου, 2018

Μπίρα. Ένα ποτό που έχει σημαδέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό για περισσότερα από 10.000 χρόνια. Το αγαπημένο ποτό των Μεσοποταμίων, Σουμερίων και Αιγυπτίων το «κρίθινο κρασί» σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Ξενοφώντα, το «Kui» των Κινέζων, το «Bibere» των Ρωμαίων, που σημαίνει «για να πιεις», και το «Ζύθος» των Ελλήνων, το οποίο προέρχεται από το αιγυπτιακό «Zytoum».

Η μπίρα εξελίχθηκε μαζί με τον ανθρώπινο πολιτισμό και συνεχίζει να αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς μας.

Όχι, η μπίρα δεν είναι «ξένη» σε εμάς τους Έλληνες. Δεν είναι το ούζο και το τσίπουρο τα αρχαιότερα ποτά της κουλτούρας μας.
Ο Ιπποκράτης τη θεωρούσε ένα από τα πολυτιμότερα φάρμακα. Ο Όμηρος περιγράφει με λεπτομέρειες πως ο Αλκίνοος, ο βασιλιάς των Φαιάκων, είχε στο παλάτι του κρατήρες χρυσούς και αργυρούς γεμάτους «κρίθινον οίνον». Ακόμη και ο αρχαίος γεωγράφος Στράβωνας αλλά και ο Διόδωρος μας εξηγούν ότι η ονομασία της προέρχεται από το ρήμα «ζέω» που σημαίνει «βράζω». Μην ακούτε λοιπόν Βέλγους, Γερμανούς και λοιπούς βόρειους να οικειοποιούνται το ιστορικό αυτό «νέκταρ» που οι αρχαίοι μας πρόγονοι απολάμβαναν αραχτοί στις παραλίες της Ελλάδας.
Έτσι και εμείς θεωρήσαμε ιερό και εθνικό μας καθήκον να σας μάθουμε τα πάντα για τις μπίρες σε αυτό το απίθανο αφιέρωμα. Τι είναι η μπίρα, ποια είναι τα καλύτερα gadgets για την μπίρα. Πώς θα φτιάξετε τη δική σας μπίρα –και, ναι, εμείς τη φτιάξαμε για εσάς και είμαστε στην αναμονή για την τέλεια ζύμωση.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να απολαύσετε αυτό το αφιέρωμα, τιμήστε τους προγόνους μας. Πάρτε ένα μπουκάλι παγωμένο «κρίθινο οίνο», ξαπλώστε στον ήλιο και διαβάστε το νέο τεύχος του Tech Matrix.

 

 

8 Αλήθειες & 1 Μύθος για την μπύρα

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1 Γερά κόκαλα
Οι έρευνες αναφέρουν ότι η διαιτητική σιλικόνη μέσα στην μπίρα συνδέεται άμεσα με την υγεία των οστών. Γίνετε και εσείς «γερά κόκαλα» με μια μπίρα την ημέρα.

2 Γερή καρδιά
Η αύξηση της καλής χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 31%.

3 Διανοητική υγεία
Οι ηλικιωμένοι που πίνουν ένα ποτήρι μπίρα την ημέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορες μορφές άνοιας.

4 Κατά της επάρατης νόσου
Το κρέας που μαρινάρεται σε μπίρα μειώνει έως και 70% τις καρκινογόνες ουσίες που παράγονται κατά το τηγάνισμα.

5 Βιταμίνες
Λόγω και της μαγιάς η μπίρα σάς προσφέρει υψηλά ποσοστά βιταμινών Β6, Β12 και φολικό οξύ, το οποίο κάνει και τις γυναίκες πιο «καρπερές». Προσοχή λοιπόν όταν τα πίνετε με την καλή σας…

6 Νεφρά
Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά. Καθόλου περίεργο, μιας και η μπίρα, ως κορυφαίο διουρητικό, σας έχει συνεχώς στο πηγαινέλα στην τουαλέτα.

7 Εγκεφαλικά
Η μπίρα μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία θρομβώσεων που μπλοκάρουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, τον λαιμό και τον εγκέφαλο.

8 Καλή μετά την άθληση
Όσο και αν σας ακούγεται περίεργο, είναι αλήθεια. Ενυδατώνει το σώμα πιο γρήγορα από το νερό χάρη στα ορυκτά στοιχεία και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

ΜΥΘΟΣ

Η Μπύρα παχαίνει
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως η «μπιροκοιλιά». Η μπίρα περιέχει 90-95% νερό, σιτηρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και αλκοόλ, κάτι που την κάνει λιγότερο παχυντική ακόμη και από το κρασί. Για την κοιλιά θα πρέπει να κατηγορήσετε τις πανσέτες, τις μπριζόλες, τα πατατάκια και τα φιστίκια που τρώτε με τις «λεκάνες» πίνοντας μπίρα.

 

 

Σελίδες: 123