Ο άνθρωπος κερδίζει την πρώτη μάχη για την κυριότητα της τέχνης που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

28 Αυγούστου, 2023

Ένα δικαστήριο αποφάσισε ότι τα έργα τέχνης που δημιουργούνται αποκλειστικά από τεχνητή νοημοσύνη χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή δεν δικαιούνται την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε δημιουργικούς τομείς.

“Το πιο προφανές όφελος της απόφασης αυτής είναι η ευκαιρία για ηρεμία και ανασύνταξη μεταξύ των καλλιτεχνικών κοινοτήτων που αντιτίθενται εδώ και καιρό στη δημιουργία τέχνης μέσω τεχνητής νοημοσύνης”, αποκάλυψε ο Solomon Blair, επικεφαλής ανάπτυξης δημιουργικών προϊόντων στην πλατφόρμα τέχνης Magma.

Ένας δικαστής αποφάσισε ότι τα πνευματικά δικαιώματα μπορούν να παραχωρηθούν μόνο σε έργα που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινους δημιουργούς. Η απόφαση δικαιώνει την απόρριψη της αίτησης του επιστήμονα πληροφορικής Stephen Thaler από το γραφείο πνευματικών δικαιωμάτων. Το επίμαχο έργο τέχνης ονομάζεται “A Recent Entrance to Paradise” και είναι ένα έργο τέχνης που δημιουργήθηκε το 2012 από το DABUS, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε ο ίδιος ο Thaler. Οι προσπάθειές του να καταχωρίσει το έργο στο γραφείο πνευματικών δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας το DABUS ως ανεξάρτητο δημιουργό, απορρίφθηκαν πολλές φορές, καθώς δεν είχε την απαραίτητη ανθρώπινη συμμετοχή για να προβάλει αξιώσεις πνευματικής ιδιοκτησίας.

“Αυτή η ετυμηγορία αποτελεί μια ευκαιρία να δούμε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αξιοποιείται για τη δημιουργία περισσότερων έργων τέχνης αποκλειστικά και μόνο με σκοπό το κέρδος ή τη μείωση του κόστους στη δημιουργική βιομηχανία”, δήλωσε ο Μπλερ.

Από ηθικής άποψης, όλα τα έργα τέχνης θα πρέπει να προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα, σχολίασε ο Anthony Panebianco, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Davis Malm D’Agostine της Βοστώνης σε ηλεκτρονικό μήνυμα. Πρόσθεσε ότι το νομικό ερώτημα είναι πότε το έργο καθίσταται προστατευόμενο. Για τα έργα τέχνης που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, το μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να είναι η ελάχιστη ανθρώπινη συμβολή που απαιτείται ώστε αυτά να δικαιούνται την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.

Παρόλο που η τέχνη που υποστηρίζεται από την AI μπορεί να είναι όμορφη, συναισθηματική και εντυπωσιακή, χωρίς την ανθρώπινη συμβολή η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να δημιουργεί πρωτότυπες σκέψεις ή ιδέες.

Η νομική απόφαση για τα πνευματικά δικαιώματα της τεχνητής νοημοσύνης έφερε στο φως τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον η τέχνη που παράγεται από υπολογιστή μπορεί να μετρηθεί ως ισότιμη με την ανθρώπινη δημιουργικότητα.

Ο Heath Hanlin, καθηγητής στο Syracuse University College of Visual and Performing Arts, δήλωσε σε συνέντευξη του: “Αν και το μυστήριο της τεχνητής νοημοσύνης είναι ελκυστικό, τα σημερινά συστήματα είναι τελικά απλώς πολύπλοκοι συσσωρευτές λέξεων και εικόνων ανθρώπινης δημιουργίας”. “Αυτές οι περίπλοκες συλλογές αποτελούν συναρπαστικό αντικείμενο για συζητήσεις σχετικά με τη συγγραφή. Ωστόσο, τα σύγχρονα συστήματα θυμίζουν περισσότερο αντιγραφή και επικόλληση παρά ανθρώπινη συγγραφή.

Το Midjourney, ένα πρόγραμμα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, έχει την ικανότητα να δημιουργεί σχεδόν οποιαδήποτε εικόνα μπορούν να οραματιστούν οι χρήστες. Ωστόσο, ακόμη κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το λογισμικό ή το άτομο που καθοδηγεί το λογισμικό δημιουργεί τελικά το έργο τέχνης. Προς το παρόν, η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι”, δήλωσε ο Hanlin. Χωρίς την ανθρώπινη συμβολή, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να παράγει πρωτότυπες σκέψεις και οι εικόνες και οι λέξεις που παράγει η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς συλλογές προϋπαρχόντων δεδομένων.