Φτιάξε την δική σου μουσική με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης Stable Audio 2.0

4 Απριλίου, 2024

Η Stability AI κυκλοφόρησε το Stable Audio 2.0, μια νέα βελτιωμένη έκδοση της πλατφόρμας δημιουργίας μουσικής, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τραγούδια διάρκειας έως και τριών λεπτών. Να σας θυμίσουμε ότι η προηγούμενη έκδοση περιοριζόταν στα 90 δευτερόλεπτα. Η εταιρεία τη διέθεσε δωρεάν στον ιστότοπό της, ώστε οι χρήστες να μπορούν να τη δοκιμάσουν άμεσα.

Το νέο σύστημα λειτουργεί κυρίως με προτροπές κειμένου, αν και οι χρήστες μπορούν επίσης να ανεβάσουν και τα δικά τους ηχητικά κλιπ για να βασιστεί η AI στην δημιουργία. Φυσικά, όλα τα αρχεία ήχου που μεταφορτώνονται σε αυτό το πρόγραμμα πρέπει να μην περιορίζονται από πνευματικά δικαιώματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορείς για παράδειγμα να γράψεις με μικρόφωνο έναν ρυθμό που σου ήρθε στο μυαλό, να τον ανεβάσεις και αμέσως θα έχεις ένα τραγούδι 3 λεπτών βασισμένο στον ρυθμό αυτόν.

YouTube video

Ενώ η επέκταση του μήκους των τραγουδιών αποτελεί σημαντική βελτίωση, υπάρχουν εγγενείς περιορισμοί στη μουσική που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, τα φωνητικά συχνά μοιάζουν περίεργα και τεχνητά ενώ κάποιες φορές οι στίχοι είναι ακατάληπτοι. Επίσης στις δοκιμές που κάναμε τα ρυθμικά κομμάτια ήταν εντυπωσιακά καλά αλλά όταν δοκιμάσαμε να φτιάξουμε ένα Epic Metal τραγούδι αυτό ήταν αρκετά κακό.

 

Παρά αυτές τις τεχνικές ιδιαιτερότητες, η δυνατότητα ταχείας επεξεργασίας από την πλατφόρμα την καθιστά ιδανική για γρήγορες αν και αντισυμβατικές μουσικές παραγωγές. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι η μουσική που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη χάνει τη συναισθηματική σύνδεση και το συναισθηματικό βάθος που συναντάται στα ανθρώπινα μουσικά έργα τέχνης. Η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων από τους δημιουργούς της, κάτι που λείπει από τις συνθέσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρ’ όλα αυτά, το Stable Audio 2.0 της Stability AI παρέχει χώρο για δημιουργική εξερεύνηση, και ενώ σίγουρα (για την ώρα) δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα, προσφέρει μια ματιά στις δυνατότητες της τεχνολογίας παραγωγής μουσικής με τεχνητή νοημοσύνη και στο ρόλο της στη διαμόρφωση της σύνθεσης και της δημιουργίας στο μέλλον.

STABILITY AI