Όλα τα flagship camera smartphones χρειάζονται την τεχνολογία κάμερας του HUAWEI Pura 70 Ultra

27 Μαΐου, 2024

Η Huawei δεν το βάζει κάτω. Με ή χωρίς υπηρεσίες από την Google, συνεχίζει να κατασκευάζει απίθανα τηλέφωνα, και μάλιστα έφτασε να είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κατασκευαστής κινητών στην Κίνα. Σκοπός της; Μα φυσικά να κυριαρχήσει στην απαιτητική αγορά της Κίνας αλλά ταυτόχρονα να θυμίσει στον ανταγωνισμό ότι όσον αναφορά την κάμερα και τις φωτογραφικές δυνατότητες παραμένει ο κορυφαίος παίκτης στην αγορά.

Το νέο Huawei Pura 70 Ultra (το οποίο έχουμε φυσικά στα χέρια μας) επιβεβαιώνει την κυριαρχία της Huawei στην φωτογραφική κατηγορία φέρνοντας μια πρωτόγνωρη για τα κινητά τηλέφωνα μηχανικά πτυσσόμενη κύρια κάμερα!

Είναι αλήθεια ότι την πρώτη φορά που είδα με τα μάτια μου τον πτυσσόμενο φακό πίστεψα ότι η Huawei θα έχει προσθέσει μια νέα τεχνολογία zoom, αλλά στην πραγματικότητα ο μηχανισμός αυτός δεν έχει καμία επίδραση στην ποιότητα φωτογράφησης.
Όχι, δεν έχει μπει στην συσκευή για να κάνει τεχνολογική επίδειξη η Huawei αλλά για έναν σημαντικό λόγο στον οποίο σίγουρα δεν πάει ο νους σας.
Και εξηγούμαστε.

Τα τελευταία χρόνια οι κάμερες των κινητών έχουν αναπτυχθεί σημαντικά. Οι φακοί και τα συστήματα σταθεροποίησης έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό ενώ και οι αισθητήρες έχουν μεγαλώσει και έχουν φτάσει σε διαστάσεις 1 ίντσας, όπως δηλαδή και οι αισθητήρες που βρίσκουμε σε συμβατικές κάμερες.
Μεγάλος αισθητήρας όμως σημαίνει και μεγάλο «εξόγκωμα» στην κύρια κάμερα, κάτι που σίγουρα δεν είναι και ότι πιο βολικό. Το κινητό γίνεται άβολο μιας και δεν μπορεί να «κάτσει» επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, γίνεται βαρύ και φυσικά δεν είναι ισορροπημένο με αποτέλεσμα να είναι επίφοβο να πέσει όταν δεν το κρατάς γερά.
Αυτό το πρόβλημα φαίνεται να θέλει να λύσει η Huawei με τον πτυσσόμενο φακό, και όπως φαίνεται το καταφέρνει. Έτσι αν συγκρίνει κανείς το νέο Pura 70 Ultra με έναν από τους άμεσους ανταγωνιστές του το Xiaomi 14 Ultra ( και τα δύο με αισθητήρα 1 ίντσας) θα διαπιστώσει ότι το Huawei έχει ένα camera island το οποίο είναι πιο λεπτό κατά 2 ολόκληρα χιλιοστά. Τώρα θα μου πείτε.. είναι τόσο σημαντικά τα δύο χιλιοστά; Φυσικά και είναι. Απλά θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι 2mm είναι η διαφορά των λεπτότερων κινητών της αγοράς από αυτά που θεωρούνται παχουλούτσικα.

Για του λόγου το αληθές, το Honor 200 Lite που είναι ένα από τα πιο slim smartphones έχει πάχος 6,8mm ενώ το «χορταστικό» Xiaomi 14 Ultra είναι στα 9,2mm.
Και σκεφτείτε ότι οι μεγάλοι αισθητήρες 1 ίντσας μόλις έκαναν το ντεμπούτο τους στην αγορά. Στο μέλλον οι αισθητήρες αυτοί θα μεγαλώσουν, θα υιοθετήσουν ακόμη πιο εξελιγμένα συστήματα φακών και σταθεροποίησης, και μοιραία θα αυξήσουν και τις διαστάσεις στην πλάτη των κινητών. Ακόμη και η μεγάλη Apple δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στο πρόβλημα αυτό, κάτι που φαίνεται και από τις διαρροές των iPhone 16 τα οποία φαίνεται να έχουν εντυπωσιακά μεγάλο «εξόγκωμα» στην κάμερα.

Είναι λοιπόν οι πτυσσόμενοι φακοί όπως αυτός της Huawei η απάντηση; Για την ώρα φαίνεται πως είναι, μιας και δεν ξέρουμε τι είδους τεχνολογίες έχουν οι κατασκευαστές στα μυστικά τους συρτάρια. Εμείς απλά θα θέλαμε στην επόμενη υλοποίηση της η Huawei να προσθέσει έναν ακόμη πιο εντυπωσιακό πτυσσόμενο φακό ο οποίος θα έχει και πρακτική χρήση στην εστίαση ή του ζουμ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ενώ όλοι οι κατασκευαστές προσπαθούν να φτάσουν την Huawei σε ποιότητα εικόνας, η κινεζική εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί παρουσιάζοντας νέες λύσεις σε προβλήματα που ο ανταγωνισμός δεν έχει καν καταλάβει ότι έχει. Για αυτό και μόνο αξίζει τα συγχαρητήρια μας η Huawei.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R