Το Android 15 θα κάνει τα smartphones πιο φιλικά για τους ηλικιωμένους χρήστες

8 Φεβρουαρίου, 2024

Η Google μόλις κυκλοφόρησε την πρώτη beta του Android 14 QPR3, και το Android Authority ανακάλυψε μέσα στον κώδικα μια κρυφή σελίδα ρυθμίσεων για μια νέα λειτουργία η οποία ονομάζεται «easy pre-set». Αυτή η ρύθμιση φαίνεται να απευθύνεται στους γηραιότερους χρήστες, και θα κάνει το Android πιο απλό για ανθρώπους που δεν έχουν τόσο μεγάλη εμπειρία στην τεχνολογία.

Μέσα στο Android 14 QPR3 Beta 1 κρύβονται strings που εξηγούν τι θα κάνει αυτή η νέα λειτουργία. Σύμφωνα με τα strings αυτά, η λειτουργία easy pre-set βελτιστοποιεί το Android UI για “βελτιωμένη αναγνωσιμότητα και ευκολία πλοήγησης”. Συγκεκριμένα το κάνει αυτό “μεγεθύνοντας τα εικονίδια και το κείμενο, προσθέτοντας αντίθεση και έντονη γραφή και προσθέτοντας κουμπιά πλοήγησης στο κάτω μέρος της οθόνης”.

Τα παιδιά του Android Authority δεν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν την νέα αυτή λειτουργία ωστόσο ανακάλυψαν μια πρόσθετη αλλαγή που πραγματοποιεί αυτή η λειτουργία όταν είναι ενεργοποιημένη: η τρέχουσα ταπετσαρία αντικαθίσταται με μια μαύρη εικόνα.

Με τα smartphones να κυριαρχούν ακόμη και στις πολύ μεγάλες ηλικίες η κίνηση αυτή της Google ήταν αναμενόμενη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πολλοί άλλοι κατασκευαστές ΟΕΜ προσφέρουν μια παρόμοια λειτουργία, ενώ υπάρχουν ακόμη και εφαρμογές τρίτων στο Google Play που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται από τους ηλικιωμένους ή τους λιγότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία.

Παρόλο που αυτή η λειτουργία υπάρχει στην έκδοση Android 14 QPR3 Beta 1, το πιο πιθανό είναι ότι η Google θα κυκλοφορήσει αυτό το χαρακτηριστικό ως μέρος του Android 15 αργότερα μέσα στο έτος.

Αν λοιπόν η ηλικιωμένη μητέρα σας παλεύει με το Android κινητό που της αγοράσατε πείτε της να κάνει λίγο υπομονή. Τα πράγματα θα γίνουν αρκετά πιο εύκολα για εκείνη μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή