Τα στούντιο του Χόλιγουντ θέλουν να χρησιμοποιούν τα AI αντίγραφα νεκρών ηθοποιών χωρίς την άδεια των οικογενειών τους

8 Νοεμβρίου, 2023

Η SAG-AFTRA, το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους καλλιτέχνες του Χόλιγουντ, φέρεται να απάντησε στην “τελευταία, καλύτερη και τελική” προσφορά των στούντιο για τον τερματισμό της απεργίας, απορρίπτοντας ρήτρες που θα τους επέτρεπαν να επαναχρησιμοποιούν τα τεχνητά δημιουργημένα ομοιώματα αποθανόντων καλλιτεχνών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το συνδικάτο φέρεται να σχεδιάζει να υποβάλει αντιπρόταση που θα αφαιρεί όρους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. “Δεν μπορούν να έχουν αυτό το παραθυράκι για να εκμεταλλεύονται τους καλλιτέχνες”, δήλωσε μια πηγή από την πλευρά του συνδικάτου στο The Hollywood Reporter.

Το THR αναφέρει ότι η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP) πρότεινε να “εξασφαλιστούν σαρώσεις AI” για τους καλλιτέχνες του Schedule F (μέλη του συνδικάτου που κερδίζουν περισσότερα από 32.000 δολάρια ανά τηλεοπτικό επεισόδιο ή 60.000 δολάρια ανά ταινία). Η προτεινόμενη συμφωνία των στούντιο θα απαιτούσε από αυτά να πληρώσουν μία φορά για να σαρώσουν τα ομοιώματα των ερμηνευτών του Schedule F χωρίς να πληρώσουν για τη χρήση ή την επαναχρησιμοποίησή τους – ουσιαστικά τους δίνει αιώνια δικαιώματα στα ομοιώματα των καλλιτεχνών αφού πληρώσουν μία φορά προκαταβολικά.

Μια ακόμη πιο εντυπωσιακή λεπτομέρεια είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο γράφτηκε η πρόταση φαίνεται να υποστηρίζει την απεριόριστη χρήση των ομοιώματος των νεκρών ερμηνευτών που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη χωρίς την κατάλληλη άδεια. “Η γλώσσα που περιέχεται σήμερα στην προσφορά της AMPTP θα έβλεπε τα στούντιο και τους streamers να εξασφαλίζουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν σαρώσεις αποθανόντων ερμηνευτών χωρίς τη συγκατάθεση των οικείων τους ή της SAG-AFTRA”, γράφει το THR. Η SAG-AFTRA φέρεται να θέλει να επισυνάψει απαίτηση συναίνεσης και αποζημίωση για κάθε φορά που ένα στούντιο ή streamer επαναχρησιμοποιεί σαρώσεις AI ερμηνευτών. Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση αυτού του μέρους της διαμάχης, το Variety ανέφερε ότι το σωματείο “κατέληξε σε κοινή συμφωνία” με την AMPTP για τα “ακανθώδη ζητήματα”, όπως η συναίνεση AI μετά τον θάνατο ενός ηθοποιού.

Η SAG-AFTRA φέρεται να ενημέρωσε τα μέλη του συνδικάτου για τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα, διαβεβαιώνοντάς τα ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια άθλια σύμβαση. “Σας ενημερώνουμε ότι κάθε μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την τηλεόραση/θεατρικά είναι αποφασισμένο να εξασφαλίσει τη σωστή συμφωνία και έτσι να τερματίσει αυτή την απεργία με υπευθυνότητα”, έγραψε το συνδικάτο στα μέλη του. “Υπάρχουν αρκετά βασικά στοιχεία για τα οποία δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, όπως η AI. Θα σας κρατάμε ενήμερους καθώς θα εξελίσσονται τα γεγονότα”.