Εδώ ο κόσμος καίγεται, και οι ΗΠΑ θέλουν να απαγορεύσουν το TikTok

14 Μαρτίου, 2024

Το TikTok, που ανήκει στην ByteDance, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ. Ορισμένες στατιστικές αναφέρουν ότι έως και 170 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την πλατφόρμα βίντεο, αλλά η συνεχόμενη προσπάθεια δυσφήμισης από το πολιτικό σύστημα έχει αρχίσει να προκαλεί ανασφάλεια στους χρήστες.

Για παράδειγμα, σχεδόν το ένα τέταρτο των χρηστών του TikTok ανησυχούν ότι η κινεζική κυβέρνηση αποκτά στην πρόσβαση στις προσωπικές τους πληροφορίες. Βέβαια οι ίδιοι χρήστες δεν φαίνεται να ανησυχούν όταν όλες οι υπόλοιπες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κάνουν κυριολεκτικά κουρέλι τα προσωπικά τους δεδομένα.

Η ανησυχία αυτή είναι ότι καλύτερο για το αντικινεζικό καθεστώς των ΗΠΑ το οποίο τώρα αναλαμβάνει δράση και ψηφίζει υπέρ της πώλησης του TikTok από την ByteDance. Φυσικά αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί τότε θα μπορούσε να απαγορευτεί εντελώς η εγκατάσταση της στα κινητά. Ένα νομοσχέδιο ψηφίστηκε επίσημα με ψήφους 352-65 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο πιέζει πλέον την ByteDance να παραδώσει την ιδιοκτησία του TikTok (μέσω των New York Times).Το νομοσχέδιο αυτό θα μεταφερθεί στη Γερουσία και εφόσον περάσει θα πρέπει να το υπογράψει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο οποίος βέβαια έχει ήδη δηλώσει ότι θα υπογράψει το μέτρο.

Φυσικά δεν συμφωνούν όλοι με το νομοσχέδιο. Ορισμένοι που αντιτίθενται στην πιθανή απαγόρευση του TikTok πιστεύουν ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την επιτυχία των επιχειρηματιών στην πλατφόρμα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μια πλήρης απαγόρευση μπορεί να μην είναι απαραίτητη εάν το TikTok είναι πρόθυμο να εκδίδει προειδοποιήσεις σχετικά με τέτοιου είδους ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Παρά τις εν λόγω απειλές που θα μπορούσαν να μειώσουν την επιτυχία της στις ΗΠΑ, το TikTok δεν φαίνεται να επιβραδύνει την επέκτασή του και πρόσφατες πληροφορίες για τις οποίες σας γράψαμε ΕΔΩ λένε ότι το TikTok ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Instagram με μια νέα πλατφόρμα το TikTok Photos.

Κατά την γνώμη μας αυτή η αναίτια και εντελώς ηλίθια επιθετική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει κάποια στιγμή να βάλει κάποια όρια. Η λογική του «ότι δεν μπορώ να ανταγωνιστώ ή να ελέγξω το καταστρέφω» σίγουρα δεν αρμόζει στις σύγχρονες κοινωνίες και το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να δημιουργεί μονοπώλια και απόλυτο έλεγχο στην επικοινωνία και την πληροφορία.