Η Apple θα επιτρέψει την εγκατάσταση εφαρμογών από το διαδίκτυο, αλλά υπάρχουν κάποιες παγίδες

13 Μαρτίου, 2024

Η Apple είναι αναγκασμένη να προβεί σε ορισμένες σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του iOS στα iPhone, κυρίως λόγω του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η εταιρεία πρέπει να επιτρέψει επίσημα το sideloading εφαρμογών στο iPhone μέσω ανταγωνιστικών καταστημάτων εφαρμογών τρίτων.

Ειδικά για τους χρήστες της ΕΕ, το iOS 17.4 περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές αλλαγές σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάζουν και να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στην περιοχή της ΕΕ και μάλιστα να τα ορίζουν ως προεπιλεγμένα.

 

Η Apple επεκτείνει αυτές τις αλλαγές για την ΕΕ επιτρέποντας στους προγραμματιστές να διανέμουν εφαρμογές απευθείας από την ιστοσελίδα τους. Οι “εξουσιοδοτημένοι προγραμματιστές” θα μπορούν να διανέμουν εφαρμογές iOS σε χρήστες της ΕΕ απευθείας από έναν ιστότοπο που ανήκει στον προγραμματιστή και αυτή η δυνατότητα θα γίνει διαθέσιμη με μια ενημέρωση λογισμικού αργότερα μέσα στο έτος. Η Apple θα παρέχει επίσης στους εν λόγω προγραμματιστές πρόσβαση σε API που διευκολύνουν τη διανομή εφαρμογών από το διαδίκτυο, την ενσωμάτωση με λειτουργίες του συστήματος, τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και την επαναφορά των εφαρμογών των χρηστών και άλλα.
Αν και αυτά είναι καλά νέα, δεν θα μπορούν όλοι οι προγραμματιστές να χαρακτηριστούν ως “εξουσιοδοτημένοι προγραμματιστές”. Οι Όροι επιλεξιμότητας της Apple αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων απαιτήσεων, ο προγραμματιστής θα πρέπει να έχει μια εφαρμογή με περισσότερες από ένα εκατομμύριο πρώτες εγκαταστάσεις στο iOS στην ΕΕ κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Αυτό από μόνο του περιορίζει σημαντικά τους προγραμματιστές που είναι επιλέξιμοι για Web Distribution. Επιπλέον, οι προγραμματιστές θα πρέπει να καταβάλουν τέλος ύψους 0,50 ευρώ για κάθε πρώτη ετήσια εγκατάσταση άνω του ενός εκατομμυρίου κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Όχι και οι πιο ευνοϊκοί από οικονομική άποψη όροι για τον προγραμματιστή.


Η πολιτική sideload της Apple είναι τώρα λίγο πιο κοντά στο Android από ό,τι ήταν στην φιλοσοφία του iOS. Απλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να διαπιστώσουμε κατά πόσο η νέα αυτή πολιτική θα ελκύσει προγραμματιστές.