Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το PlayStation 5 Pro

21 Φεβρουαρίου, 2024

Απογοητευτήκατε που η Nintendo ενδέχεται να μην κυκλοφορήσει το Switch 2 το 2024; Λοιπόν, η Sony φαίνεται να έχει κάτι στα σκαριά που θα σας βοηθήσει να ελαφρώσετε αρκετά τον τραπεζικό σας λογαριασμό κάποια στιγμή φέτος.

Αυτό που ετοιμάζει η Sony είναι το PlayStation 5 Pro το οποίο είναι γνωστό ως “Project Viola”. Η νέα αυτή κονσόλα αναμένεται να έχει κάποιες μικρές αλλά ουσιώδεις αναβαθμίσεις κάτι που σίγουρα θα χαροποιήσει τους gamers.

H Sony κυκλοφόρησε μια έκδοση “Pro” του PlayStation 4 το 2016 -τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο του αρχικού PS4- με καλύτερο επεξεργαστή γραφικών και CPU η οποία έτρεχε σε υψηλότερη συχνότητα. Φυσικά υπήρχε και η έκδοση “Slim” του PS4, η οποία είχε μικρότερο και ελαφρύτερο σασί. Πέρυσι, η Sony κυκλοφόρησε μια λεπτότερη έκδοση του PS5 που επίσης μείωσε το συνολικό βάρος και το αποτύπωμα. Στην πραγματικότητα, η λεπτή έκδοση αντικατέστησε την παλαιότερη έκδοση του PS5.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η Microsoft και το Xbox έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζουν επίσης κάποια αναβαθμισμένη έκδοση, με την πρόεδρο του Xbox Sarah Bond να λέει ότι θέλουν να κάνουν “το μεγαλύτερο τεχνικό άλμα που έχετε δει ποτέ σε μια γενιά hardware”. Ουδείς φυσικά γνωρίζει τι ακριβώς εννοεί «ο ποιητής», αλλά οι προσδοκίες είναι μεγάλες και από το Xbox στρατόπεδο.

Ορισμένες φήμες αναφέρουν ότι το PlayStation 5 Pro δεν θα έχει πολλές αλλαγές που να το διαφοροποιούν από το PS5. Η Sony υποτίθεται ότι έχει κυκλοφορήσει dev kits για τη νεότερη κονσόλα και ανώνυμες αναρτήσεις έχουν υποστηρίξει ότι η ανανεωμένη έκδοση του PS5 θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη CPU AMD Zen2, αλλά με αναβαθμισμένες ταχύτητες ρολογιού έως και 4,4 GHz. Με την πρόσθετη υποστήριξη ray tracing, η APU θα δει μια μεγαλύτερη στροφή προς την αρχιτεκτονική AMD RDNA3. Τέλος, οι φήμες λένε ότι το PS5 θα εξακολουθεί να έχει 15GB μνήμης RAM, αν και θα λάβει αυξήσεις στην ταχύτητα έως και 18 Gbps.

Η Sony μπορεί επίσης να ακολουθήσει το trend της τεχνητής νοημοσύνης. Η νέα κονσόλα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στον πυρήνα AI XDNA2 της AMD, έναν νευρωνικό επεξεργαστή που θα μπορούσε να βελτιώσει τις επιδόσεις σε όλη τη σειρά του PlayStation. Αν αληθεύει, τότε οι νέοι και παλαιότεροι τίτλοι μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ενημερώσεις που υποστηρίζουν το AI upscaling. Επί του παρόντος, ένας περιορισμένος αριθμός τίτλων υποστηρίζει την τεχνολογία upscaling της Intel και της Nvidia.