Η Microsoft ποντάρει στα ARM και AI PC’s και ετοιμάζει παρουσίαση στις 20 Μαΐου

10 Απριλίου, 2024

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η Microsoft θα διοργανώσει εκδήλωση στις 20 Μαΐου στο Σιάτλ για να παρουσιάσει το όραμά της για τους “υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα πριν από την έναρξη του Build Developer Conference της Microsoft.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η Microsoft είναι βέβαιη ότι οι νέοι φορητοί υπολογιστές Windows με επεξεργαστές ARM θα είναι ταχύτεροι από το MacBook Air της Apple με M3, τόσο στην απόδοση της CPU όσο και στις εργασίες που επιταχύνονται με AI.
Η Microsoft φέρεται να ποντάρει σε μεγάλο βαθμό στο επερχόμενο chipset Qualcomm Snapdragon X Elite και σχεδιάζει μια σειρά από demos τα οποία θα δείχνουν την πραγματική ισχύ του νέου chip.

Τι είναι όμως αυτά τα AI PCs; Έτσι ονομάζονται οι φορητοί υπολογιστές που βασίζονται στην τεχνολογία ARM και θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η Microsoft έχει ήδη παρουσιάσει το Surface Pro 10 με Intel Core Ultra και AMD, αλλά όπως φαίνεται είναι κοντά και το Surface Pro 10 και με τους επεξεργαστές Snapdragon X Elite της Qualcomm.


Αυτά τα μηχανήματα με AI θα έχουν αποκλειστική πρόσβαση στο AI Explorer – μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να “ανακτήσετε οτιδήποτε έχετε δει ή κάνει ποτέ στη συσκευή σας”. Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί ως χρονολόγιο (timeline) που μπορείτε να καλέσετε στον υπολογιστή σας και χρησιμοποιεί μια NPU (Neural Processing Unit) στη συσκευή για να σαρώσει ένα timeline γεγονότων.
Θα υπάρχει επίσης μια λειτουργία streaming βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη και τα AI PCs θα έχουν πρόσβαση στα Windows Studio Effects για θόλωση φόντου, τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και τη δυνατότητα να επιτρέψετε στο Copilot να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του υπολογιστή σας για ακόμη πιο αποτελεσματική εργασία. Η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να καλπάζει και να βρίσκει τον δρόμο της στην καθημερινότητά μας.

Πηγή